De ce să lăsăm adevărul să strice o ştire bună?
În goana după clickuri, cu suspect de puţine excepţii, toată presa a înghiţit pe nemestecate o informaţie bine ambalată - ieri am aflat că omul din spatele Caritas şi-ar fi găsit naşul.
Că marele Ioan Stoica ar fi fost pedepsit de Cel de Sus. Că poliţia l-ar fi evacuat din garsoniera din Braşov în care îşi ducea, în sărăcie lucie, bătrâneţile. "Doarme acum sub cerul liber, pe unde apucă" au titrat ziarele. Şi era atât de promiţătoare povestea că un om care a păgubit sute de mii de oameni şi a scăpat cu doar un an şi jumătate de închisoare îşi primeşte, în sfârşit, pedeapsa divină, că adevărul nici nu a mai contat.
Ziare mari, la care lucrează deontologi renumiţi au publicat online, citând o fiţuică dintr-un oraş aflat la aproape 300 de kilometri depărtare de Braşov, o informaţie... veche de trei ani. Şi ea a trecut prin toate filtrele redacţiilor. Si a primit bunul de tipar.
Iata un articol din martie 2018. În 2021, nu s-a mai deranjat nimeni să dea baremi un telefon. Nu a calculat nimeni că dacă Stoica a înfiinţat Caritasul în '92, pe când avea 52 de ani, el ar fi împlinit, în 2021, 81 de ani. Nu 76. Dacă vreunul dintre colegi ar fi încercat, măcar, să verifice informaţia, ar fi aflat, poate, că cel care ne-a ţepuit părinţii acum aproape 30 de ani nu citeşte rândurile în care "jurnaliştii" povestesc cum a ajuns în mizerie. De fapt, dumnealui nu mai citeşte nimic de vreo doi ani. De când a murit. O spune un om de afaceri din Braşov, care, din milă, l-a ajutat pe Stoica după ce acesta a rămas pe drumuri, l-a luat de pe stradă şi l-a cazat într-unul dintre hotelurile sale. Dar e ok, colegi. Nu vă va contrazice nimeni. Morţii nu dau pe nimeni în judecată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰