Morţii şi morţile din ATI
17 morţi din 19 internaţi şi 25 de paturi disponibile. 4 zile şi cel puţin tot atâţia medici de gardă în acest interval. 13 injectomate funcţionale. (deci nu toţi puteau primi noradrenalina). O rată medie de 3,5 morţi pe zi, în mod normal la spital. Adică pe zi au avut şi 0 şi 10 morţi de-a lungul timpului. Sunt doar cifre oficiale, transmise de medici, manageri, ministru, în cazul Pantelimon.
Acuzaţiile, însă, sunt la fel de şocante precum viermi în rănile pacienţilor arşi sau şobolani la UPU. Au fost şi asemenea cazuri. Toate cu o sămânţă de adevăr. Nimeni nu ştie în cazul de faţă nici sămânţa, nici tulpina.
Dar ...menirea mea ca jurnalist e să şi să-mi pun întrebări. Astfel, prima care mi-a venit în gând a fost: bun, dacă e adevărat, cu ce scop? Locuri libere mai erau vreo 6 în secţie, deci excludem aglomerarea. Nu aveam un eveniment cu victime multiple în desfăşurare, deci excludem şi asta. Poate că, să zicem medicii nu aveau mare tragere la muncă în weekend, deci au mai scăpat de pacienţi să fie liniştiţi. Excludem şi asta pentru că n-am cunoscut în 16 ani de umblat prin spitale niciun medic care să nu vrea pacienţi.
ATI-ul, cel puţin în ultimii 10 ani, e una din cele mai dorite specialităţi la rezidenţiat. De ce oare? Pacienţii dintr-o astfel de secţie de-abia sunt conştienţi, darmite să dea şpagă, deci bani pentru medici nu-s. Nici n-am auzit vreodată să condiţionezi o resuscitare de o sumă de bani. Cum ar fi o discuţie cu familia: să ştiţi că dacă nu veniţi cu 1000 de euro, noi în caz de ceva, nu intervenim la stop...Deci, excludem şi asta.
"Noi în ATI suntem ca pe front. E un front de luptă între viaţă şi moarte." - spunea profesorul Săndesc în a cărui secţie de ATI am intrat pentru prima dată cu mulţi ani de urmă. Un medic care a insistat cel puţin 10 ani pe lângă probabil tot atâţia miniştri să caute finanţare separată pentru aceste secţii, până a reuşit. Am intrat apoi în pandemie în ATI şi ATI-uri improvizate. Am intrat în secţiile de Mari Arşi de la trei spitale din Bucureşti unde am văzut oameni "cu un picior în groapă"., cum spunea tata, care stăteau acolo de cel puţin 3 luni şi nimeni nu micşora noradrenalina aşa, după ureche. Am stat de vorbă cu o femeie care a stat 6 luni la limita supravieţuirii în ATI, apoi a ieşit pe picioare.
Nu ma interesează neapărat dacă acuzaţiile se vor adeveri sau nu. Dar dacă sunt reale, aş vrea să ştiu scopul. Cine şi ce motiv a avut să omoare pacienţi cu bună ştiinţă? Iar dacă nu se adeveresc, cei care le-au făcut ar face bine să-şi ia tălpaşiţa din sistem oricât de buni medici şi asistente ar fi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰