Antena Meniu Search
x

Președintele Klaus Iohannis: România a fost cel mai apropiat şi cel mai sincer prieten al Republicii Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri la Chişinău, că această zi marchează aniversarea nu doar a 30 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova şi şi a trei decenii de la stabilirea relaţiilor diplomatice, România fiind primul stat din lume care a recunoscut independenţa Republicii Moldova.

de Redactia Observator

la 27.08.2021, 14:34

Președintele Klaus Iohannis: România a fost cel mai apropiat şi cel mai sincer prieten al Republicii Moldova
Președintele Klaus Iohannis: România a fost cel mai apropiat şi cel mai sincer prieten al Republicii Moldova - Administrația Prezidențială

Președintele României a adăugat că ţara noastră se angajează ferm să sprijine procesele de reforme şi de integrare europeană asumate de autorităţile din Republica Moldova.

„Tot astăzi sărbătorim şi 30 de ani de la stabilirea relaţiilor noastre diplomatice, România fiind primul stat din lume care a recunoscut independenţa Republicii Moldova. De altfel, România şi Republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică - comunitatea de limbă, cultură şi istorie.  Mă aflu la Chişinău astăzi şi pentru a reconfirma angajamentul ferm şi amplu al României în sprijinul proceselor de reforme şi de integrare europeană asumate de autorităţile din Republica Moldova. În toată această perioadă, România a fost cel mai apropiat şi cel mai sincer prieten al Republicii Moldova. Am onorat de fiecare dată, în mod consecvent, angajamentele asumate în beneficiul direct al cetăţenilor Republicii Moldova. Am depus mereu eforturi consistente pentru a veni în sprijinul dezvoltării şi modernizării Republicii Moldova şi am acţionat pentru a menţine Republica Moldova ca prioritate pe agenda Uniunii Europene”, a afirmat Klaus Iohannis, vineri la Chişinău.

Klaus Iohannis: Rezultatul alegerilor deschide drumul Republicii Moldova către o dezvoltare solidă

Șeful statului a mai spus că este prima sa vizită la Chişinău după desfăşurarea alegerilor anticipate din 11 iulie şi după formarea noului Guvern. 

„Doresc să adresez cu acest prilej, încă o dată, felicitări doamnei preşedinte şi forţelor politice pro-reformă pentru victoria obţinută la aceste alegeri. Totodată, felicit cetăţenii Republicii Moldova pentru maturitatea, responsabilitatea şi spiritul democratic demonstrate. Nu poate decât să ne bucure că societatea din Republica Moldova a optat cu atâta fermitate pentru înscrierea pe un parcurs pro-reformă şi european ireversibil şi că oferă un exemplu demn de urmat întregii regiuni.

Rezultatul alegerilor deschide drumul Republicii Moldova către o dezvoltare solidă, în beneficiul întregii societăţi. Am încredere deplină că eforturile depuse de doamna Preşedinte Maia Sandu, de doamna Prim-ministru Gavriliţa şi de Guvernul Republicii Moldova îşi vor arăta roadele, în beneficiul tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Este nevoie de voinţă politică şi acţiune hotărâtă, concretă, pentru implementarea rapidă a reformelor necesare, aşteptate de întreaga societate din Republica Moldova. Implementarea lor accelerată va aduce avantaje substanţiale cetăţenilor şi va genera fără îndoială o nouă dinamică pozitivă în relaţia cu Uniunea Europeană.

Ne aflăm într-un moment deosebit de favorabil şi pentru relaţiile noastre bilaterale. Am asigurat-o pe doamna Preşedinte că România rămâne şi în viitor partenerul cel mai apropiat al Republicii Moldova. Statul român a acţionat energic în timpul care s-a scurs de la ultima mea vizită la Chişinău, în decembrie 2020, pentru amplificarea sprijinului oferit Republicii Moldova. În mod special, am reuşit să furnizăm mult mai multe doze de vaccin împotriva COVID-19 decât cele pe care le-am anunţat în decembrie.

Acest efort a permis un avans considerabil în combaterea pandemiei în Republica Moldova în beneficiul sănătăţii tuturor. Am avut o cooperare foarte bună cu doamna Preşedinte şi înainte, dar şi după momentul în care a preluat mandatul, iar acum, cu un nou Guvern şi un nou Parlament, eforturile noastre şi rezultatele lor în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova vor fi şi mai substanţiale”, a completat preşedintele Iohannis.

Președintele Iohannis a vorbit şi despre oportunitatea aprofundării cooperării între România şi Republica Moldova.

„Avem acum oportunitatea unei cooperări aprofundate şi conjugate la nivel prezidenţial, guvernamental şi parlamentar pentru luarea deciziilor necesare avansării agendei bilaterale, precum şi a parcursului european al Republicii Moldova. Suntem pregătiţi să acordăm întreaga noastră susţinere în procesele de transformare, modernizare şi implementare a reformelor. Aşadar, vom acţiona hotărât în spiritul Parteneriatului nostru Strategic. Am discutat pe larg cu doamna Preşedinte despre accelerarea proiectelor bilaterale menite să conecteze Republica Moldova cu spaţiul Uniunii Europene şi să aducă beneficii reale la nivelul întregii societăţi. (...)”, a conchis Klaus Iohannis. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri politice » Președintele Klaus Iohannis: România a fost cel mai apropiat şi cel mai sincer prieten al Republicii Moldova