Antena Meniu Search
x

Cum a arătat votul din Parlamentul European pentru aderarea României la Schengen. Reacţii aprinse la Bucureşti

"Aşteptările noastre de a adera sunt justificate şi legitime: Condiţiile sunt îndeplinite. Decizia ar trebui să fie luată!" a afirmat premierul României, Nicolae Ciucă, după ce Parlamentul European a adoptat rezoluţia care susţine aderarea României la spaţiul Schengen. Eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan a ţinut să precizeze că "beneficiile aderării României la spaţiul Schengen sunt concrete şi sunt imediate", amintind despre avantajele pe care le vor avea şoferii români care tranzitează mai multe ţări. În schimb, Marcel Ciolacu s-a declarat "îngrijorat" de abținerile reprezentanților din grupul Renew și celor de la PPE, având în vedere că rezoluţia a fost adoptată cu 547 voturi pentru, 49 voturi contra şi 43 de abţineri.

de Redactia Observator

la 18.10.2022, 16:22

Cum a arătat votul din Parlamentul European pentru aderarea României la Schengen. Reacţii aprinse la Bucureşti
Cum a arătat votul din Parlamentul European pentru aderarea României la Schengen. Reacţii aprinse la Bucureşti - Observator

Toţi eurodeputaţii români prezenţi au votat pentru rezoluţia care susţine aderarea României şi a Bulgariei. Europarlamentarii din partidul premierului olandez Mark Rutte s-au abținut la votul iar un altul din PPE a votat împotrivă. Votul de astăzi privind aderarea României la Schengen este unul simbolic însă. O decizie privind aderarea ţării noastre şi a Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie ar urma să fie luată în luna decembrie în Consiliul pentru Afaceri Interne şi Justiţie al Uniunii Europene. 

"Rezoluţia adoptată azi în Parlamentul European privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen reconfirmă faptul că aşteptările noastre de a adera la Schengen sunt justificate şi legitime. Sunt îndeplinite condiţiile necesare. Decizia ar trebui luată", a afirmat Nicolae Ciucă, marţi, într-o postare pe Facebook.

Marcel Ciolacu: Solicit partidelor româneşti din PPE şi Renew să-şi convingă colegii că România merită în Schengen

"Singurul grup politic care a votat integral în favoarea acestei rezoluţii a fost grupul social-democraţilor europeni! (...) Cu adevărat, sunt îngrijorat de abţinerile reprezentanţilor din grupul Renew şi de la PPE. Le solicit tuturor partidelor româneşti care fac parte din cele două familii politice europene să facă toate demersurile pentru a-şi convinge colegii că România merită în Schengen", a scris Ciolacu, pe Facebook.

Pe acelaşi subiect

Siegfried Mureşan: Spaţiul Schengen şi întreaga Uniune Europeană sunt mai sigure cu ţara noastră în interiorul spaţiului 

”Totodată, aderarea la spaţiul Schengen va aduce mai multe investiţii în ţara noastră care vor genera mai multe locuri de muncă stabile şi bine plătite pentru oameni. Un investitor străin va fi mult mai interesat decât în prezent să deschidă o fabrică în România dacă va şti că poate exporta marfa în restul Uniunii Europene mult mai rapid o dată cu eliminarea controlului vamal”, mai precizează europarlamentarul PNL. La rândul său, europarlamentarul Eugen Tomac (PMP) afirmă că "suntem tot mai aproape de atingerea acestui obiectiv naţional”.

Alina Gorghiu: Pentru cetăţenii români, apartenenţa la Schengen este sinonimă cu exercitarea deplină a dreptului de liberă circulaţie

”Cea mai importantă decizie de astăzi vine din Parlamentul European. Rezoluţia privind aderarea României la spaţiul Schengen a fost adoptată cu o majoritate covârşitoare: 547 voturi pentru! Intrarea României în spaţiul Schengen reprezintă un drept, o obligaţie, dar şi un obiectiv strategic naţional”, a transmis preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu. 

USR: Toţi europarlamentarii USR au votat în favoarea aderării României la Schengen

„Spaţiul Schengen înseamnă lipsa frontierelor interne în Uniunea Europeană, ceea ce ar duce la o fluidizare a traficului dintre România şi întreg spaţiul Uniunii Europene. La ora actuală, ne ţine în loc un singur partid, din familia EPP, din Ţările de Jos, tocmai de aceea consider că eforturile diplomatice trebuie să fie accentuate în acest moment”, a declarat europarlamentarul USR Vlad Marius Botoş, unul dintre cei mai activi europarlamentari români pe această temă.

Dan Nica: România în Schengen! Consiliul UE trebuie să ţină cont de rezoluţia votată azi de Parlamentul European

Dan Nica, liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, a declarat că rezoluţia votată astăzi de forul europarlamentar "îndeamnă Consiliul să adopte până la sfârşitul anului 2022 decizia sa privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România, asigurând astfel eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre la începutul anului 2023".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Cum a arătat votul din Parlamentul European pentru aderarea României la Schengen. Reacţii aprinse la Bucureşti