Antena Meniu Search
x

Credeţi, cercetaţi, alegeţi!

”Nicăieri şi niciodată nu ne-a cerut Hristos să fim proşti. Ne cheamă să fim buni, blânzi şi cinstiţi, smeriţi cu inima, dar nu tâmpiţi”. N-o spun eu sau vreun duşman al Bisericii, ci Nicolae Steinhardt, una dintre figurile luminoase ale Ortodoxiei.

Ionela Gavriliu
de Ionela Gavriliu

la 13.01.2021, 21:29

Ionela Gavriliu
Ionela Gavriliu

El, evreul convertit la creștinism şi credincios care a pătimit pentru credinţă, a înțeles un adevăr simplu: că nu trebuie sa l deranjezi pe Cel de Sus cu toate prostiile ca să-i probezi puterea şi măreţia. 

E absurd şi blasfemie să pui la încercare mila şi ajutorul Lui prin gesturi necugetate. Dacă te arunci în faţa mașinilor pe o autostradă și speri într-o minune, nu eşti creştin practicant, ci doar idiot. Dacă nu te păzeşti şi nu ai un minimum instinct de conservare, visând că mereu Cineva te va prinde în palmele Lui, e sărăcie cu duhul. 

Dumnezeu nu l-a salvat pe Daniel din groapa cu lei și nici pe Iosif din fântâna părăsită pentru că cei doi s-au băgat singuri acolo din teribilism. Nu. Au ajuns acolo prin uneltirea altora şi doar un miracol dumnezeiesc, excepţional, îi putea scoate din încurcătură. 

Poate la fel de lipsit de sens mi se pare să invoci voia şi puterea Celui de Sus și a rugăciunii în cazul virusului vrăjmaș care e printre noi. Îl pui la treabă pe Dumnezeu când nu e cazul. Nu e treaba Lui! E tot o cădere în ispită să zici: „Mă păzește Dumnezeu!”. Sigur, te păzește, dar fă și tu ceva! 

Chiar cred cu tărie, asa cum spunea şi Înalt Preasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, că rugăciunea vindecă. Sunt situații excepţionale în care Medicina e complet depășită, pentru că tratamentul nu e şi nu poate fi matematică. De aceea se spune că există bolnavi, nu boli. Şi atunci intervine altceva care te salvează. Ceva divin. 

Dar nu înseamnă că o să mă rog la Dumnezeu la fiecare gripă sau o să merg în salonul de contagioşi al unui spital să-mi forţez norocul.

Şi asta nu spune nimic nici despre știință, nici despre religie.

Chiar nu înțeleg de ce trebuie să fim radicali în cazul vaccinului. Alegem ori una, ori alta. Medicina şi credinţa nu se exclud, dacă nu facem abuz de nicio parte.

Medicina spune: întâi de toate să nu faci rău. Religia spune: iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi. Sunt două argumente suficiente pentru orice Om. 

Pentru că acum nu mai este o bătălie între stiinta si religie, adevărat vă spun. Este bătălia pentru a trăi. Şi, ca în orice bătălie, e omeneşte să ai dubii. 

Am îndoieli, deci gândesc. Gândesc, deci exist. 

Credeţi, cercetaţi şi, mai ales, fiţi înţelepţi!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Opinii » Credeţi, cercetaţi, alegeţi!