Antena Meniu Search
x

Izolare redusă pentru persoanele infectate cu coronavirus. Ordinul de ministru a fost publicat în Monitorul Oficial

Guvernul României a schimbat perioada de izolare pentru persoanele vaccinate şi nevaccinate care s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2.

de Redactia Observator

la 03.02.2022, 18:02

Carantină redusă pentru persoanele infectate cu coronavirus. Ordinul de ministru a fost publicat în Monitorul Oficial
Carantină redusă pentru persoanele infectate cu coronavirus. Ordinul de ministru a fost publicat în Monitorul Oficial - Shutterstock

Conform unui Ordin de ministru publicat ieri în Monitorul Oficial, izolarea pentru persoanele infectate cu Covid-19 se reduce la o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate, și 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile.

Până în prezent, aceste perioade de izolare erau de 7 zile pentru vaccinaţi şi 10 zile pentru nevaccinaţi. 

"Pentru pacienții declarați vindecați de COVID-19 și pentru care au trecut cel puțin 7 zile de la data recoltării primului test pozitiv, pentru persoanele nevaccinate și confirmate pentru prima oară, sau a reinfectării, pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile de la data recoltării primului test pozitiv, pentru persoanele vaccinate și confirmate pentru prima oară, sau a reinfectării, pentru cele trecute prin boală în ultimele 90 de zile, la reintrarea în colectivitate (loc de muncă, unitate de învățământ etc.) nu sunt necesare aviz epidemiologic și nici solicitarea unui test negativ pentru ARN SARS-CoV-2.

Medicul de familie va declara pacientul vindecat pe baza rezultatelor monitorizării zilnice, prin consultația medicală la distanță, la sfârșitul celor 7 zile de monitorizare, respectiv 5 zile, în conformitate cu cele precizate la lit. d), cu excepția situațiilor în care starea de sănătate a pacienților s-a agravat și a necesitat internarea la nivelul spitalelor. Starea de vindecat va fi comunicată în scris prin scrisoare medicală transmisă prin utilizarea mijloacelor de comunicare electronică la distanță direcției de sănătate publică județene/a municipiului București, care are obligația introducerii statutului de vindecat în platforma Corona Forms în decurs de 24 de ore de la primirea scrisorii”, se arată în ordinul Ministrului Sănătăţii.

Pe acelaşi subiect

România renunţă la lista ţărilor din zonele roşii sau galbene

O altă noutate: tot de la 1 februarie, va exista o carantină standard la nivel naţional pentru cei care sunt contact direct, indiferent dacă sunt vaccinaţi sau nu. Vor sta izolaţi timp de cinci zile. Iar cei care au fost infectaţi cu COVID-19 în ultimele 90 de zile scapă de carantină.

Totodată, lista ţărilor considerate cu risc epidemiologic a devenit istorie în România. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a eliminat "listei-semafor", cu împărţirea statelor în funcţie de rata de incidenţă.

Raed Arafat a anunţat că prin hotărârea CNSU nr. 6 care a fost adoptată luni se elimină terminiologia de state aflate sub o anumită culoare aflate sub risc epidemiologic şi o să fie o regulă generală: "se instituie carantina cu o durată de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România și nu prezintă certificatului digital al UE privind COVID-19 care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării/intrării în România".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Izolare redusă pentru persoanele infectate cu coronavirus. Ordinul de ministru a fost publicat în Monitorul Oficial