Klaus Iohannis: Am decis să trimit întregul pachet privind legile justiției înapoi la Curtea Constituțională și să sesizez Comisia de la Veneția
Preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă, miercuri, la ora 12.30, la palatul Cotroceni, anunţă Administraţia Prezidenţială.
Preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă, miercuri, la ora 12.30, la palatul Cotroceni, anunţă Administraţia Prezidenţială.
Iată declarațiile lui Iohannis:
- Haideți să ne amintim un pic cum am ajuns până aici. În toamna lui 2016, a fost campania electorală pentru parlamentare și PSD a îmbrobodit poporul cu un program numai lapte și miere. Și au câștigat alegerile și au ajuns la Guvernare. Dar a urmat altceva. A început asaltul asupra justiției din partea PSD.
- Atunci, la începutul lui 2017, au venit cu acea infamă OUG 13. Acea ordonanță am reușit să o oprim împreună. Sute de mii de români de bună credinţă au protestat în stradă pentru acest lucru. Asaltul s-a mutat în Parlament, iar rezultatul demersului parlamentar de modficare a legilor justiţiei a ajuns acum şi în faza în care se cere promulgarea acestor legi ale justiției. Procedura originală, graba lipsită de justificare, modul autoritar în care s-au desfăşurat dezbaterile parlamentare au determinat în final foarte multă neîncredere.
- Reforma justiției este clamată de PSD, dar este în continuare contestată de asociaţiile profesionale ale magistraţilor și trezește mari îngrijorări ale partenerilor externi.
- Nu putem să asistăm pasivi la o rescriere din mers a Constituției. Într-o democraţie autentică, separaţia puterilor în stat înseamnă colaborare constructivă, respect reciproc între instituţii, şi mai ales echilibrul dintre acestea. Legile justiţiei au un rol esenţial în urmărirea acestor principii
- Întregul pachet legislativ a fost adoptat într-o săptămână în Parlament și apoi au fost necesare patru luni și trei decizii ale Curții Constituționale pentru a corecta unele prevederi. Toate acestea dovedesc că dezbaterile ar fi avut de câștigat dacă textele ar fi fost pe larg discutate.
- Am constatat că noile modificări nu sunt adecvate nici cadrului constituțional, nici standardelor europene. Unele dispoziții de modificare a statutului procurorilor și judecătorilor au fost declarate neconstituționale în două rânduri. Cu toate acestea, statulul procurorului este mult fragilizat.
- Noile reguli privind admiterea în magistratură pot avea consecințe asupra instanțelor, cu riscul de a bloca actul de justiție. Sunt create noi structuri menite să îi intimideze pe magistrați.
- Legea privind CSM instituie o segregare a garantului justiției, prin transferul de la plenul CSM la instituții.
- În mod evident, în forma în care se prezintă acum pachetul de legi nu corespunde exigențelor statului de drept și nici așteptărilor românilor.
- Astfel că am decis să trimit întregul pachet înapoi la Curtea Constituțională și, în paralel, să sesisez Comisia de la Veneția. De aceea fac apel la CCR de a nu se grăbi şi a conlucra cu organismul european.
- După ce CCR se va exprima asupra acestor chestiuni voi face o nouă analize și voi decide atunci dacă se impune o reexaminare.
Săptămâna trecută, într-o intervenție de la Palatul Cotroceni, Iohannis i-a cerut premierului Viorica Dăncilă demisia, după ce aceasta a refuzat să participe la o întâlnire cu șeful statului, pe tema unor conflicte existente între Guvern, PSD și BNR.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰