Antena Meniu Search
x

Video Dotarea armatei "trece într-un cu totul şi cu totul nou nivel", anunță Iohannis. România alocă 2,5% din PIB pentru armată

Armata României are dotări ultramoderne şi îşi pregăteşte mai bine militarii. Este declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis făcută ieri în prezenţa premierului luxemburghez, alături de care a vizitat centrul de instruire de la Cincu. Şeful statului a avut un discurs optimist, în ciuda bombardamentelor ruse recente asupra teritoriilor ucrainene aflate la graniţa României. 

de Redactia Observator

la 06.09.2023, 09:35

Vezi și

Investiţiile din ultimii ani şi creşterea bugetului pentru Apărare la 2,5% din PIB începând cu acest an au ajutat la achiziţionarea de tehnici de luptă şi armament de ultimă generaţie. Iar asta a schimbat complet faţa armatei române, a mai spus Iohannis. Preşedintele a folosit prilejul vizitei oficiale şi pentru a confirma, încă o dată, poziţia ţării noastre în cazul războiului din Ucraina. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Împreună cu aliaţii vom întări pe mai departe structurile NATO de pe teritoriul României, în special acest grup de luptă. România va continua să sprijine Ucraina, atât timp cât va fi necesar."

"Suntem în faza în care dotarea armatei noastre trece într-un cu totul şi cu totul nou nivel. Încă din 2015 am decis să alocăm 2% din produsul intern brut pentru Apărare, din care o mare parte pentru dotare, iar începând din acest an alocăm 2,5% pentru Apărare. Acest lucru ne-a permis să abordăm noi achiziţii de mare amploare, de mare importanţă, armament ultramodern, de ultimă generaţie. Dar, să nu uităm în acelaşi timp, aceste alocări au permis o pregătire superioară a personalului militar, pregătire care evident că se desfăşoară continuu, de exemplu, aici, în baza Cincu, împreună cu aliaţii. Aceste dotări care au fost achiziţionate, care s-au realizat, au schimbat complet faţa Armatei României, însă suntem hotărâţi să continuăm cu aceste programe de înzestrare", a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele României a avut o întâlnire, la Cincu, cu prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, Xavier Bettel, care a efectuat o vizită la invitaţia părţii române. Cei doi înalţi oficiali au avut consultări politice, au vizitat trupele staţionate la Centrul Naţional de Instruire Întrunită "Getica" din Cincu şi s-au adresat militarilor luxemburghezi care fac parte din Grupul de luptă NATO din România. La vizită a participat şi viceprim-ministrul şi ministrul Apărării luxemburghez, Francois Bausch. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri politice » Dotarea armatei "trece într-un cu totul şi cu totul nou nivel", anunță Iohannis. România alocă 2,5% din PIB pentru armată