Antena Meniu Search
x

Rectificarea bugetară va fi pozitivă, transmite Guvernul. Deficitul bugetar scade de la 5,84% la 5,74%

Guvernul a finalizat analiza pentru ultima rectificare bugetară din acest an, concluzionând că ea va fi pozitivă, cu creştere a veniturilor bugetului general consolidat cu 500 milioane lei. În plus, după cum se arată într-un comunicat transmis de Executiv, există semnele unei îmbunătățiri a situației finanțelor de stat și asta deoarece deficitul bugetului scade de la 5,84% la 5,74%, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 15.11.2022, 18:46

Ședința de Guvern
Rectificarea bugetară va fi pozitivă transmite Guvernul. - Guvernul României

"Rectificarea asigură toate sumele necesare pentru plata drepturilor salariale şi a celor din sfera asistenţei sociale, precum şi pentru buna funcţionare a tuturor instituţiilor publice, până la sfârşitul anului", se arată în comunicat.

Totodată, precizează sursa citată, s-a decis crearea cadrului legal pentru creşterea gradului de îndatorare a Primăriei Capitalei, pentru a permite plata serviciilor de transport, distribuţie şi furnizarea energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat.

Guvernul va continua procesul de elaborare a proiectului de buget pentru anul viitor, astfel încât aprobarea acestuia să poată avea loc în prima jumătate a lunii decembrie, adaugă sursa menţionată.

Cum urmează să fie folosiți banii din rectificarea bugetară?

Pe acelaşi subiect

După cum se arată în proiectul ordonanței de rectificare a bugetului pentru anul 2022, publicat în urmă cu o săptămână, fondurile care urmează să fie refolosite sunt destinate plăților pentru compensarea energiei electrice și a gazelor naturale, precum și pentru prestațiile sociale pentru cetățenii români și refugiații din Ucraina.

"Prin proiectul de ordonanță se suplimentează fondurile destinate plății drepturilor de asistență socială în vederea compensării aferente consumului de energie electrică și gaze, plății indemnizațiilor acordate la întreruperea activității în condițiile pandemiei, a alocațiilor de stat pentru copii, a drepturilor persoanelor cu handicap, precum și a drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav.

De asemenea, se acordă sprijin material categoriilor de persoane aflate în situații de risc de depravare materială și/sau risc de sărăcie extremă. Se alocă fonduri pentru decontarea concediilor medicale, a medicamentelor și serviciilor medicale, precum și pentru asigurarea hranei în spitale și a serviciilor medicale acordate refugiaților din Ucraina", se arată în proiect.

În plus, pe lângă prestațiile sociale, guvernanții au explicat în proiectul ordonanței că rectificarea bugetară urmează să asigure fondurile necesare pentru investițiile realizare de IMM-uri și startup-uri care au avut de suferit în timpul pandemiei.   

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » Rectificarea bugetară va fi pozitivă, transmite Guvernul. Deficitul bugetar scade de la 5,84% la 5,74%