Antena Meniu Search
x

Fericirea Loredanei şi maneliştii bunului gust

Loredana a lansat o melodie. A adunat mai mulţi manelişti din epoca de aur a stilului şi  a rupt trendul în două. E pe primul loc în trending Youtube România şi în top zece global. E o manea cinstită cu o divă şi zece crai, pe care ori dai play şi fugi după primele cinci secunde, ori rămâi hipnotizat până la capăt, fără să-ţi dai seama dacă îţi place ce tocmai ai văzut şi ascultat sau mai vrei o dată. Inevitabil, au apărut haterii. Altoiţi cu o doză mare de ipocrizie. Şi au început să disece pe toate părţile ce e, cum e, anulând din oficiu dreptul altora de a aprecia melodia. Sigur că oricine are dreptul să respingă orice, de gustibus, dar atitudinea dispreţuitoare şi arogantă ascunde de cele mai multe ori un rasism greţos. 

Ionela Gavriliu
de Ionela Gavriliu

la 24.04.2021, 16:01

Ionela Gavriliu
Ionela Gavriliu

Să respirăm adânc şi să spunem pe litere; e doar muzică. „Fericire” e o melodie care face nişte oameni fericiţi. Şi, după o perioadă sinistră, ce vrem cel mai mult şi mai mult cu toţii? Să fim fericiţi. 

Academic spus, ar suna cam aşa. „Manelele au anticipat tot timpul si au fost în pas cu ofurile societăţii. Deci nu societatea s-a dat după manele, ci manelele au exprimat societatea. Câteodată, nici publicul nu realizează atât de repede cum s-au schimbat lucrurile, cum sesizează după ureche bunii manelişti, adică bunii lăutari.” 

Asta sublinia cu subiect şi predicat regretatul antropolog Vintilă Mihăilescu, el însuşi copleşit de surpriza de a-l fi descoperit pe Florin Salam şi improvizaţiile lui incredibile. Şi adăuga că nu e niciun păcat să recunoşti că-ţi plac: manelele, şi toată muzica înrudită, sunt spectacol. Sunt show. Sunt explozie, jubilatie a corpului la modul aproape biologic. Cine are nevoie de asemenea descătuşări nevinovate, e liber şi indicat să o facă. 

Într-o postare de bun simţ, Loredana mulţumeşte pentru reacţiile incredibile şi trece, elegant, sub tăcere comentariile răutăcioase. „Muzica este un limbaj universal, trece dincolo de limbă, culoarea pielii, conturi în bancă. Am fost primul artist din România care a făcut crossover cu hip-hop, muzică lăutărească, folclor, gypsy music, electro, trap, reuşind să scot din underground, în atenţia marelui public, artişti si stiluri muzicale diferite."

Pentru Loredana, un talent de necontestat, melodia „Fericire” este şi o mare victorie profesională după o perioadă sumbră pentru toţi artiştii. Într-un interviu pentru observatornews.ro avea speranţa ca, după o perioadă cruntă pentru omenire, să găsească şi să găsim împreună o cale de a fi ce-am fost și poate și mai mult. 

Şi mai mult ar însemna să acceptăm că pe lume sunt lucruri care nu ne plac: muzica e de toate felurile şi pentru toate gusturile. O poţi respinge pentru că pur şi simplu nu-ţi place, nu pentru că o cântă sau n-o cântă cineva anume, şi nici de teamă că asta spune ceva nasol despre tine. 

Închei cu vorbele de aur ale lui Dan Bursuc, impresarul a zeci de manelişti: „Maneaua asta n-o sa dispară niciodata, se va moderniza din zi in zi. E in noi! N-ai ce sa mai scoţi, e ca un virus.” Care din când în când atinge imunitatea de masă şi devine trend.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Opinii » Fericirea Loredanei şi maneliştii bunului gust