Antena Meniu Search
x

ANI cere DNA cercetarea primarului din orașul Avrig

Agenția Naționala de Integritate (ANI) a sesizat Direcția Națională Anticorupție (DNA) în vederea cercetării lui Arnold Gunter Klingeis, primar al orașului Avrig, județul Sibiu, pentru conflict de interese și infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție

Agenția Naționala de Integritate (ANI) a sesizat Direcția Națională Anticorupție (DNA) în vederea cercetării lui Arnold Gunter Klingeis, primar al orașului Avrig, județul Sibiu, pentru conflict de interese și infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție

Potrivit unui comunicat al ANI, Arnold Gunter Klingeis a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de primar, a influențat îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi reveneau, semnând 27 acte juridice (contracte și comenzi ferme care au avut ca scop promovarea și publicitatea ansamblului reședința de vară și a parcului Samuel von Brukenthal, imobil "sit pilot în cadrul proiectului", care face obiectul contractului de locațiune încheiat între SC Klingeis Consulting SRL, unde primarul deține calitatea de asociat iar soția și fratele dețin calitatea de asociat și funcția de administrator, și Fundația Samuel von Brukenthal, încheiate în cadrul Proiectului "CultTour" între Primăria Avrig și diverși prestatori de servicii.

Valoare totală a celor 27 de acte juridice este de 690.540 lei.

Primăria Avrig, ca promotor al Proiectului "CultTour", a propus Fundației Samuel von Brukenthal Sibiu să devină partener de proiect, întrucât a considerat oportună participarea fundației în calitate de partener, având în vedere responsabilitatea acesteia în ceea ce privește administrarea reședinței de vară și a grădinii baroc, care au rol de sit pilot în cadrul proiectului.

Ulterior datei la care a fost încheiat contractul pentru implementarea proiectului, între SC Klingeis Consulting SRL și fundația menționată a fost încheiat și contractul "de locațiune a ansamblului reședința de vară și a parcului Samuel von Brukenthal".

Conform ANI, Arnold Gunter Klingeis a încălcat și regimul juridic privind conflictul de interese în materie penală, întrucât, în perioada exercitării funcției de primar, acesta a îndeplinit acte prin care s-au realizat, indirect, foloase materiale pentru sine, soția sa și fratele său, constând în creșterea cifrei de afaceri și a profitului societății SC Klingeis Consulting SRL, scrie Agerpres.

Prin urmare, Arnold Gunter Klingeis a încălcat dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora "Primarii (...) sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul sau ori rudele sale de gradul I" și dispozițiile art. 301, alin. (1) din CPP, potrivit cărora "Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică".

De asemenea, Arnold Gunter Klingeis a încălcat și dispozițiile art. 12, lit. b) din Legea nr. 78/2000, potrivit cărora "Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri politice » ANI cere DNA cercetarea primarului din orașul Avrig