Antena Meniu Search
x

Tânăr bătut, stropit cu benzină și ars de viu, după un zvon pe Whatsapp, în Mexic. Familia e distrusă: "Zboară liniştit spre Ceruri, Dumnezeu va face dreptate"

Un tânăr a fost bătut şi ars de viu în Puebla, Mexic, după ce o întreagă comunitate din Huauchinango a decis să facă singură dreptate, fără să implice poliţia, după un zvon bizar primit pe Whatsapp.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 15.06.2022, 12:16

Daniel Picazo
Tânăr bătut, stropit cu benzină și ars de viu, după un zvon pe Whatsapp, în Mexic - Facebook / Daniel Picazo

Daniel Picazo avea 31 de ani, iar până în martie 2022 fusese consilier în Camera Deputaţilor. Era originar din zonă, motiv pentru care obişnuia să se întoarcă în satul său natal din când în când. Familia spune că trebuie să se fi rătăcit printre comunitățile din Huauchinango, acolo unde a fost prins şi omorât fără vină.

Vecinii, conform relatărilor din presa locală, au declarat că acesta se plimba cu o dubă, însoțit de o altă persoană, și că ar fi intenţionat să răpească minori din zonă. Autorităţile nu ar fi dat crezare localnicilor, motiv pentru care aceştia au hotărât să-şi facă singuri dreptate.

Zvonul s-ar fi răspândit în comunitate prin intermediul mesajelor trimise pe Whatsapp, oamenii aflând că ar exista persoane cu intenţia de a fura copii din zonă şi erau îndemnaţi să-şi protejeze familiile, relatează El Pais. S-a răspândit vestea că o persoană ar fi încercat să bage cu forţa un minor în duba lui Daniel Picazo şi toţi sătenii s-au mobilizat pentru a-i opri. Persoana cu care călătorea acesta a reuşit să scape de furia oamenilor, însă tânărul, consilier al deputatului federal PAN Joanna Alejandra Felipe Torres, a fost bătut și dus pe un teren de sport unde l-au legat şi stropit cu benzină, apoi i-au dat foc când încă mai avea semne vitale, potrivit presei locale. La faţa locului au venit poliţişti şi o echipă de medici, dar localnicii i-au împiedicat să treacă. Când într-un final au reuşit să ajungă la el era deja prea târziu.

Familia tânărului este distrusă de durere

Pe acelaşi subiect

Suferinţa familiei este de nedescris. Nimeni nu poate înţelege sau accepta cum a fost posibilă o asemenea nedreptate şi cum au putut oamenii să descarce atât de multă ură asupra unui om nevinovat.

Am ales fotografia mea preferată pentru a-mi lua rămas bun de la tine, să aflu cum ți-au luat viața îmi provoacă cea mai mare repulsie față de oamenii care au făcut-o pe nedrept fără să ştie că erai un profesionist şi un om care iubea călătoriile şi viaţa, aveai un viitor strălucit. Zboară spre cer Dani al meu, am încredere că dumnezeu va face dreptate împotriva tuturor acelor oameni care ţi-au tăiat aripile...doar pentru că ai fost la momentul şi locul nepotrivit. Te-ai bucurat de o viaţă scurtă, dar aşa cum ţi-a plăcut cel mai mult, odihneşte-te în pace Daniel Picazo”, a scris sora acestuia pe reţelele de socializare, într-un mesaj emoţionant de adio.

Deputatul pentru care a lucrat drept consilier a transmis de asemenea condoleanţe pe Twitter: „Cu profundă tristețe și consternare mă alătur tristeții care copleșește familia colegului și prietenului nostru, Daniel Picazo, un tânăr talentat, dedicat faţă de țară și cu vise mari în viață. Mă rog lui Dumnezeu pentru odihna lui și pentru binele familiei sale”.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Familia a cerut dreptate și a subliniat că tânărului îi plăcea să călătorească des în orașul său, deși locuia în Mexico City. Tatăl, Nicandro Picazo, într-o declarație pentru jurnalistul Ciro Gómez Leyva, a spus că tânărul mergea în zonă o dată la două sau trei luni pentru că avea o casă în Las Colonias, Huauchinango. Îmi spunea «Tată, mă duc în Las Colonias la o plimbare», și el pleca pentru un weekend [...] îi plăcea atât de mult să meargă acolo încât se alăturase unei echipe de fotbal din Huauchinango și îşi făcuse mulţi prieteni".

„Este o situație foarte dificilă și dureroasă. Sâmbătă dimineața ne-au vorbit și ne-au spus că în acel oraș a fost o dispută, că mi-au bătut fiul și era mort”, a spus mama, Angélica González.

Nu este prima dată când localnicii îşi fac singuri dreptate

Linșajele nu sunt neobișnuite în Mexic, unde unele comunități își iau dreptatea în propriile mâini atunci când sunt victime sau suspectează o crimă. Sunt, în general, populații izolate în care justiția întârzie să sosească sau nu ajunge niciodată și în unele cazuri un eveniment nefericit ajunge să aibă consecințe teribile din cauza gloatelor care se organizează pentru a se răzbuna. Există, de asemenea, răpiri de persoane pentru care cer răscumpărare. În cazul Huauchinango nu se știe dacă există deținuți, ancheta este încă în desfăşurare. Uneori, aceste populații sunt obișnuite să îşi facă dreptate urmând uzurile și obiceiurile lor, cu o ajustare redusă sau deloc la statul de drept. Cele mai teribile manifestări ale acestor false tradiții sunt linșările.

Consiliul Local a condamnat ceea ce s-a întâmplat și a apărat procedurile legale de combatere a infracțiunilor: „Vom acționa întotdeauna conform legii, pentru că dreptatea prin propria mână nu este dreptate, ci barbarie, au spus aceștia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Mapamond » Tânăr bătut, stropit cu benzină și ars de viu, după un zvon pe Whatsapp, în Mexic. Familia e distrusă: "Zboară liniştit spre Ceruri, Dumnezeu va face dreptate"