Antena Meniu Search
x

Update Consultări la Cotroceni pentru desemnarea premierului. Ludovic Orban: Așteptăm decizia președintelui

Astăzi au loc consultările de la Palatul Cotroceni, convocate de preşedintele Klaus Iohannis. Liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat că PSD intră în Opoziție.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 22.12.2020, 17:14

  • Liderii PNL, USR PLUS și UDMR au mers împreună la Palatul Cotroceni.
  • Propunerea de premier a coliției de centru-dreapta este Florin Cîțu.

UPDATE 16:45. La finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, Ludovic Orban, președintele PNL, a declarat că a ales să participe la consultări alături de liderii USR-PLUS și UDMR „pentru că din momentul alegerilor am decis să facem o coaliție de centru-dreapta”.

„I-am prezentat președintelui acordul de coaliție și voința noastră comună. Așteptăm decizia președintelui”, a declarat Ludovic Orban.

Dacian Cioloș a declarat la rândul său că i-au confirmat lui Klaus Iohannis că cele trei partide au format o Coaliție, cu Florin Cîțu premier și program de guvernare finalizat, menționând că își dorește învestirea guvernului în această săptămână.

Premierul propus, Florin Cîțu, a anunțat și el că își asumă această guvernare și că prima ședință de guvern va avea loc miercuri seara.

I-am transmis domnului preşedinte că sunt gata să îmi asum această guvernare, în acest moment dificil pentru România, că vom continua ceea ce am început în acest an şi bineînţeles avem un program de guvernare care aduce multe măsuri importante pentru români în perioada următoare. Am prezentat şi cum văd lucrurile după votul de mâine seară, cum va fi prima şedinţă de guvern şi care vor fi măsurile din acea şedinţă. Am discutat puţin şi despre calendarul referitor la bugetul pe anul viitor”, a precizat Cîţu.

UPDATE 16:00 Klaus Iohannis a felicitat coaliţia pentru că a ajuns la un acord

 „Felicitări pentru formalizarea coaliţiei, felicitări pentru viteza cu care aţi reuşit să promovaţi demersurile în Parlament. Recunosc că este prima dată când văd un Parlament constituit şi cu conducerile alese într-o zi şi un pic”, a declarat Klaus Iohannis. 

Liderul PNL Ludovic Orban a replicat „şi un pic de noapte la Cameră”.

Preşedintele României a adăugat „o zi şi un pic dintr-o noapte”. 

Orban i-a înmânat şefului statului documentul cu acordul coaliţiei de guvernare PNL - USR PLUS şi UDMR.

PSD a refuzat consultările

UPDATE 12:10 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că formațiunea politică pe care o reprezintă nu va participa la consultările de la Palatul Cotroceni.

"PSD nu se prezintă la consutările de la Cotroceni. Gașca pierzătorilor au creat o majoritate de conjuctură, acest CDR, care nu are legitimitate în fața românior. PSD intră total în opoziție și vom face o opoziție dură, cum merită românii să fie reprezentați.

PSD nu merge astăzi la consultările convocate de Klaus Iohannis, la Cotroceni

Inquam Photos / Octav Ganea

Klaus Iohannis a fost purtătorul de lance al PNL. Vrea să aibă un nou guvern al său. Actualul CDR nu are soluții pentru criza sanitară. În continuare așteptăm soluții, așteptăm bugetul, care va fi unul al austerității”, a declarat Marcel Ciolacu într-o conferință de presă.

Social-democrații, care au cel mai mare număr de deputați și senatori în Parlamentul României, au fost chemați primii la Cotroceni.

Liderii PNL, USR PLUS și UDMR merg împreună la ora 15.30 la Palatul Cotroceni, cu propunerea ca Florin Cîțu să fie premierul României. 

Klaus Iohannis, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea premierului

Klaus Iohannis a convocat pentru marţi partidele şi formaţiunile parlamentare la consultări în vederea desemnării unui premier. Consultările vor începe la ora 15.00, cu delegaţia PSD.

”În temeiul prevederilor art. 80 alin. (2) şi ale art. 103 din Constituţia României, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a invitat la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de Prim-ministru”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Programul consultărilor este următorul:

15:00 - Partidul Social Democrat (PSD)

15:30 - Partidul Naţional Liberal (PNL)

16:00 - Alianţa USR-PLUS

16:30 - Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR)

17:00 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)

17:30 - Minorităţi naţionale reprezentate în Parlament

Şeful statului a avut prima rundă de consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare în 14 decembrie, dar la finalul zilei a anunţat că nu erau întrunite condiţiile pentru desemnarea unui premier.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Consultări la Cotroceni pentru desemnarea premierului. Ludovic Orban: Așteptăm decizia președintelui