Antena Meniu Search
x

Mihai Fifor şi Gheorghe Şimon au depus jurământul la Palatul Cotroceni. Cei doi sunt noii miniştri de la Apărare şi Economie

Noii miniştri de la Apărare şi Economie, Mihai Fifor şi Gheorghe Şimon, au depus jurământul, joi, la Palatul Cotroceni, în cadrul unei ceremonii foarte scurte. Ceremonia a durat doar câteva minute, fără ca şeful statului, Klaus Iohannis, să facă declaraţii.

Noii miniştri de la Apărare şi Economie, Mihai Fifor şi Gheorghe Şimon, au depus jurământul, joi, la Palatul Cotroceni, în cadrul unei ceremonii foarte scurte. Ceremonia a durat doar câteva minute, fără ca şeful statului, Klaus Iohannis, să facă declaraţii.

La ceremonia de la Palatul Cotroceni au asistat preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi, respectiv, Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose, şi miniştrii cabinetului său.

Decretele de numire în funcţie a celor doi noi miniştri - Mihai Fifor, la Apărare şi Gheorghe Şimon, la Economie - au fost semnate de către preşedintele Klaus Iohannis la scurt timp de la propunerile anunţate de liderul PSD, Liviu Dragnea.

Propunerile pentru cele două ministere au fost făcute de către liderul PSD, Liviu Dragnea,  la finalul şedinţei BPN al partidului. Dragnea a precizat că l-a sunat luni seară pe preşedintele Klaus Iohannis pentru a-l informa despre aceste propuneri, iar ”în principiu” preşedintele Iohannis a agreat aceste propuneri.

Pe acelaşi subiect

Cine este Gheorghe Şimon

Gheorghe Şimon, noul ministru al Economiei, este membru PSD din anul 1992 şi este deputat de Maramureş, la al doilea mandat, el fiind şi vicepreşedinte al organizaţiei Maramureş a PSD.

Gheorghe Şimon are 56 de ani şi este absolvent al Institutului Politehnic din Cluj-Napoca (Facultatea de Mecanică). El este membru PSD din 1992, iar de atunci a fost, timp de opt ani, consilier local la Vişeu de Sus, localitate în care s-a născut, conform CV-ului său postat pe site-ul Camerei Deputaţilor.

În perioada 2000-2012, el a fost consilier în Consiliul Judeţean Maramureş, iar din anul 2012 este deputat, fiind vicepreşedinte al Comisiei pentru politici economice, reforme şi privatizare. Până în 2012, timp de patru ani, el a fost director general al SC Angred SRL Baia Mare.

Potrivit declaraţiei de avere, el are două terenuri în intravilan - unul de 300 de metri pătraţi, obţinut în 1987, şi altul în suprafaţă de 633 de metri pătraţi, cumpărat în acest an la Cluj-Napoca.

Şimon deţine şi două case. Unul dintre imobile, de 120 de metri pătraţi, construit în 1987, este la Vişeu de Sus, iar cealaltă casă, în suprafaţă de 260 de metri pătraţi, este la Cluj-Napoca, fiind cumpărată tot în acest an. De asemenea, el declară şi două terenuri forestiere la Vişeu de Sus şi la Cluj-Napoca. Toate aceste bunuri sunt deţinute împreună cu soţia sa, judecător la Vişeu de Sus.

În declaraţia de avere a deputatului nu sunt menţionate conturi şi depozite bancare. În schimb, deputatul a trecut în declaraţie trei credite, cel mai mare fiind de 425.000 de lei, contractat în acest an şi scadent în 2025. Titularul contractului de credit este soţia sa. La capitolul venituri, Şimon a menţionat venitul său de deputat, în valoare de 62.657 lei, şi pe al soţiei, în valoare de 108.115 lei. De asemenea, Şimon este acţionar la SC Independenţa SA Vişeu de Sus, conform declaraţiei de interese.

Cine este Mihai Fifor

Social-democratul Mihai Fifor, noul ministru al Apărării, s-a născut într-o familie de profesori, în municipiul Drobeta Turnu Severin, pe data de 10 mai 1970. El este licenţiat în Filosofie, doctor în Antropologie Socială şi a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare şi Colegiului Naţional de Afaceri Interne. În 2015, a fost refuzat de preşedintele Klaus Iohannis pentru a prelua ministerul Transporturilor.

În anul 1994, Fifor a absolvit Facultatea de Litere şi Istorie, specializare Filosofie, la Universitatea Craiova, iar în 1995 a urmat Masterul în "Literatura română".

Mihai Fifor a devenit, în 2003, doctor în Antropologie Socială, iar în 2007 a mai absolvit Masterul "Managementul Afacerii Publice” la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. În anul 2009 a urmat cursurile Colegiului Naţional de Afaceri Interne "Managementul afacerilor interne", Academia de Politie Al. I. Cuza, precum şi cele ale Colegiului Naţional de Apărare "Securitate şi buna guvernare".

În ceea ce priveşte activitatea profesională, Fifor a fost, între anii 1994-2001, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Cercetări socio-umane "C. S. Nicolaescu-Plopşor" al Academiei Române, după care a deţinut funcţiile de director al Centrului judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Dolj şi manager al Muzeului Olteniei din Craiova.

În 2009 a devenit secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, post pe care l-a mai avut şi în 2012. De asemenea, timp de trei ani, între 2009-2012, a  fost manager la Muzeul Olteniei. Începând din 2012, Mihai Fifor este senator.  În 2014, el a fost ales preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile achiziţionate de familia fostului preşedinte Traian Băsescu la Nana.

Mihai Fifor este preşedintele Consiliului Naţional al PSD.

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, el deţine o casă în Işalniţa, cu o suprafaţă de 150 mp şi un autoturism Dacia Logan pe care l-a dobândit prin contract de credit auto.

Senatorul are deschis un cont în lei la BRD, cu un sold de 49.840,37. De asemenea, Fifor are un credit ipotecar la Volksbank Craiova, scadent în 2031 cu o valoare de 17.170 euro, precum şi un contract de credit auto la RCI Leasing România IFN de 43.500,50 RON.

La venituri, senatorul PSD a trecut indemnizaţia de la Parlament de 64.471 lei şi 83 lei de la Universitatea Craiova. Soţia sa, Adina Fifor, a câştigat 17.659 lei de la Muzeul Oltenitei.

La secţiunea Venituri din investiţii, social-democratul a declarat 7184,95 lei de la SC Fondul Proprietatea SA. El a mai încasat 100.000 lei din decizii de despăgubire ANRP.

Mihai Fifor a mai fost propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor în 2015, de premierul de la acea vreme, Victor Ponta. Preşedintele Klaus Iohannis a respins ulterior această desemnare, invocând faptul ca acesta "nu are expertiza şi experienţa managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor".

Fifor a fost luat în calcul de două ori de PSD pentru a prelua şefia Guvernului: în iarnă, odată cu primul Cabinet PSD, şi după demiterea lui Grindeanu. El a refuzat, în şedinţa CExN de la acea dată, să devină premier, potrivit liderilor PSD.

Întrebat la începtul verii despre ce l-a recomandat pe Fifor pentru postul de ministru al Economiei, având în vedere că nu are studii economice, premierul Mihai Tudose a explicat că nu este nevoie de ele pentru acest portofoliu.

”Confundaţi partea de Minister al Economiei ca un Minister de Finanţe. Nu trebuie să fii economist la Ministerul Economiei, trebuie să înţelegi cum funcţionează economia, să ai bunul simţ să îi pui la treabă pe cei care se ocupă de acest lucru şi să împingi proiectele spre direcţia bună, ceea ce domnul Mihai Fifor are”, a spus Tudose.

Sursă: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Mihai Fifor şi Gheorghe Şimon au depus jurământul la Palatul Cotroceni. Cei doi sunt noii miniştri de la Apărare şi Economie