Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Exercițiu de umanizare

Vă propun să luăm o pauză de la bombardamentul informațiilor despre pandemia de coronavirus și să ne gândim la orice altceva. Nu este ușor, știu.

de Andreea Ţopan

la 19.11.2020 , 12:20

În orice direcție ai îndrepta privirea, riști să te lovești de o austeritate spirituală și emoțională dusă până la o simplitate extremă, aproape de automatizare. Riști să te împiedici de mediocri avizi de situații conjuncturale în care sunt dispuși la orice compromis pentru a îngroșa rândurile clientelei satisfăcute doar dacă buzunarul ei este satisfăcut.

Râsul nostru rareori mai are ironie, plăcerile sunt, de cele mai multe ori, elementare, iubirile clandestine au început să aibă mai mulți candidați decât valorile profunde.

Și, totuși!

Articolul continuă după reclamă

Avem libertatea de a observa ceea ce ne înconjoară prin propriul filtru, printr-o lentilă, dacă vreți, pe care o șlefuim cu propria conștiință și cu propriile valori fundamentale, prin care să privim cu, de ce nu?!, mai multă încredere, mai multă compasiune și cu mai multă iubire.

Valuegraphics a realizat un studiu, pe mai mult de jumătate de milion de oameni, cărora le-a adresat sute de întrebări, în 152 de limbi, pentru a trasa harta valorilor umanității, în acest moment.

Desigur, credințele fundamentale rezidă în moștenirile culturale, istorice și economice, specifice fiecărui continent sau regiuni, însă o “coloană vertebrală”,  susținută de zece piloni, transpare din datele colectate.

Familia (#1), relațiile și/sau cu ceilalți (#2), securitatea financiară (#3), apartenența (#4), comunitatea (#5), dezvoltarea personală (#6), loialitatea (#7), religia/spiritualitatea (#8), securitatea locului de muncă (#9) și responsabilitatea personală (#10) sunt cei zece piloni pe care, cel puțin declarativ, se susțin popoarele acestei planete.

Sursa: Valuegraphics.com

Așadar, acest top oglindește nevoile pe care majoritatea le avem ca ființe sociale. Familia ne întărește dorința de înrădăcinare într-un spațiu și timp confortabile și previzibile în vremuri incerte, ca să  putem “ieși în lume” mai încrezători în raporturile cu ceilalți, cu comunitatea din care facem parte. Dacă și nevoile primare (de ex. securitatea financiară) sunt satisfăcute, călătoria spre dezvoltarea personală poate să continue.

 Dinamica este interesantă și optimistă din perspectiva situării poziției sociale (#17), a bunăstării (#38) și a banilor (#52), în urma sănătății (#13), respectului (#15) și compasiunii (#16), de exemplu. Iubirea (#24) și moralitatea (#27) sunt la mijlocul acestui clasament de 56 de valori fundamentale după care ne guvernăm viața, în timp ce încrederea în sine (#54) și libertatea de exprimare (#55) sunt la urma priorităților cărora mulți dintre noi am putea să le acordăm mai multă atenție.

Aceste prioritizări, cu siguranță, ne pot da de gândit.

În condițiile în care “lipsa de identitate”, a nu ști cine ești cu adevărat, este tratată tot mai profund de neurocercetători, psihologi și psihiatri ca o traumă a actualei generații, acest studiu mi se pare și mai interesant, dacă este aplicat la nivel micro: în familie, în cercul de prieteni/colegi, în compania pe care o conduceți, printre elevi și studenți.

Când puneți lupa pe lumea înconjurătoare, vouă ce valori vă aduc claritate?

Vă invit să scrieți care sunt cele mai importante valori pentru voi! Așa vom ști ce ne unește și poate vom înțelege mai bine de ce suntem atât de dezbinați.

Andreea Ţopan Like

Absolventă a Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Litere, Andreea Țopan și-a început cariera în mass-media în urmă cu 15 ani.

Întrebarea zilei
L-aţi întrebat pe ChatGPT ce cadou să cumpăraţi de sărbători celor dragi?
Observator » Opinii » Exercițiu de umanizare