Antena Meniu Search
x

Lista restricţiilor ridicate de la 1 iunie. Condițiile în care am putea sta la birou fără mască

Guvernul anunță azi principalele măsuri de relaxare, valabile de la 1 iunie. De la ora 17.00 are loc o ședință e Executivului care are mai multe puncte pe agenda de lucru.

de Redactia Observator

la 27.05.2021, 17:19

Lista restricţiilor ridicate de la 1 iunie, chiar dacă nu s-a atins ținta de vaccinare. Şedinţă de Guvern de la ora 17.00
Teresa din Centrul Vechi al Capitalei - Hepta

Premierul Florin Cîţu a anunţat că în următoarea şedinţă de Guvern, vor fi adoptate măsurile de relaxare ce urmează a fi aplicate de la 1 iunie, menţionând că nu există niciun motiv să nu se meargă mai departe cu calendarul relaxărilor. Deci sunt așteptate noi relaxări, între care organizarea de spectacole și evenimente private, precum și activități sportive, de la 1 iunie, chiar dacă nu a fost atinsă ținta de vaccinare de 5 milioane de persoane.

Potrivit calendarului de ridicări de restricţii, noi măsuri de relaxare vor intra în vigoare de la 1 iunie, de la 1 iulie și altele de la 1 august.Singura condiție pusă a fost atingerea țintei de vaccinare, pentru 1 iunie, de 5 milioane de persoane. Ținta nu a fost atinsă, în România fiind, miercuri, puțin peste 4,2 milioane de persoane vaccinate, între care doar 3,3 cu ambele doze. Cu toate acestea, Guvernul pregătește noi măsuri de relaxare care să intre în vigoare din 1 iunie.

Ce restricţii se ridică de la 1 iunie

Este vorba, între altele, de organizarea de nunți, botezuri sau mese festive în exterior cu maxim 70 de persoane și în interior cu maxim 50 de persoane, organizarea de spectacole în spații deschise cu până la 1.000 de persoane sau de competiții sportive în spații deschise cu participarea spectatorilor în limita a 25% din capacitatea spațiului. Dacă toți sunt vaccinați se pot face evenimente culturale de până la 5000 de persoane. 

Pe acelaşi subiect

De asemenea, sălile de sport ar putea funcționa cu 70% din capacitatea spațiului, fără mască de protecție, dacă se asigură o suprafață de 7 metri pătrați pentru o persoană. Tot la 1 iunie se permite formarea „de grupuri pietonale” din maximum 8 persoane, dacă nu provin din aceeași familie. Acum, numărul maxim permis este de 6.   

De asemenea, se poate sta fără mască într-un birou dacă în interior sunt maximum 5 persoane și toate sunt vaccinate, este propunerea lui Florin Cîțu. 

Proiect de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei

Tot la şedința de Guvern de la ora 17.00, Executivul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare din iulie - august 2021. În proiectul de lege sunt stabilite domeniile în care Guvernul va putea emite ordonanţe şi anume: finanţe şi economie; dezvoltare, lucrări publice şi administraţie; afaceri interne; transporturi şi infrastructură; sănătate; agricultură şi dezvoltare rurală; mediu, ape şi păduri; cultură; tineret şi sport; prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

Executivul va adopta şi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea articolului 36 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, prin care se stabileşte o durată determinată pentru aplicarea măsurii de conducere a unei persoane la sediul poliţiei şi pentru desfăşurarea activităţilor poliţieneşti conexe acestei măsuri, potrivit Agerpres. 

Pe agenda şedinţei de Guvern figurează şi un proiect de ordonanţă de urgenţă, care va fi dezbătut în primă lectură, pentru pentru completarea OUG nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă.

Dan Barna anunţă posibilitatea organizării de concerte şi festivaluri cu un număr mare de oameni, cu condiţia ca toţi să fie vaccinaţi

Vicepremierul Dan Barna a anunţat posibilitatea organizării de concerte şi festivaluri în perioada următoare, condiţia fiind ca participanţii să fie vaccinaţi anti-COVID.

"Da, vine cu încă nişte relaxări pentru că cifrele continuă să se îmbunăţească referitoare la răspândirea pandemiei şi la numărul de persoane afectate şi ăsta e un lucru bun şi e o veste foarte bună. Una dintre ele este cea pe care am susţinut-o şi eu de câteva zile, aceea legată cu posibilitatea de a avea concerte, festivaluri, evenimente cu număr mare de oameni, nu doar cu acele limitări care există în prezent, condiţia fiind ca acele persoane să fie vaccinate. Este un lucru firesc, e cumva o dezvoltare a proiectelor-pilot pe care le-am văzut şi în alte state europene”, a explicat vicepremierul la Digi24.

El a precizat că există şi un acord de la CNSU în acest sens. "În momentul de faţă avem un acord dinspre CNSU şi va fi şi în şedinţa de Guvern de astăzi această reglementare care permite un număr mare, un număr practic limitat la capacitatea firească a spaţiului, dar condiţia este ca persoanele respective să fie vaccinate”, a mai anunţat Dan Barna.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri politice » Lista restricţiilor ridicate de la 1 iunie. Condițiile în care am putea sta la birou fără mască