Antena Meniu Search
x

Alexandru Rafila a anunțat când scăpăm de restricții: "În această primăvară vom ajunge la normalitate"

Ministrul Sănătăţii a anunțat aseară că, în opinia sa, este posibil ca din luna martie spectacolele și alte tipuri de evenimente vor putea fi susținute cu prezenţa publicului la 50 la sută din capacitatea sălii, iar din aprilie să se intre în normalitate. Alexandru Rafila crede că 2022 va fi anul în care urgenţa de sănătate publică globală se va încheia.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 07.02.2022, 11:16

Alexandru Rafila a anunțat când scăpăm de restricții: "În această primăvară vom ajunge la normalitate"
Alexandru Rafila a anunțat când scăpăm de restricții: "În această primăvară vom ajunge la normalitate" - Inquam Photos / Ilona Andrei

"Opinia mea e că 50 la sută o să fie posibil din luna martie, 50 la sută prezenţă la spectacole sau la alte tipuri de evenimente şi, odată cu luna aprilie, probabil că o să ajungem la o stare de normalitate în care prezenţa să fie similară cu cea din perioade de normalitate. Trebuie să păstrez o rezervă, eu pot să fac estimări, spre deosebire de alte persoane nu am certitudini, prefer să fiu mai rezervat, dar opinia mea este că în această primăvară vom ajunge la normalitate în ceea ce priveşte activitatea socială, economică şi culturală", a declarat Alexandru Rafila, seara trecută, la Antena 3.

Ministrul Sănătăţii a precizat că acest lucru ar însemna şi renunţarea la certificatul verde de vaccinare sau trecere prin boală: "Acest lucru va însemna şi fără certificat în spaţiile publice. La nivel european o să ne supunem, astea sunt reglementările Uniunii Europene".

Întrebat cât mai durează până la renunţarea la acest certificat, Rafila a spus că în această săptămână va exista o discuţie la Lyon, în Franţa, pe această temă. 

"În această săptămână va avea loc, la Lyon, întâlnirea ministrilor Sănătăţii şi a miniştrilor de Externe din UE în cadrul preşedinţiei franceze şi probabil se va discuta această problemă. Va participa şi directorul regional al OMS şi sper ca ulterior să avem un punct de vedere comun. Este posibil să se renunţe. Nu va mai fi nevoie atunci când va scădea foarte mult transmiterea acestei boli. Din păcate, măsura nu poate fi unitară fiindcă şi nivelul de vaccinare este diferit între ţări, în momentul de faţă, şi atunci când va exista dovada că această boală este o infecţie banală care nu pune probleme sistemelor de sănătate şi numărul de cazuri se reduce foarte mult, cu siguranţă se va lua această măsură, cu o perioadă de tranziţie nu foarte lungă", a explicat medicul Alexandru Rafila.

Pe acelaşi subiect

Când scăpăm de pandemia Covid

Întrebat când scăpăm de pandemie, ministrul Sănătății a raspuns că în anul 2022.

"În anul 2022. Cred că anul 2022 va fi anul în care urgența da sănătate publică globală se va încheia", a declarat Alexandru Rafila.

Despre cum a apărut virusul SARS-CoV-2, ministrul Sănătății a explicat că există informaţii limitate.

"Avem informaţii limitate. China e o ţară mare, cu capabilităţi multe şi în sectorul medical şi de a trata pacienţii şi de a carantina populaţia şi de a opri transmiterea. Apropo de vulnerabilităţi, China a făcut multă politică de sănătate publică eficientă în sensul că au fost puţine cazuri. Ei au făcut vaccinarea, şi-au vaccinat majoritatea populaţiei, dar acum discutăm de o tulpină foarte transmisibilă la care măsurile de sănătate publică anterioară sunt puţin ineficiente şi există discuţii la nivelul experţilor, care nu exclud un val cu Omicron în China", a spus Rafila, potrivit News.ro.

El a precizat că mai există mai există patru virusuri corona care produc infecţii banale şi care ar fi putut şi ele să provoace, la apariţia lor, infecţii similare cu virusul SARS CoV-2.

"Noi mai avem 4 virusuri corona care produc infecţii banale în momentul de faţă. E posibil, la vremea lor, când au apărut, să fi produs infecţii similare cu acest nou corona, nu ştim pentru că nu am avut instrumentele în istorie să verificăm aşa ceva. Acum ne aflăm într-o situaţie în care gradul de cunoaştere ar putea să permită răspunsuri la întrebări", a declarat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila: Cu siguranţă au făcut 10 milioane de persoane COVID, în România

Întrebat câţi români au avut COVID-19, Alexandru Rafila a declarat că peste 10 milioane de români au trecut prin această boală.

"Cu siguranţă au făcut 10 milioane de persoane COVID, eu cred că au făcut şi mai mult de 10 milioane, pentru că discutăm de o tulpină extrem de transmisibilă pe de-o parte şi la care simptomatologia pentru mulţi dintre cei care se îmbolnăvesc este foarte redusă”, a afirmat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a explicat că avem oficial peste două milioane de români cu COVID-19, iar factorul de multiplicare este cinci.

"Noi avem peste 2 milioane de persoane care au fost diagnosticate. Cel mai mic factor de multiplicare este cinci. Deci cel puţin 10  milioane de persoane au trecut prin infecţie. Sigur, sunt unii vaccinaţi care au trecut prin boală, aşa cum se întâmplă acum, în valul Omicron, dar sigur, memoria imunitară este probabil la majoritatea cetăţenilor din România", a mai spus Alexandru Rafila.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Alexandru Rafila a anunțat când scăpăm de restricții: "În această primăvară vom ajunge la normalitate"