Antena Meniu Search
x

Telenovela creşterii pensiilor. Nicolae Ciucă: Vor crește cu 15% sau cu altă cifră de la 1 ianuarie

Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri, la Arad, că pensiile ar urma să fie majorate cu 15% sau cu altă cifră care să acopere inflaţia, începând cu anul 2023. Klaus Iohannis a transmis joi că vrea ca majorarea pensiilor să ia în calcul și rata inflației, dar că nu ştie dacă bugetul va permite o creştere până în 15%. "Cred că se referea la rata inflaţiei medii" a reacţionat Marcel Ciolacu. Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie a urcat la 15,9% iar BNR estimează că va continua probabil să mai crească până spre finele anului.

de Redactia Observator

la 21.10.2022, 15:22

Nicolae Ciucă: Pensiile vor crește cu 15% sau cu altă cifră de la 1 ianuarie
Nicolae Ciucă - Inquam Photos / Octav Ganea

"Domnul preşedinte (Klaus Iohannis - n.r.) a legat acest procent de inflaţie şi afirm că este nevoie ca în continuare să ţinem cont de rata de inflaţie şi consider că pensionarii nu merită să suporte povara inflaţiei, motiv pentru care procentul poate să fie de 15% sau poate să fie altă cifră. Toate aceste elemente de analiză le vom realiza în coaliţie cu cifrele de buget pe masă. Avem nevoie de prognoza bugetului pentru anul 2023, trebuie să vedem care este valoarea nominală a PIB-ului în anul viitor şi în felul acesta să putem să ne asigurăm că venim cu decizii care să fie într-adevăr susţinute de buget şi să poată să asigure compensarea creşterii preţurilor la alimente, la bunuri, la servicii", a declarat Ciucă, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că este nevoie de un set de măsuri atât în ceea ce priveşte pensiile, cât şi salariile. "Vă asigur că vom lua cât se poate de responsabil toate deciziile în acest sens. Vorbim şi de pensii şi de salariu, este clar că toată această situaţie deosebit de dificilă economic ne afectează pe toţi şi este nevoie să avem un set de măsuri şi decizii guvernamentale care să poată să menţină echilibru atât în viaţa socială, cât şi în cea economică", a mai spus premierul.

Ieri, premierul a declarat că trebuie făcută o analiză astfel încât Guvernul să se asigure că pot fi crescute pensiile cu rata inflaţiei, în condiţiile în care datele INS arată că inflaţia a ajuns la 15,9%.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat cu cât ar trebui majorate pensiile, că ar trebui să existe o creştere care să compenseze în mare măsură inflaţia care a ajuns la peste 15%. Şeful statului a avansat un procent de majorare de până la 15%, însă a specificat că nu ştie dacă bugetul de stat ar permite acest lucru. Referitor la mărirea salariilor, preşedintele Iohannis a precizat că acestea trebuie corelate cu inflaţia crescută, la fel ca pensiile, deoarece nu e corect ca populaţia să plătească preţul crizelor.

Pe acelaşi subiect

"Nu ştiu dacă bugetul permite o creştere până în 15%, aşa cum probabil s-ar aştepta lumea ca să existe o compensare corectă cu inflaţia, dar eu cred că merită luate în considerare toate opţiunile şi venit cu o creştere care compensează în bună măsură inflaţia şi încă un aspect pe care eu personal îl consider esenţial; trebuie atenţie specială, sporită pentru cei cu pensii mici, fiindcă acolo apar problemele cele mai mari", a spus joi Klaus Iohannis. 

Ciolacu: Care va fi exact procentul, cred că va fi stabilit în coaliţie, în urma consultării bugetului

Întrebat dacă pensiile ar putea fi majorate cu până la 15% cum a spus preşedintele Klaus Iohannis, liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat că procentul va fi decis în coaliţie.

"Cred că se referea la rata inflaţiei medii. Noi avem două legi, cea cu rata inflaţiei, dar ştiţi că se ia cu anul anterior şi avem creşterea punctului de pensie până la 40%, mai având o restanţă de 11,91 în acest moment ca să închidem legea cu mărirea până la 40%. Ştim cu toţii că în acest moment se construieşte bugetul pe anul viitor. Important e că toate forţele politice, mai nou şi Preşedintele României, cu toate că nu are în atribuţii acest domeniu, suntem de acord că trebuiesc mărite pensiile şi nu numai. Trebuie mărite şi salariile, salariul minim la 3.000 de lei, trebuie iarăşi de venit cu un one off pentru anumite categorii defavorizate pentru a depăşi această perioadă de inflaţie şi criza energetică. Sunt discuţii şi la UE fiindcă voucherele oferite deja de către Guvern sunt suportate şi din fonduri europene", a declarat Marcel Ciolacu, întrebat, joi la Târgu-Jiu, dacă pensiile ar putea fi majorate cu până 15%, de la 1 ianuarie 2023.

Acesta a mai spus că ar fi vrut ca preşedintele Klaus Iohannis să aibă aceeaşi opinie privind creşterea pensiilor şi acum doi ani, când premierul de atunci Florin Cîţu a încheiat cu 2% din PIB întors în economie, însă nu a majorat nicio pensie.

"Sunt ferm convins că în acest moment am intrat în direcţia corectă. Care va fi exact procentul, cred că va fi stabilit în coaliţie, în urma consultării bugetului, cât este de sustenabilă o anume soluţie. Categoric trebuie mărite, fiindcă nu poţi să influenţezi numai zona economică dacă nu creşti şi puterea de cumpărare, astfel încât să creezi un echilibru între cerere şi ofertă. Mi-aş fi dorit, fără doar şi poate, fără să critic pe cineva, ca domnul preşedinte Klaus Iohannis şi acum 2 ani, când domnul Cîţu a încheiat cu un 2% din PIB întors în economie şi fără să mărească nicio pensie, în plină pandemie, mai ales cât mai stăteam prin casă şi unii furau, nu am aflat exact nici până acum care, să fi avut aceeaşi poziţionare, aceeaşi determinare. Dar se pare că această coaliţie îi dă încredere şi preşedintelui că România merge într-o direcţie corectă", a conchis Ciolacu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri politice » Telenovela creşterii pensiilor. Nicolae Ciucă: Vor crește cu 15% sau cu altă cifră de la 1 ianuarie