Beep şi boom în Orient
Războiul din Orient a intrat într-o fază în care doar anumite ştiri mai fac înconjurul presei internaţionale. Şi din ce în ce mai rar, sunt ştiri de acolo care să deschidă jurnale sau să ţină prima pagină.
Asta era valabil până acum câteva zile. Marţi după-amiază, sună telefonul. Nimic neobişnuit, mesaj. Doar că mesajul era diferit - mii de explozii în acelaşi timp. Nu rachete, nu drone. Pagere. Acele aparate radio mici pe care le-am văzut la părinţii mei, de exemplu, că le foloseau în anii 90. Și despre care generațiile mai tinere nu auziseră poate niciodată. Pagerele, pe lângă staţiile celebre de emisie-recepţie, walkie-talkie, erau folosite de gruparea teroristă Hezbollah, tocmai pentru cel mai mare avantaj - locaţia nu poate fi urmărită.
Exploziile au rănit aproape 3 mii de oameni despre care se presupune că sunt militanţi Hezbollah. Au murit 12 oameni. Acesta era bilanţul în prima zi. Pentru că ieri după-amiază fugeam spre montaj rapid. Modificam deschiderea de jurnal după ce alte explozii, tot în acelaşi timp, aveau loc în Liban.
Modul de lucru este unul clasic al serviciilor de spionaj israeliene. Presa a titrat: "Operaţiune de film, în Liban". Montarea de exploziv în pagere m-a dus imediat cu gândul la modul de lucru din anii 70 atunci când "inamicii" erau eliminaţi prin metode asemănătoare. Exploziv sub saltea, în interiorul telefonului fix sau în televizor. Toate detonate de la distanţă.
Dincolo de maniera în care s-a acţionat, e clar un lucru - Israel a vrut să tragă un semnal de alarmă major şi că este gata pentru orice. Deşi nu a recunoscut atacul, iar premierul Netanyahu nu a vorbit decât despre cum să întoarcă rezindenţii în nordul Israelului. Ba mai mult, a dat undă verde şefului Armatei şi ministrului Apărării pentru următoarea fază a războiului.
Mişcare de tancuri spre graniţa cu Liban, batalioane întregi scoase din Gaza şi Hezbollah. Lăsat puţin "în orb", Israelul vrea să dea lovitura de graţie. Însă va fi interesant cum, pentru că, în 2006, atunci când Israel a fost în război direct cu Liban, din punct de vedere militar nu a fost niciun câştig. Doar distrugeri şi un armistiţiu care nu a fost respectat - Hezbollah, dincolo de râul Litani.
Întrebarea rămâne: va fi invazie terestră în Liban sau e doar o etalare de forţă a armatei israeliene? Ce nu trebuie să uităm, Hezbollah are capabilităţi şi soldaţi care să lupte cu o armată convenţională, nu ca Hamas care a dus o luptă de guerillă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰