Video Cât costă un kilogram de carne de porc de Crăciun. "Este mult mai scump"
A rămas mai puţin de o lună până la Crăciun, aşa că românii se pregătesc deja pentru masa de sărbători. Cumpără fie porci întregi, fie bucăţi mari, care să conţină pulpă, ceafă şi cap. De luna viitoare, preţurile vor creşte pentru că şi cererea va fi mai mare.
Producţia scăzută de cereale din cauza secetei, numărul mic de animale de la noi din ţară şi pofta crescută a clienţilor în perioada sărbătorilor de iarnă sunt principale motive pentru care preţul cărnii de porc va creşte cu 10 până la 15 procente.
Cât costă carnea de porc
"Porumbul foarte scump, cerealele sunt scumpe şi de asta este puţin cam mare preţul la carnea de porc. Cererea este foarte mare. Mulţi români caută carne de producător, carne proaspătă. Porcul românesc este crescut cu boabe, cum îl creşteau bătrânii noştri. Cel din import este făcut într-un mediu închis, cu concentrate", spune Alin Simion, producător.
Şi preparatele din porc vor costa mai mult. Muşchiul de porc se vinde acum, în pieţe, cu 34 de lei kilogramul, ceafa costă între 24-26 de lei, iar ciolanul este 20 de lei. "A inceput deja să se aglomereze. Caută în principal acum pentru piftie: ciolan, căpăţână. Cantităţi mari, iau pulpe întregi, bucăţi de ceafă", arată o vânzătoare.
- Alimentul care are de 3 ori mai mult Omega 3 decât somonul. Preţurile pot ajunge şi până la 120 de lei pe kg
- Porcul de Crăciun, cumpărat pe Facebook, cu 15 lei kilogramul. De ce este o practică periculoasă
- Cu cât se vinde acum un kg de carne de porc în viu. Mulţi fac rezervări online pentru a fi siguri că prind un...
"Mi se pare tot timpul scump, aşa că suntem nevoiţi să cumpărăm indiferent de preţ. Faţă de anul trecut e mai scump", crede un bărbat. "Din gospodărie, ţărăneşti. E mai sigur, mai proaspăt, cunoaştem de la cine cumpărăm. Totul este mult, mult mai scump a fost şi un an prost. Încă ne putem permite, dar nu ştiu pentru cât timp", a precizat o femeie.
La mare căutare sunt şi porcii în viu. Preţul la producător este de 18 lei pe kilogram. "Cererea de sărbători, în general, este crescută, este cea mai mare cerere de carne de porc din an. Faţă de anii trecuţi se înregistrează o uşoară creştere a producţiei. Bănuiesc că va fi destul de mică. undeva de 5 procente", a declarat Dana Tănase, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).
În România, consumul mediu anual de carne de porc este de 14 kg pe locuitor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰