Antena Meniu Search
x

Război între Preşedinte şi Guvern. Executivul a adoptat rectificarea bugetară prin ordonanţă de urgenţă, în lipsa unui aviz de la CSAT

Este război între Preşedinte şi Guvern. Executivul a adoptat rectificarea bugetară prin ordonanţă de urgenţă, în lipsa unui aviz de la CSAT.

Vezi și

Este război între Preşedinte şi Guvern. Executivul a adoptat rectificarea bugetară prin ordonanţă de urgenţă, în lipsa unui aviz de la CSAT. "Este inadmisibilă această abordare" a fost reacţia şefului statului care tocmai chemase membrii Guvernului la Palatul Cotroceni pentru o nouă rundă de discuţii. Invitaţia vine chiar în ziua în care Viorica Dăncilă are programată o vizită oficială în Spania.

Viorica Dăncilă: "Guvernul Romaniei nu va accepta ca drepturile romanilor la pensii, salarii, sa fie periclitate de lupta poltica. Rectificarea bugetara trebuie aprobata pentru a nu afecta bunul mers al economiei."

Executivul nu a mai aşteptat niciun aviz de la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi a decis cum se împart banii prin Ordonanţă de Urgenţă.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: "Sunt trei decizii ale CCR din 2011, care fundamenteaza cu un aviz e obligatoriu de solicitat dar nu trebuie sa il astepti."

Cu doar câteva minute înainte de aprobarea ordinanţei de urgenţă, preşedintele Klaus Iohannis invita Guvernul la Palatul Controceni să reia discuţiile despre rectificare, suspendate ieri în timpul şedinţei CSAT. Aşa că adoptarea rectificării fără alte tratative a stârnit un nou atac din partea şefului statului. 

"Guvernul forțează limitele Constituției. Acest demers reprezintă o deraiere gravă de la principiul colaborării loiale pe care ar trebui să se întemeieze funcționarea democratică și eficientă a instituțiilor statului român", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Întâlnirea între membrii Executivului şi preşedinte ar fi trebuit să aibă loc mâine. Însă Viorica Dăncilă are deja programată o vizită la Madrid, unde se va întâlni cu Regele Spaniei şi cu premierul spaniol. Eugen Teodorovici şi Tudorel Toader vor merge la consultări. Modificări la reactificare nu mai pot fi însă făcute. 

Cei mai multi bani vor primi la rectificarea bugetara Ministerul Finanţelor, Ministerul Dezvoltării, dar si ale ministere precum cel al Educaţiei sau al Sănătăţii. in schimb, vor pierde bani la aceasta recrificare bugetara toate serviciile fie ca vorbim de SRI, STS, SPP sau SIE. Nu in ultimul rand, Administraţia Prezidenţială va avea un buget pe minus cu 11 milioane de lei.

Adrian Benţa, analist economic: "Conflictul este generat de faptul ca anumite sectoare din zona de siguranta nationala au primit taieri de buget. Presedintia spune "pai, stai ca si noi avem activitati de 100 de ani de la marea unire". as merge pe principiul cine e mai destept cedeaza primul."

Preşedintele a cerut deja Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pentru a verifica dacă Ordonanţa de urgenţă de rectificare bugetară este sau nu legală. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Război între Preşedinte şi Guvern. Executivul a adoptat rectificarea bugetară prin ordonanţă de urgenţă, în lipsa unui aviz de la CSAT