Cum și-a pierdut România educația la păcănele

De Laura Nureldin.
Publicat: 18.02.2021, 15:24.
Actualizat: 18.02.2021, 15:31

Aud azi, la radioul din mașină, o știre care mă face să izbucnesc în râs: o învățătoare a luat bani din fondul clasei și cu împrumut, de la părinții elevilor săi, ca să joace la păcănele. A pierdut. Paguba a plătit-o soțul doamnei, preot.

Laura Nureldin

Laura Nureldin

Sigur, dependența de jocuri de noroc este, ca orice alt tip de adicție, o boală. Nu de necazul femeii râdeam. Ci de faptul că povestea dăscăliței și a preotului din Râmnicu Vâlcea este, pe scurt, povestea sistemului de învățământ din România. Și nu de ieri, de azi. De vreo treizeci de ani. Chit că, la un moment dat, un președinte a vorbit cu emfază despre "România educată".

România, săraca, e educată în sensul că zice frumos "bună ziua" când își vizitează neamurile fandosite din Vest și "săru'mâna" pentru firimiturile pe care le primește de la masa lor.

Educația ca sistem, însă, a fost mereu codașa bugetului, pentru că, în fiecare guvernare, cineva i-a fluturat bugetul pe la nas după care i l-a pierdut la ultima mână. Nu i-a intrat carte, na.

Ca și doamna învățătoare, România tot în cele sfinte și-a pus speranțele, de fiecare dată. Doamne ferește.

Sau, în fine, Doamne ajută. Să intre asul ăla, că pare să fie singura carte de care om mai avea parte vreodată.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Opinii • pe 17.02.2021 la 20:29
Ziua în care am realizat că o pot pierde
recomandari pe a1.ro
Cum arată fiica Adrianei Trandafir. Tânăra studiază în Olanda și este incredibil de frumoasă
Monden • pe 20.12.2014 la 11:08
HOROSCOPUL anului 2015. Ne așteaptă UN AN cu MULTE SUIȘURI ȘI COBORÂȘURI