Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Comunicaţi, oştenii mei? Comunicăm, Măria Ta!

La aproape un an de la declararea pandemiei şi la mai bine de un an de la apariţia primului caz de coronavirus în lume, mulţi dintre noi încă nu ştim ce face virusul, când face şi, mai ales, cum să facem noi să revenim la viaţa normală.

de Amalia Dascălu

la 06.01.2021 , 10:45

Amalia Dascălu Amalia Dascălu

Luni întregi au avut autorităţile la dispoziţie să pregătească venirea vaccinului, practic singura modalitate prin care putem scăpa de restricţii şi de boală. Doar că n-au ştiut sau nu s-au priceput să facă lumea să înţeleagă lucruri aparent simple. 

Aşa că hai să nu ne mai mirăm acum că s-a umplut internetul de antivaccinişti. Nu cred că vaccinarea e respinsă doar de paranoici şi conspiraţionişti. Cunosc oameni cu carte, trecuţi prin şcoli bune, oameni care au un cap excelent pe umeri, dar care totuşi sunt reticenţi la vaccin. Iar asta nu e din vina lor. Comunicarea oficială e în continuare o glumă proastă. Filmuleţe făcute în stil comunist, comunicate de presă seci şi impersonale, declaraţii pompoase, dar lipsite de conţinut pe înţelesul tuturor.

Aşa arată acum campania de informare. Pe pagina oficială de facebook întrebările oamenilor rămân fără răspuns. Iar când nu ţi se răspunde niciodată, reacţia firească e să-ţi vezi de treaba ta. Aşa că începi să cauţi în altă parte. Iar antivacciniştii sunt exact la polul opus. Sunt cei mai vocali, cei mai activi şi cei mai vehemenţi. Chiar şi cel mai convins de eficacitatea vaccinului începe să aibă dubii, dacă îi urmăreşte suficient de mult timp.

Articolul continuă după reclamă

Am eu o obsesie când vorbesc cu reporterii care apar la televizor. Le tot zic că trebuie să arate ca nişte oamenii vii. Să vorbească şi să se mişte în aşa fel încât să fie cât mai aproape de cel care se uită la ei, omul din faţa televizorului să priceapă pe bune ce i se spune şi să aibă informaţia corectă, dar, în acelaşi timp, îmbrăcată într-un discurs prietenos. Televizorul nu e ca să te dai tu deştept, ci ca să transmiţi o informaţie, care să fie uşor de înţeles.

Aşa şi cu informarea despre vaccin. Degeaba apari tu, oficial al statului, şi spui lucruri deştepte, dacă doar tu le pricepi. Şi uite aşa, ne trezim acum că inclusiv medicii refuză vaccinarea, iar un gest firesc, ca cel făcut de managerul spitalului din Găeşti, devine ştire. Iar aici, pe lângă, lipsa unei comunicări decente, mai avem de-a face şi cu lipsă de viziune, ca să mă exprim obositor. Era clar că, în ciuda programărilor făcute pentru administrarea vaccinului, vor fi şi situaţii în care oamenii se răzgândesc, iar dozele rămân desfăcute, numai bune de aruncat. Dar nu s-a gândit nimeni la asta. În afară de managerul de la Găeşti. Manager care acum e ameninţat cu echipe de control pentru că a ales să vaccineze şi neprogramaţi, doar ca să nu arunce bunătate de vaccin. Nu-i aşa că sună extrem de românesc?! Dacă-i o idee care i-a venit altcuiva, atunci clar e proastă. Las că ştim noi mai bine.

Amalia Dascălu Like

Când am intrat prima dată pe uşa Ziarului de Iaşi, habar n-aveam ce e aia presă şi ce înseamnă să faci, pe bune, jurnalism. Veneam din învăţământ şi-mi vedeam visul cu ochii.

Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Opinii » Comunicaţi, oştenii mei? Comunicăm, Măria Ta!