Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Laura Nureldin Laura Nureldin

Experții: "Persoanele vaccinate trebuie să poarte în continuare mască și să păstreze distanța, pentru că vaccinul nu le împiedică să se infecteze și/sau să transmită coronavirusul. Dar credem că vor face o formă ușoară a bolii."

Tot experții: "Persoanele vaccinate nu mai trebuie să stea în carantină atunci când călătoresc în străinătate. Și (mai nou, în Statele Unite, conform CDC) pot renunța la purtarea măștii în anumite situații în care nevaccinații sunt obligați s-o poarte în continuare."

Ce voiam să zic: ne hotărâm și noi? Dacă o persoană "imunizată" se poate infecta și îi poate infecta și pe alții, care este protecția oferită de vaccin?

Articolul continuă după reclamă

"Vor face o formă ușoară a bolii și vor degreva sistemul sanitar, deja suprasolicitat", o să spuneți. Nu, nu toți vaccinații fac forme ușoare - știu oameni care, chiar și după rapel, au făcut forme de Covid atât de urâte încât au stat în spital cu săptămânile. La fel cum știu oameni nevaccinați care, după trei zile de tratament recomandat de medic și făcut acasă, erau ca noi.

Apoi, dacă vaccinul - care nu îți garantează că nu iei/faci/transmiți boala - îți acordă dreptul (!) de a nu purta mască în anumite circumstanțe în care ceilalți trebuie s-o poarte, cum rămâne cu mult clamata siguranță sanitară? Potențialii purtători/transmițători ai virusului zburdă, vioi și liniștiți, împărțind cu generozitate carcalacul celor din jur?

"Știința zice că..." Ultima dată când am verificat, știință însemna fapte și certitudini. Nu "credem că", "se pare" și "s-ar putea". A, și astea fac parte din știință, dar în faza de cercetare și testare. Nu după ce un produs farmaceutic a fost deja lansat pe piață, pe repede-nainte, drept "unică soluție pentru revenirea la o viață normală". Da, fiecare prospect de medicament cuprinde o secțiune lunguță de avertismente cu privire la efecte secundare, efecte adverse și interacțiuni cu alte tratamente. Dar acea secțiune a rezultat, așa cum spuneam, în urma unor teste clinice. Care nu se finalizează în câteva luni - căutați, de curiozitate, cât durează producerea unui vaccin - cel puțin 2 (doi) ani. Și nu pentru că s-ar mocăi cercetătorii. Ci pentru că, oricât ai investi în procesul tehnologic să grăbești lucrurile, există ceva ce banii nu pot grăbi: reacțiile pe termen mediu și lung ale corpului uman.

Iar, acum, ne pomenim împărțiți nu în nebuni și în mișei, ci în "vaccinați" și "mascați". Probabil că masca va deveni un soi de simbol al castei inferioare, al "negaționiștilor", al "anti-vaxerilor", al "iresponsabililor". Deși aceleași autorități sanitare ne spuneau, pe scurt, că - în cazul Covid 19 - un vaccinat nu e cu nimic mai breaz decât un pozitiv asimptomatic.

Mai întreb o dată: ne hotărâm și noi? Sau așteptăm să se termine testarea clinică derulată pe cel mai mare eșantion de voluntari din istorie?  

Laura Nureldin Like

Proaspătă absolventă de Psihologie-Sociologie, în 23 august 2002 spuneam pentru prima oară ceva la televizor, în direct: ”Good morning! I'm Laura Nureldin and you're watching the news.” De atunci, am spus de multe ori good morning/evening, bună ziua/dimineața/seara.

Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Opinii » Caste, teste și Covid