Antena Meniu Search
x

Costel Alexe, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu. Reacția președintelui CJ Iași la acuzațiile procurorilor anticorupție

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, este urmărit penal de procurorii DNA într-un dosar în care este acuzat că ar fi numit fără respectarea legii un director interimar la Școala Populară de Arte „Titel Popovici” Iași. Potrivit DNA, acuzațiile sunt de abuz în serviciu în formă continuată.

de Redactia Observator

la 18.02.2022, 13:25

Costel Alexe, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu. Reacția președintelui CJ Iași la acuzațiile procurorilor anticorupție
Costel Alexe, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu. Reacția președintelui CJ Iași la acuzațiile procurorilor anticorupție - Hepta

Direcția Națională Anticorupție a anunțat că a început urmărirea penală împotriva președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, în legătură cu numirea unui director interimar la școală populară de arte „Titel Popovici” din Iași. Prejudiciul se ridică la 86.000 de lei.

În dosar mai sunt cercetate alți doi angajați ai Consiliului Județean Iași.

Astfel, la data de 11.11.2020, suspectul Alexe Costel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi şi beneficiind de ajutorul suspectului Baba Vlad-Corneliu, ar fi dispus detaşarea suspectului Baba Vlad-Corneliu de pe funcţia de consilier IA în cadrul Compartimentului Cabinetului Preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, pe funcţia de manager (director) interimar al Şcolii Populare de Arte "Titel Popovici" Iaşi, în condiţiile în care ar fi avut cunoştinţă de faptul că numirea ultimului menţionat la conducerea şcolii nu îndeplinea condiţiile legale de ocupare a acestei funcţii de conducere.

Președintele CJ Iași, cercetat de DNA pentru abuz în serviciu

Pe acelaşi subiect

Ulterior, la datele de 10.03.2021 şi 07.07.2021, suspectul Alexe Costel, în calitatea menţionată anterior, ar fi dispus prelungirea detaşării suspectului Baba Vlad-Corneliu în aceeaşi funcţie de conducere.

În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, suspectul Alexe Costel ar fi fost ajutat la săvârşirea faptei de către suspectul Apetrei Radu-Gabriel care, în calitate de şef Serviciu resurse umane şi salarizare din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, ar fi întocmit documentaţiile aferente emiterii dispoziţiilor de detaşare.

Mai mult, din datele cauzei ar fi rezultat că suspectul Baba Vlad-Corneliu ar fi fost angajat pe perioadă determinată, fără concurs, pe funcţia de consilier IA în cadrul Compartimentului Cabinetului Preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi în data de 11.11.2020 şi tot la aceeaşi dată ar fi fost detaşat pe funcţia de manager (director) interimar al Şcolii Populare de Arte "Titel Popovici" Iaşi.

Prejudiciul se ridică la 86.000 de lei

Faptele descrise  ar fi produs un prejudiciu bugetelor Consiliului Judeţean Iaşi şi Şcolii Populare de Arte "Titel Popovici" Iaşi în sumă totală de 86.153 lei, reprezentând suma remuneraţiilor încasate de către suspectul Baba Vlad-Corneliu în baza contractului de management interimar, dar şi vătămarea intereselor legitime ale celor două instituţii urmare a numirii interimare la conducerea şcolii a unui manager care nu îndeplinea condiţiile legale de ocupare a acestei funcţii de conducere a unei instituţii publice de cultură.

Suspecţilor li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Reacția lui Costel Alexe la acuzațiile DNA

"Am primit astăzi informarea făcută de DNA Iași privind atribuirea calității de suspect în dosarul referitor la detașarea de la Școala Populară de Arte „Titel Popovici” Iași. Vă mărturisesc sincer că sunt surprins de această calitate, având în vedere că, de la începutul anchetei și până acum, nu mi-au fost solicitate depoziții și nu există vreo implicare oneroasă a mea în acest dosar. Postul vacant de manager s-a ocupat în conformitate cu legislația în vigoare, primind toate avizele de legalitate și urmând întocmai etapele prevăzute de normativ. În ceea ce privește hotărârea privind organizarea concursului de proiecte de management la Școala Populară de Arte ,,Titel Popovici”, aceasta a trecut prin plenul Consiliului Județean și a primit votul consilierilor județeni, exact așa cum prevede legea.

Rămân consecvent principiilor și declarațiilor enunțate mereu: sunt la dispoziția organelor de cercetare. Eu sunt primul interesat de clarificarea tuturor acestor acuzații într-un timp cât mai scurt și îmi doresc ca adevărul să iasă la lumină. Nu vreau să fie loc de interpretări sau presupuneri care să îmi afecteze imaginea publică, pentru că știu că am acționat mereu cu bună-credință și îi pot privi pe toți cei cu care interacționez în ochi, cu încrederea că justiția se va dovedi justă și va arăta adevărul.

Știu că acest subiect va genera gâlceavă printre politicienii mărunți care nu fac altceva decât să adune machete colorate, jubilând meschin pe această temă, în lipsa oricărui proiect valabil pentru Iași, din partea lor. Nu am dat și nu voi da atenție acuzațiilor neîntemeiate din partea celor care nu au făcut nimic pentru Iași, care, surprinzător sau nu, văd că au informații despre acest subiect și îl trâmbițează de câteva zile deja. Vă asigur că eu am venit la Consiliul Județean să fac treabă pentru comunitate, să facem împreună treabă bună, și avem, în acest an jumătate de mandat, proiecte pe care să le arătăm ieșenilor”, a scris Costel Alexe pe Facebook.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Costel Alexe, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu. Reacția președintelui CJ Iași la acuzațiile procurorilor anticorupție