Meniu
Search
x

Sorin Grindeanu: "Pentru România, Regatul Unit este un partener ESENŢIAL şi aşa va rămâne"

Premierul Sorin Grindeanu îşi exprimă regretul că Marea Britanie nu va mai fi un partener în cadrul comunităţii europene, precizând că prioritatea Guvernului este acum protejarea drepturilor cetăţenilor români în Marea Britanie. “Pentru România, Regatul Unit este un partener esenţial şi aşa va rămâne”, mai afirmă premierul, informează News.ro

la 29.03.2017, 15:48

Premierul Sorin Grindeanu îşi exprimă regretul că Marea Britanie nu va mai fi un partener în cadrul comunităţii europene, precizând că prioritatea Guvernului este acum protejarea drepturilor cetăţenilor români în Marea Britanie. “Pentru România, Regatul Unit este un partener esenţial şi aşa va rămâne”, mai afirmă premierul, informează News.ro

Guvernul României a luat act de decizia Guvernului britanic de a activa în mod oficial articolul 50 al Tratatului de la Lisabona prin care se declanşează procesul de ieşire din Uniunea Europeană.

“Regret faptul că Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord nu va mai fi partenerul nostru în interiorul structurilor şi instituţiilor comunitare. Sperăm că negocierile se vor purta într-un spirit constructiv, privilegiind interesele pe termen lung ale ambelor părţi, întrucât necesitatea unor legături cât mai strânse între Uniunea Europeană şi Regatul Unit nu poate fi pusă la îndoială. Prioritatea noastră este, acum, protejarea drepturilor cetăţenilor români în Marea Britanie”, a declarat premierul Grindeanu, citat într-un comunicat.

Conform sursei citate, Guvernul se va implica activ în protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, în promovarea mecanismelor de consolidare a colaborării Uniunii Europene cu Marea Britanie post Brexit şi în păstrarea prevederilor bugetare europene privind Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună a UE 2014-2020.

Executivul precizează că va acţiona cu determinare pentru ca în procesul de negociere ce va fi demarat să fie găsite modalităţile de cooperare cu Regatul Unit în spaţiul economic european, menţinerea angajamentului britanic pe termen lung în securitatea continentului, respectarea drepturilor cetăţenilor europeni din Marea Britanie, cât şi ale celor britanici din Uniune.

“Pentru România, Regatul Unit este un partener esenţial şi aşa va rămâne. Ţările noastre sunt angajate într-un parteneriat strategic, privit ca o recunoaştere a legăturilor speciale şi a viziunii comune pe care o avem pe foarte multe teme la nivel internaţional. Dorim  aprofundarea acestui parteneriat atât pe componenta de securitate şi de apărare, cât şi pe cea privind dezvoltarea cooperării economice şi intensificarea prezenţei culturale britanice în România”, a precizat premierul Grindeanu.

O prioritate pentru Executivul român este reprezentarea şi protejarea intereselor cetăţenilor români din Marea Britanie.

Potrivit sursei citate, premierul i-a cerut ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, să se deplaseze în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în prima parte a lunii aprilie, pentru a discuta cu membrii comunităţii româneşti şi cu autorităţile britanice.

În cadrul vizitei oficiale, ministrul pentru românii de pretutindeni va reitera disponibilitatea părţii române de a coopera cu autorităţile britanice şi cu instituţiile europene pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă românii din Marea Britanie. “Suntem preocupaţi  de protecţia drepturilor şi a intereselor cetăţenilor români care trăiesc, lucrează şi studiază pe teritoriul britanic. Voi sublinia că este necesară  asigurarea unui tratament egal şi echitabil pentru cetăţenii români în raport cu cetăţenii celorlalte state membre”, a afirmat ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, citată în comunicat.

În contextul Brexit-ului, la nivelul Guvernului a fost constituit un mecanism interministerial care are scopul să fundamenteze mandatul general şi mandatele sectoriale ale României şi să urmărească procesul de negociere a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Acest mecanism este organizat astfel:

- Consiliul inter-ministerial pentru Brexit – care va oferi liniile politice pentru definirea poziţiilor României, mandatul general şi mandatele sectoriale, urmând să fie aprobate de Guvern. Acest Consiliu va fi condus de primul-ministru şi coordonat de ministrul delegat pentru afaceri europene, iar din componenţa lui vor face parte mai multe ministere.

- Comitetul de pilotaj – care va urmări procesul de negociere UE-UK

- Comitetul de coordonare a afacerilor europene – care va asigura o informare constantă a tuturor ministerelor şi va oferi cadrul necesar pentru dezbateri ocazionale

- Grupuri de lucru interministeriale, organizate la nivel tehnic. Primele trei grupuri de lucru vor urmări fundamentarea poziţiei României pe următoarele trei domenii de negociere: libera circulaţie a persoanelor, implicaţiile la nivelul bugetului UE, relaţiile externe şi de securitate.

Acest mecanism interministerial a fost aprobat printr-un Memorandum adoptat de Guvern în şedinţa din 22 martie, în condiţiile în care dialogul de până acum al României cu Comisia Europeană, precum şi exemplul altor state au arătat importanţa organizării, la nivel naţional, a unei structuri de coordonare pe tema dosarului Brexit.

Decizia a fost luată şi în condiţiile în care, potrivit proiectului calendarului de negociere, finalizarea procesului Brexit se va suprapune cu perioada deţinerii preşedinţiei Consiliului UE de către România (semestrul I 2019), fapt ce potenţează rolul ţării noastre în cadrul procesului de negociere a Acordului pentru retragerea UK. se arată în comunicat.

“Uniunea Europeană are nevoie de un nou suflu, de o reformă care să o facă să răspundă provocărilor momentului, să garanteze dezvoltarea economică, mai multă coeziune şi reducerea decalajelor între ţările membre, care să îi aducă, astfel, mai multă legitimitate în faţa propriilor cetăţeni. UE nu poate continua fără sprijinul propriilor cetăţeni. Noi înşine, pe plan intern, avem nevoie de sprijinul tuturor cetăţenilor pentru a susţine eficient interesele României în proiectul european. Cred că nu există alternativă la acest drum”, a concluzionat prim-ministrul Sorin Grindeanu, în contextul declanşării procesului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » Sorin Grindeanu: "Pentru România, Regatul Unit este un partener ESENŢIAL şi aşa va rămâne"