Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Miza intrării României în Schengen: 19 miliarde de euro pierduţi în ultimii 12 ani

După 13 ani de aşteptări şi negocieri, România intră şi terestru în spaţiul de liberă circulaţie. Anunţul a venit din partea preşedintelui Iohannis, după ce ambasadorii UE au fost de acord cu aderarea la Schengen. O altă veste vine de la departamentul de stat al SUA - rata de refuz a vizelor pentru români a scăzut sub 3%. 

de Bianca Iacob

la 28.11.2024 , 19:34

După ani în care românii au îndurat cozile la frontiere, mai ales de sărbători sau în vacanţele de vară, mult aşteptata veste a venit. De la 1 ianuraie vom fi complet în Schengen. Şi totuşi, controalele la frontierele terestre cu Ungaria şi Bulgaria vor fi menţinute în continuare pentru o perioadă de cel puţin 6 luni, potrivit acordului politic. Încă din martie, românii care călătoresc cu avionul au scăpat de controlul paşaportelor.

România, în spaţiul Schengen

Din punct de vedere economic, vestea intrării în Schengen terestru este o gură de oxigen. Transportatorii spun că aproximativ 100 de euro pe zi s-au pierdut numai din cauza timpului de aşteptare în vămi. Costurile s-ar ridica la 19 miliarde de euro în ultimii 12 ani 

Vezi și

"Normalizează relaţiile comerciale care se bazează pe transporturile de mărfuri între România şi ţările membre ale spaţiului Schengen şi impactul direct îl reprezintă cel pe costurile operaţionale generate fie pe staţionarea în zona de frontieră, fie de ceea ce înseamnă blocajele care au loc în anumite perioade ale aului, de controalele care au creat dificultăţi", spune Augustin Hagiu, consultant în transporturi.

Pe acelaşi subiect

Eliminarea vizelor pentru SUA

Altă veste bună vine de peste Ocean. Vom putea călători în America fără viză. Rata de refuz este sub 3 la sută, un criteriu cheie pentru a intra în programul Visa Waiver, a anunţat departamentul de stat american. Într-un interviu pentru Observator, ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, spunea ca data exactă o vom afla până pe 15 ianuarie.

"Noi am îndeplinit procedurile tehnice. Apoi undeva la începutul lunii ianuarie, privind intrarea efectivă a României în program undeva la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie tocmai pentru că urmează corelarea bazelor de date, adaptarea softului care înlocuieşte acest program de vize", a declarat Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington.

Programul Visa Waiver este un acord internațional care permite cetățenilor anumitor țări să călătorească în Statele Unite fără viză pentru sejururi de până la 90 de zile - fie ca turiști, fie pentru afacer. România ar fi a 43-a ţară care obţine acest statut.

Bianca Iacob Like

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4.

Comentarii


Întrebarea zilei
Stiţi ce măsuri să luaţi pentru a preveni burnout-ul?
Observator » Evenimente » Miza intrării României în Schengen: 19 miliarde de euro pierduţi în ultimii 12 ani