Reglementarea marketingului înlocuitorilor laptelui matern!
Președintele Klaus Iohannis a trimis, miercuri, Parlamentului spre reexaminare legea privind reglementarea marketingului înlocuitorilor laptelui matern, pe motiv că, în forma transmisă spre promulgare, actul normativ contravine normelor europene în vigoare, direct aplicabile, informează Administrația Prezidențială.
Președintele Klaus Iohannis a trimis, miercuri, Parlamentului spre reexaminare legea privind reglementarea marketingului înlocuitorilor laptelui matern, pe motiv că, în forma transmisă spre promulgare, actul normativ contravine normelor europene în vigoare, direct aplicabile, informează Administrația Prezidențială.
Legea privind reglementarea marketingului înlocuitorilor laptelui vizează stabilirea cadrului legal în domeniu, pornind de la obiectivul asigurării unei nutriții adecvate și sănătoase pentru sugari și copii de vârstă mică până la 2 ani, prin protecția și promovarea alăptării.
"În forma transmisă spre promulgare, această lege contravine însă normelor europene în vigoare, direct aplicabile", menționează Administrația Prezidențială.
Președintele arată că acest act normativ instituie reglementări tehnice care sunt obligatorii în ceea ce privește etichetarea, marcarea, ambalarea produselor sau interzicerea comercializării unor produse și trebuia supus procedurii de notificare la Comisia Europeană.
Din parcursul legii nu rezultă faptul că România și-a îndeplinit această obligație și există riscul declanșării unei proceduri de infringement, precizează șeful statului în cererea de reexaminare.
"Astfel, în primul rând, prin faptul că actul normativ menționat instituie reglementări tehnice, care reprezintă specificații a căror respectare este obligatorie în cazul etichetării, marcării, ambalării produselor sau interzicerii comercializării unor produse, proiectul trebuia supus procedurii de notificare, în conformitate cu prevederile Directivei (UE) 2015/1535 a Parlamentului European și a Consiliului din 9 septembrie 2015 referitoare la procedura de furnizare de informații în domeniul reglementărilor tehnice și al normelor privind serviciile societății informaționale (publicată în J.O.U.E. L241 din 17 septembrie 2015), cu respectarea regulilor ce vizează prevenirea barierelor tehnice în calea comerțului și a procedurii stabilite, potrivit prevederilor art. 6 și art. 7 din H.G. nr. 1016/2004 privind măsurile pentru organizarea și realizarea schimbului de informații în domeniul standardelor și reglementărilor tehnice, precum și al regulilor referitoare la serviciile societății informaționale între România și statele membre ale Uniunii Europene, precum și Comisia Europeană (publicată în M. Of. al României, Partea I, nr. 664/ 23.07.2004, cu modificările ulterioare). Or, din analiza parcursului legislativ al legii transmise la promulgare, nu rezultă faptul că România și-a îndeplinit această obligație și, prin urmare, apreciem că intrarea în vigoare a legii transmise spre promulgare ar conduce la riscul declanșării unei proceduri de infringement", explică Administrația Prezidențială.
Potrivit lui Klaus Iohannis, la nivelul Uniunii Europene este reglementat cadrul legal privind alimentația sugarilor și a copiilor de vârstă mică, iar termenii folosiți în actul normativ trimis la promulgare contravin celor stabiliți în reglementările europene.
"În al doilea rând, la nivelul Uniunii Europene, cadrul legal în vigoare privind alimentația sugarilor și a copiilor de vârstă mică este reprezentat de Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, alimentele destinate unor scopuri medicale speciale și înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății și de abrogare a Directivei 92/52/CEE a Consiliului, a Directivelor 96/8/CE, 1999/21/CE, 2006/125/CE și 2006/141/CE ale Comisiei, a Directivei 2009/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Regulamentelor (CE) nr. 41/2009 și (CE) nr. 953/ 2009 ale Comisiei, (publicat în J.O.U.E. L 181 din 29 iunie 2013). Din analiza conținutului normativ al legii transmise la promulgare, remarcăm însă că termenii folosiți contravin termenilor stabiliți potrivit reglementărilor europene", susține Administrația Prezidențială.
Cererea de reexaminare a legii mai menționează că, în Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, sugarul este definit ca fiind un copil cu vârsta mai mică de 12 luni, iar în conținutul legii trimiterile se referă la sugarii cu vârsta de până la 6 luni.
În Regulamentul european "copilul de vârstă mică" este copilul cu vârsta cuprinsă între 1 an și 3 ani, iar în lege copiii de vârstă mică sunt copiii până la 2 ani.
"Ca urmare, considerăm că referirile din conținutul legii transmise spre promulgare la 'sugari' și, respectiv, la 'copiii de vârstă mică' trebuie să fie corelate cu cele prevăzute de Regulament. Subliniem că ordinea juridică a Uniunii Europene se întemeiază pe prioritatea sa față de cea națională", arată Administrația Prezidențială.
Președintele apreciază că este necesară reanalizarea întregului conținut al actului normativ.
"În acest sens, apreciem și necesitatea ca, în cadrul reexaminării Legii privind reglementarea marketingului înlocuitorilor laptelui matern și deci a reanalizării întregului conținut normativ al acesteia, parlamentarii să aibă în vedere și proiectul de Regulament delegat (UE) al Comisiei, de completare a Regulamentului nr. 609/2013 (aflat în prezent în dezbatere publică) — ce vizează o reglementare separată pentru formulele de început și formulele de continuare, inclusiv în ceea ce privește cerințele de informare, etichetare și publicitate—, în special sub aspectul cerințelor specifice privind compoziția și informarea pentru formulele de început și formulele de continuare, precum și în ceea ce privește cerințele privind informațiile privitoare la alimentația sugarilor și a copiilor de vârstă mică", mai menționează cererea de reexaminare a legii privind reglementarea marketingului înlocuitorilor laptelui matern.
Proiectul de lege care reglementează politicile de marketing practicate de producătorii substituenților de lapte matern a fost adoptat în 21 octombrie de plenul Camerei Deputaților, for decizional. Proiectul a fost aprobat cu 275 de voturi "pentru" și patru abțineri.
În dezbaterile din plenul Camerei Deputaților, deputatul liberal Roberta Anastase, unul dintre inițiatorii proiectului, a declarat că proiectul reglementează modul în care înlocuitorii laptelui matern pot fi plasați pe piață.
Potrivit raportului comisiilor pentru sănătate și industrii din Camera Deputaților dat la acest proiect, obiectivul constă în "crearea cadrului juridic necesar asigurării unei nutriții adecvate și sănătoase pentru sugari și copii de vârstă mică până la doi ani, prin protecția și promovarea alăptării, în vederea menținerii sau îmbunătățirii stării de sănătate a acestora, prin asigurarea utilizării corecte a înlocuitorilor laptelui matern, atunci când aceștia sunt necesari, prin reglementarea marketingului lor și prin furnizarea de informații consistente, obiective și accesibile, într-o formă adecvată publicului".
Proiectul prevede, printre altele, că Ministerul Sănătății, prin instituțiile din subordine, va avea responsabilitatea informării publicului în ceea ce privește nutriția sugarilor și copiilor de vârstă mică până la 2 ani. Va fi interzisă oferirea, distribuirea sau furnizarea de mostre de produse vizate ori de cadouri prin care să se promoveze produsele vizate sau să se facă reclamă la acestea de către producători distribuitori, direct sau indirect, publicului larg, gravidelor, mamelor de sugari sau de copii de vârstă mică până la 2 ani sau membrilor familiilor acestora sau personalului din sistemul de sănătate.
Personalul de marketing, în exercițiul funcției sale, nu are dreptul să contracteze direct sau indirect gravidele, mamele de sugari ori de copii în vârstă de până la doi ani sau membrii familiilor.
Inițiativa legislativă a fost semnată de membri ai tuturor grupurilor parlamentare.
Sursa: agerpres.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰