Antena Meniu Search
x

Update A început Congresul USR PLUS. Dan Barna: "România are o guvernare capturată de o persoană pentru care pălăria de premier e prea mare"

Congresul USR PLUS, ultimul pas din procesul de fuziune, are loc sâmbătă şi duminică. Participanţii la lucrările congresului, care se vor desfăşura cu prezenţă fizică, dar şi online, vor valida alegerea lui Dacian Cioloş în funcţia de preşedinte al partidului şi vor alege forurile de conducere ale partidului.

de Redactia Observator

la 02.10.2021, 10:42

Congres USR PLUS pentru desemnarea componenței Biroului Național şi validarea lui Dacian Cioloş în funcţia de preşedinte al partidului - Hepta/Mediafax

La deschiderea congresului, Dan Barna a ţinut să precizeze că România are o guvernare capturată de o persoană pentru care pălăria de premier e prea mare. 

„Din păcate, în momentul de față, România are o guvernare capturată de o persoană pentru care pălăria de premier e prea mare și sper că marți lucrul ăsta se va încheia și vom putea să încheiem o criză de care România nu avea nevoie, o criză inutilă și absurdă care a fost creată de un singur om pentru o ambiție persoală ridicolă și sper să revenim în logica de guvern responsabil pentru România”, spune Dan Barna.

O pălărie prea mare

El afirmă că miniștrii USR PLUS au arătat că știu, pot și vor să facă reforme. „Cred că dacă e să vorbim de reforme, asta nu se poate face decât cu USR PLUS. Dacă e să vorbim de infrastructură, după 30 de ani de proiecte desenate prin birouri, asta nu se poate face decât cu Cătălin Drulă, dacă este să vorbim de fonduri europene avem nevoie de Cristi Ghinea, dacă este să vorbim de reforme în sănătate, avem nevoie de Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. (...) Am promis că USR PLUS va aduce o altă ligă de politicieni, a promis să primenească clasa politică din România și face acest. Vrea să spun că sunt aici și voi rămâne aici. Împreună am reușit să facem un proiect căruia nimeni nu-i dădea șanse. Sunt alături de Dacian Cioloș de a duce mai proiect mai departe. Sunt convins că în 2024 avem președintele României și vom guverna țara”, adaugă Barna.

Pe acelaşi subiect

La rândul său, Dacian Cioloş, proaspăt ales în funcţia de preşedinte al partidului, a afirmat, sâmbătă, că nu există un alt partid care să creadă cu atâta putere în modernizarea ţării, el îndemându-i pe membrii USR PLUS să lucreze unii cu alţii. ”Suntem mai puternici prin această fuziune, dar trebuie să ştim în acelaşi timp că suntem şi mai singuri. Trebuie să răzbim şi să lucrăm unii cu alţii chiar dacă aparent suntem diferiţi”, a transmis Cioloş la Congresul formaţiunii.

”De azi România are un partid reformist, pro-european, profund marcat de liberalismul democratic. Faptul că azi se duce la bun sfârşit un proces de fuziune necesar ne arată că toţi cei care în reformă şi democraţie şi-au găsit un loc din care să poată munci şi lupta pentru o Românie mai bună. În afara USR PLUS nu cred să mai existe un partid care să creadă în modernizarea ţării cu atâta putere şi convingere. Suntem mai puternici prin această fuziune, dar trebuie să ştim în acelaşi timp că suntem şi mai singuri. Trebuie să răzbim şi să lucrăm unii cu alţii chiar dacă aparent suntem diferiţi”, a declarat liderul USR PLUS, Dacian Cioloş, în deschiderea congresului partidului.

El a mai spus că există în USR două profile de membri, cei la un click distanţă şi cei pentru care click-ul este la distanţă. ”Deşi se spune că primii nu există, că sunt virtuali, că nu sunt reali, au susţinut moral, politic şi financiar acest proiect chiar dacă nu au ieşit în campanie. Ceilalţi nu sunt obişnuiţi să trăiască online. Ei ne duc aproape de realităţile cotidiene ale societăţii, iar perspectiva şi aşteptările lor sunt o bună busolă pentru lucrurile pe care trebuie să le facem”, a mai spus Dacian Cioloş.

Ştire iniţială: Uniunea Salvaţi România (USR) şi Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate (PLUS) au decis să fuzioneze la congresul din august 2020, însă decizia a fost aprobată de instanţă abia în aprilie 2021, după judecarea mai multor contestaţii.

Congresul USR PLUS va reuni sâmbătă, la Romexpo, 1.200 de delegaţi, care vor vota prin rotaţie, astfel încât să fie respectată distanţarea socială. Pe lângă validarea noului preşedinte al partidului, cei 1.200 de delegaţi vor alege şi Biroul Naţional (BN), organismul de conducere care stabileşte linia politică partidului. Componenţa noului BN reprezintă o miză cel puţin la fel de mare ca însăşi alegerea preşedintelui.

Sâmbătă, lucrările vor avea loc atât online, cât şi fizic, fiind programată prezentarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de preşedinte, câştigate de către Dacian Cioloş, după care noul preşedinte ales al partidului va rosti un discurs, scrie News.ro.

Dacian Cioloş, ales preşedinte

Dacian Cioloş a fost ales preşedinte al USR PLUS în urma votuluI online, învingându-l pe Dan Barna, la diferenţă de câteva sute de voturi, relevă datele furnizate după încheierea scrutinului. Conform anunţului oficial, Cioloş a primit 19.603 voturi, iar Dan Barna - 18.908 voturi. Rezultatul alegerilor interne "arată că nu există aceste falii între foşti USR-işti şi foşti PLUS-işti şi că putem lucra împreună", a declarat Cioloş după alegerea sa. La rândul său, fostul co-preşedinte al USR PLUS Dan Barna a afirmat că formaţiunea va rămâne, de luni, "acelaşi partid solid, solidar, vertical, care a adus în România reformă". "Deşi avem acest rezultat care nu mă bucură în mod particular, continuu să spun şi să îi mulţumesc lui Dacian Cioloş pentru faptul că USR PLUS a fost decizia corectă şi necesară", a susţinut el.

Apoi, vor fi prezentate candidaturile pentru Biroul Naţional şi pentru celelalte  foruri de coonducere, precum şi procedura de vot. Pentru Biroul Naţional şi-au depus candidatura 93 de membri USR PLUS, grupaţi în trei liste şi trei candidaţi independenţi. Votul pentru Biroul Naţional este programat să înceapă la ora 13.00 şi să dureze aproximativ cinci ore, aceeaşi durată urmând să aibă şi procesul de numărare a voturilor.

În sala de la Romexpo vor fi prezenţi doar cei doi copreşedinţi USR PLUS şi doi reprezentanţi ai Comisiei Electorale. De la ora 11:00 vor intra în sală reprezentanţi ai echipelor care candidează la Biroul Naţional (maximum 3 persoane pentru fiecare echipă).

Biroul Naţional e compus din 24 de membri plus preşedintele. Procedural, cei trei candidaţi pentru şefia USR PLUS - Dacian Cioloş, Dan Barna şi Irineu Darău - vor susţine fiecare o listă de candidaţi pentru Biroul Naţional. Însă delegaţii pot bifa opţiuni de pe toate listele, nu sunt limitaţi la una singură.

Concret, fiecare delegat are dreptul la 24 de bife. Astfel, în opţiunile unui delegat pot intra, spre exemplu: Cătălin Drulă (lista Barna), Vlad Voiculescu (lista Cioloş), Allen Coliban (lista Darău) plus alte 21 de bife. La final, se numără bifele de pe fiecare listă şi, procentual, se stabileşte componenţa Biroului Naţional. Ulterior, se numără şi bifele primite de fiecare candidat în parte. Din cei 24 de membri care formează Biroul Naţional, primii 7 (după numărul de voturi obţinute) devin vicepreşedinţi.

Duminică, ar urma să aibă loc prezentarea rezultatului alegerilor pentru Biroul Naţional şi validarea preşedintelui, urmate de o conferinţă de presă, la ora 10:00, lucrările urmând să aibă loc exclusiv online.Conform prrogramului, de la 11:00 au loc dezbaterile pe statutul formaţiunii, cărora le sunt alocate şapte ore, după care lucrările congresului vor fi declarate închise.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » A început Congresul USR PLUS. Dan Barna: "România are o guvernare capturată de o persoană pentru care pălăria de premier e prea mare"