Antena Meniu Search
x

Video Nicolae Ciucă ia în calcul să îşi depună mandatul. Surse Observator: Marcel Ciolacu a stârnit revoltă în partid după ce a vrut să intre PSD la guvernare

Negocierile pentru Guvernul Ciucă au ajuns într-un punct mort. Dacă săptămâna trecută se vehicula că Guvernul va fi învestit chiar azi, peste weekend situaţia s-a schimbat radical. Social-democraţii ar fi cerut să intre la guvernare, însă liberalii nu vor să se asocieze public cu PSD. Şi foştii parteneri de guvernare, cei de la USR, vor înapoi în Executiv. Cum nici PSD, nici USR nu cedează, premierul desemnat ia în calcul să-şi depună mandatul.

de Redactia Observator

la 25.10.2021, 19:55

Vezi și

Departe de ochii presei, la ceas de seară, într-o vilă de protocol din Capitală, liberalii şi social-democraţii s-ar fi aşezat la aceaşi masă. Desemnarea lui Nicolae Ciucă a iscat tensiuni în ambele partide. Marcel Ciolacu, spre supărarea altor lideri social-democraţi, ar fi propus intrarea PSD la guvernare, spun surse Observator. Florin Cîţu s-ar fi opus, în timp ce Nicolae Ciucă ar fi refuzat să dea un răspuns ferm. Aşa că negocierile au eşuat.

Florin Cîţu, preşedintele PNL: Azi, mandatul este unul foarte clar: guvern minoritar cu PNL şi UDMR.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Cred că România are nevoie de un guvern nu minoritar, ci de un guvern stabil

PSD şi PNL nu recunosc că întâlnirea a avut loc

Pe acelaşi subiect

Oficial însă, social-democraţii i-au pus premierului zece condiţii. Practic, zece măsuri urgente pe care le vor în programul de guvernare, dar pe care liberalii nu vor să le accepte. În plus, oferta -o eventuală susţinere parlamentară din partea PSD- are termen de expirare.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Noi am spus că vorbim despre un guvern până la 1 februarie

Nicolae Ciucă, premierul desemnat: Analizăm măsurile, ulterior vom relua discuția.

Florin Cîţu, preşedintele PNL: Bineînţeles, că putem să ne întâlnim în primăvară să discutăm alte soluţii, dar astăzi e cea mai bună.

Între timp, Nicolae Ciucă a căutat sprijin la foştii partenerii de guvernare. S-a lovit şi aici de un zid. Cei de la USR vor neapărat înapoi la guvernare. Nicolae Ciucă nu are mandat pentru astfel de negocieri.

Dacian Cioloş, preşedintele USR: I-am spus că USR nu poate să susţină un astfel de Guvern

Nicolae Ciucă, premierul desemnat: Există o soluție și anume aceea a refacerii Coaliției

Aşa că, Nicolae Ciucă s-a întors la partid să ia lumină. Dar preşedintele PNL nu mai vrea să audă de USR la guvernare.

Florin Cîţu, preşedintele PNL: Putem discuta condiţiile de flexibilizare ale acestui mandat.

Însă cu două uşi deja închise, premierul desemnat ia în calcul să îşi depună mandatul.

Nicolae Ciucă, premier desemnat: Încă am speranțe că se poate investi un guvern în acest mandat, atunci când voi considera că aceste șanse nu mai sunt voi proceda ca atare 

Florin Cîţu ar fi mai mult decât dispus să încerce să formeze o majoritate parlamentară în jurul lui, dacă USR cedează.

Reporter: Luați în calcul această posibilitate, să se reîntoarcă pe vechile portofolii?

Florin Cîţu, preşedintele PNL: Haideți să vedem această propunere și să vedem cum va arăta ea. Poate să fie o propunere cu președintele PNL ca premier, mai discutăm.

Dacă Nicolae Ciucă îşi depune mandatul, criza politică se prelungeşte şi la Palatul Victoria vom avea în continuare un Guvern cu puteri reduse. Klaus Iohannis ar trebui să reia consultările cu partidele şi să desemneze un alt premier.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri politice » Nicolae Ciucă ia în calcul să îşi depună mandatul. Surse Observator: Marcel Ciolacu a stârnit revoltă în partid după ce a vrut să intre PSD la guvernare