Antena Meniu Search
x

Zi liberă pentru vaccinare. Proiectul USR - PLUS a fost adoptat de Camera Deputaţilor

Proiectul de lege al USR-PLUS care prevede ca persoanele care se vaccinează împotriva Covid-19 să îşi poată lua o zi liberă plătită, respins luna trecută de Senat, a fost adoptat de Camera Deputaţillor cu 263 de voturi „pentru”, 30 „contra” și patru abțineri.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 29.06.2021, 14:11

Zi liberă pentru vaccinare. Proiectul USR - PLUS a fost adoptat de Camera Deputaţilor - Mediafax Foto / Alexandru Dobre
  • Proiectul de lege a fost respins luna trecută de Senat.
  • Atunci, au fost 64 de voturi „pentru”, 60 „împotrivă” şi patru abţineri. 

Astfel, persoanele care se vaccinează împotriva Covid-19 pot beneficia, la cerere, de câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat. 

"Venim în fața românilor cu un proiect care să încurajeze vaccinarea. Suntem conștienți că e singura variantă pentru a scăpa de pandemie. La cerere, angajații vor avea o zi liberă pentru a se vaccina. Proiectul arată că USR PLUS și coaliția de guvernare se așează pe drumul combaterii pandemiei. Știm că sunt mulți români care s-au vaccinat la centre în afara localității lor, așa că venim în întâmpinarea acestei probleme cu o inițiativă legislativă", a transmis deputatul USR PLUS Radu Molnar, membru în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, potrivit Mediafax.

Proiectul de lege a fost respins luna trecută de Senat. Atunci, au fost 64 de voturi „pentru”, 60 „împotrivă” şi patru abţineri. Senatul a fost primul for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Ce prevede proiectul de lege

Pe acelaşi subiect

Pe 12 mai, Comisia de muncă a Senatului a adoptat raport favorabil la proiectul de lege care modifică legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei, astfel că persoanele pot beneficia la cerere de zi liberă atunci când se vaccinează, acelaşi drept fiind acordat şi părintelui care îşi vaccinează copilul, după cum urmează:

  • o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării, în cazul angajaților;
  • o zi scutire de frecvență, în ziua vaccinării, în cazul elevilor, studenților și militarilor;
  • de asemenea, pot beneficia de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, și unul dintre părinți în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 14 ani sau a copilului cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani.

„Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază de zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării în cazul angajaţilor. De scutire de frecvenţă în ziua vaccinării beneficiază elevii, studenţii şi militarii. Aceste drepturi se acordă pe baza documentelor justificative eliberate de instituţia de profil la care a fost efectuată vaccinarea”, conform iniţiativei de lege.

Este prevăzută, prin proiect, şi posibilitatea acordării unei zile libere părintelui care îşi însoţeşte la vaccinare copilul cu vârsta de până la 14 ani sau până la 26 de ani, în cazul celor cu dizabilităţi. Acest drept este acordat pe baza declaraţiei pe proprie răspundere a celuilalt părinte, potrivit căreia acesta nu a solicitat, la locul său de muncă, o zi liberă.

Potrivit unui amendament adoptat de comisie, angajatorul nu este obligat să acorde ziua liberă dacă organizează un centru de vaccinare la sediul său.

„În lege, este prevăzută o zi liberă pentru ziua vaccinării, o zi liberă pentru rapel şi o zi liberă pentru vaccinarea copilului, atunci când vaccinul va fi disponibil şi pentru copiii sub 16 ani. Angajatorii, dacă organizează centre proprii de vaccinare în unităţile respective, atunci nu mai au obligaţia de a acorda zi liberă, pentru că aduc vaccinul la locul de muncă şi astfel, fluxul de producţie în unitatea respectivă nu mai este afectat”, a explicat deputata USR PLUS Oana Ţoiu, una dintre iniţiatoarele proiectului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Zi liberă pentru vaccinare. Proiectul USR - PLUS a fost adoptat de Camera Deputaţilor