Antena Meniu Search
x

Guvernul a aprobat noile restricţii. Masca redevine obligatorie în spaţiile deschise, în localităţile cu peste 6 la mie. Vaccinații şi cei trecuţi prin boală au voie la restaurant sau la spectacol

Guvernul a aprobat noile restricţii. Masca redevine obligatorie în spaţiile deschise, în localităţile cu peste 6 la mie.

de Redactia Observator

la 02.10.2021, 15:56

Vezi și

Prezentarea situației epidemiologice curente

Raed Arafat:  În intervalul 1 octombrie ora 10 - 2 octombrie ora 10, astea sunt datele de astăzi, au fost înregistrate 12.590 de cazuri de persoane noi pozitivate cu virusul Sars-Cov2 au fost realizate 26.553 de teste RT PCR și 52.429 de teste antigen. În aceeași perioadă au fost raportate de către DSP-uri 184 de decese în jud Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Braile, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu-Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și București. 2 dintre decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 de ani, 10 la categoria de vârstă 40-49 de ani, 14 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 45 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 67 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 47 la categoria peste 80 de ani din totalul deceselor din ultimele 24 de ore, 151 prezentau comorbidități, 4 fără comorbidități și pentru 29 încă nu au fost raportate comorbidităţile, 11 dintre pacienții decedați care erau vaccinați prezentau boli asociate grave, iar la 3 pacienți vaccinați nu au fost raportate comorbidități până în prezent, situația pacienților internați în acest moment este următoarea: persoane internate pe secții: 11.328, din care 325 de copii. Persoane internate în secțiile de anestezie-terapie intensivă: 1.412 persoane, dintre care 20 de copii.

La acest moment, la nivel național, conform datelor frunizate de Centrul Național de Conducere și de Ministerul Sănătății, avem alocat un număr de 1.417 paturi AȚI operaționale la nivel național, dintre care 299 în București. De asemenea, la nivel național există o rezervă operațională de încă 114 paturi AȚI destinate pacienților covid, dintre care 50 în București. Aceste paturi sunt activate în dinamică acolo unde capacitatea secțiilor AȚI depășește capacitatea secțiilor principale în cursul dimineții au fost raportate 11 paturi libere în țară, 0 în București

Am început săptămâna 24 septembrie cu 7.116 cazuri, astăzi suntem la 12,590 de cazuri, ceea ce arată trendul crescător clar continuu la terapie intensivă de la 1.116 pacienți în 24 septembrie, astăzi suntem la 1.412 pacienți în terapie intensivă, trend clar crescător din raportul INSP, 92% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate, acesta este raportul 20-26 septembrie în săptămâna 20-26 septembrie 74,7% din cazuri au fost înregistrate la persoane nevaccinate de la începutul pandemiei până în prezent 85,8% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 de ani, 94,5% din persoanele decedate aveau cel puțîn o comorbiditate asociată că evoluție a incidentelor, continuă creșterea numărului localităților care au trecut de 1 la mie și se situează în incidența între 1 și 3 la mie același lucru se poate spune și la localitățile cu incidența de peste 3 la mie, avem creșteri în toată țară, Argeș de la o localitate la 16 localități, Bihor de la 4 localități la 20 de localități monitorizarea localităților și vreau să dau că evoluție, în 9 septembrie erau 49 de localități peste 3 la mie, în 17 septembrie 115, în 23 septembrie 350, iar în 1 octombrie suntem la 869 de localități cu incidența peste 3 la mie au fost emise 315 ordine de detașare de personal medical între 1 iulie și 1 octombrie, 825 de personal medical detașat între 9 septembrie și 1 octombrie situația, comparativă la unitățile de primiri urgențe, săptămâna 18-23 sept au fost 5,202 pacienți la unitățile de primiri urgențe din care 2.405 confirmați pozitiv, pe când în perioada 24 sept - 1 oct au fost 9.454 de pacienți la unitățile de primiri urgențe, din care 5.285 au fost confirmați pozitiv.

Pe acelaşi subiect

Principalele măsuri anunţate

Hotărârea aprobată astăzi va permite desfășurarea unor activități doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului sars-cov2 și la care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă intrea cea de-a 15-a și cea de-a 180-a zile ulterioare confimarii infectării cu virusul, deci aceste 2 categorii vor avea anumite măsuri care vor permite desfasurtarea activităților peste 6 la mie. Întrebarea  de ce nu permitem și testaţilor?  am mai explicat-o. Există un managament al riscului aici, considerăm activitățile care au fost reglamentate ca activități cu risc și pentru a reduce numărul celor care pot ajunge la spitalizare, la terapie intensivă, testații, chiar dacă sunt testați, ei pot să se infecteze, ei pot să aibă probleme și pot să ajungă la terapie intensivă, motiv pentru care în zonele în  care este riscul mai mare a rămas prelungirea unor activități peste 6 la mie doar pentru persoanele vaccinate și pentru persoanele care sunt trecute prin boală. Organizarea evenimentelor private, nunți, botezuri, o să fie permisă cu participarea acestor 2 categorii de persoane până la 50% din capacitatea maximă, dar nu mai mult de 200 de persoane dacă incidența este peste 6 la mie.

În localitățile în care incidența depășește 6 la mia de locuitori, sunt permise nunţile și botezurile doar persoanelor vaccinate sau celor vindecate de COVID, până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane.

În restaurante, baruri, cinematografe și instituţii de spectacole se permite accesul persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu purtarea măștii de protecție, între orele 5.00 - 24.00.

Excepţii de la purtarea măştii

În ce privește activitățile sportive în aer liber, pot participa cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună. În spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului doar pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală, cu asigurarea unei distanțe de minim 1 metru între persoane și purtarea măștii de protecție.

Spectacolele de tip drive-in sunt permise numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii ai aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la patru persoane, vaccinate sau trecute prin boală. Magazinele și mall-urile se închid la ora 22.00. De asemenea, în zonele carantinate, persoanele vaccinate pot ieși din casă și în perioadele de interdicție.

Purtarea măştii în aer liber: La peste 6 la mie, masca va fi obligatorie. Vor fi şi excepţii. Dacă sunt activităţi sportive în parc. Dar în zone aglomerate, se va purta. Foarte aglomerat depinde cum interpretează. Veți vedea când se emite ordinul ministrului Sănătății și ministrului Afacerilor Interne, în ziua de luni, care va stabili și excepțiile unde nu se poartă.

Despre testele de salivă din şcoli: În momentul în care primim specificaţiile testelor şi ştiu că deja Ministerul Sănătăţii deja a acţional la nivelul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, ca să ne dea specificaţiile, deci în momentul în care le avem, ONAC va porni licitaţia (...) şi sper să primim în foarte scurt timp primele cantităţi din aceste teste. Până atunci, rămân testele antigen rapide.

Ce a adoptat Guvernul

„În toate localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori, va fi instituită obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, în toate spațiile publice închise și deschise”, se arată în hotărârea CNSU, adoptată de Guvern, în şedinţa de sâmbătă, 2 octombrie. De asemenea, s-a eliminat pragul de 6 la mie pentru închiderea şcolilor. Hotărârea adoptată de Guvern prevede „permiterea participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, indiferent de rata de incidență cumulată cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2”.

Carantina de noapte în weekend la peste 6 la mie şi în restul săptămânii după ce rata trece de 7.5 

Carantina de noapte se impune în weekend după ce rată de incidență trece de 6 la mie, iar în restul săptămânii, după ce rata trece de 7,5. Celor vaccinați sau trecuți prin boală li se va permite să iasă însă din case și noaptea. Potrivit celui mai recent bilanţ COVID, Bucureşti şi judeţul Ilfov înregistrează incidenţe de peste 7,5 la mie.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat joi Hotărârea nr. 76 prin care ministerele Educaţiei şi Sănătăţii sunt abilitate să modifice ordinul comun astfel încât elevii să poată participa fizic la cursuri şi după depăşirea ratei de infectare cu SARS-CoV-2 de 6 la mia de locuitori. Totodată, CNSU abilitează cele două ministere să stabilească modalităţile de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenţei fizice la cursuri a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, în funcţie de cazurile confirmate la nivel de clasă/şcoală.

Se mai prevede şi utilizarea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/învăţători, educatori, dar şi majorarea cantităţilor stocurilor de urgenţă medicală cu produse, materiale şi echipamente sanitare necesare în procesul de vaccinare.

Restricţii pentru nevaccinaţi

Sunt şi modificări a măsurilor adoptate la nivelul localităţilor în care incidenţa cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile, este mai mare de 6/1.000 de locuitori, în sensul permiterii desfăşurării activităţilor cu participarea doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în cazul restaurantelor, barurilor, cluburilor şi discotecilor, cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, instituţiilor de cultură, evenimentelor private (nunţi, botezuri, mese festive etc.), cursurilor de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, conferinţelor, sălilor de sport şi/sau fitness, jocurilor de noroc, piscinelor interioare, locuri de joacă pentru copii, săli de jocuri.

De asemenea, o prevedere importantă se referă la obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice închise în cazul incidenţei la 14 zile mai mare de 6/1.000 de locuitori. Proiectul ar urma să fie introdus pe lista suplimentară a şedinţei de Guvern.

Alte proiecte de lege adoptate în şedinţa de Guvern 

Pe agenda anunţată a reuniunii guvernamentale au figurat un proiect de lege privind căutarea persoanelor dispărute, o serie de hotărâri în domeniul agricol. Acestea vizează schemele de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, pe cea referitoare la sectorul creşterii animalelor, pe cea de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine şi caprine, dar şi stabilirea pentru anul 2021 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu şi al plăţii pentru tinerii fermieri.

Printr-un alt proiect de hotărâre se va aproba modificarea şi completarea HG nr. 313/2017 privind organizarea şi funcţionarea Departamentului pentru dezvoltare durabilă, în sensul creşterii numărului de posturi de la 10 la 20 prin înfiinţarea în subordinea directă a conducătorului Departamentului, a Direcţiei strategii, programe şi proiecte de dezvoltare durabilă, condusă de un director.

Totodată, Guvernul a aprobat Nota de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii "Achiziţie avioane mediu-curier", proiect în baza căruia urmează să fie achiziţionate pentru dotarea Inspectoratului General de Aviaţie (I.G.Av.), din cadrul MAI, două avioane mediu-curier capabile să transporte minim 2 pacienţi în stare critică pe o rază de minim 2.000 km, valoarea estimată (cu TVA) a aeronavelor fiind de 147.681 mii lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri politice » Guvernul a aprobat noile restricţii. Masca redevine obligatorie în spaţiile deschise, în localităţile cu peste 6 la mie. Vaccinații şi cei trecuţi prin boală au voie la restaurant sau la spectacol