Tot ce trebuie să știi despre holterul EKG pentru monitorizare
Simptomele specifice afecțiunilor cardiace nu apar tot timpul, ci numai în timpul desfășurării anumitor activități. În acele momente, nu avem la îndemână un aparat EKG (electrocardiograf) și nici nu putem alerga la doctor.
Simptomele specifice afecțiunilor cardiace nu apar tot timpul, ci numai în timpul desfășurării anumitor activități. În acele momente, nu avem la îndemână un aparat EKG (electrocardiograf) și nici nu putem alerga la doctor. De aceea, pentru o bună investigare a funcției cardiace, se utilizează un „electrocardiograf portabil”, și anume holterul EKG pentru monitorizare.
Ce înseamnă un holter EKG și când se utilizează?
Holterul EKG este un dispozitiv de mici dimensiuni ce are conectate cabluri cu electrozi la capete, senzori care captează activitatea electrică a inimii. Electrozii sunt montați direct pe pielea pacientului, în zona pieptului, unde se păstrează pentru 24-48 de ore, timp în care pacientul își desfășoară activitățile obișnuite.
În principiu, acest dispozitiv este un EKG mobil, în miniatură, care are același rol ca și aparatul EKG normal. Diferența este că electrocardiograma (înregistrarea grafică a funcției inimii) este mult mai detaliată, când este folosit holterul.
Rolul holterului este să monitorizeze continuu activitatea inimii, pentru o perioadă lungă de timp, în condițiile desfășurării efortului zilnic obișnuit. La locul de muncă, acasă sau în perioada din zi în care facem sport, pot apărea anumite simptome (de exemplu, palpitații) care dispar rapid. Un EKG normal înregistrează activitatea cordului doar pentru câteva secunde, în condiții de repaus, când simptomele nu sunt prezente. Astfel, holterul EKG oferă o electrocardiogramă mai complexă, care redă mult mai multe informații despre modul de funcționare a inimii.
Investigația se realizează atunci când pacientul acuză palpitații, durere la nivelul pieptului, stări de confuzie sau dificultate la respirație. Se poate efectua și pentru a verifica răspunsul inimii la un anumit tratament sau după ce pacientului i s-a montat un stimulator cardiac. Mai este utilizat și în cazul persoanelor care au suferit recent un atac de cord.
Holterul înregistrează aritmiile cordului (modificările de ritm), cum ar fi tahicardia (inima bate prea repede), bradicardia (inima bate prea lent), fibrilația atrială (ritm neregulat). De asemenea, aparatul poate detecta ischemia miocardică silențioasă, o afecțiune fără simptome. Cu ajutorul acestui dispozitiv, medicul pune diagnostic și prescrie tratamente.
Care sunt etapele procedurii?
În primul rând, trebuie menționat faptul că montarea holterului EKG este nedureroasă, fără riscuri și se realizează simplu.
-
Pacientul este invitat să se așeze, apoi i se aplică pe piept cei 6 electrozi. Cablurile și dispozitivul se agață după gât. Acestea nu incomodează pacientul, iar medicul explică cum se atașează, în cazul în care se dezlipesc.
-
Pacientul pleacă acasă cu holterul montat, unde i se va înregistra constant activitatea cardiacă, pe perioada stabilită.
-
Pacientul revine următoarea zi (sau peste două zile, în funcție de cum decide doctorul). Electrozii se îndepărtează, iar dispozitivul de monitorizare se conectează la computer, unde apare înregistrarea integrală.
-
Rezultatul este interpretat și explicat de medic, care prescrie ulterior tratamentul corespunzător.
Sfaturi utile pentru un rezultat corect
-
Înainte de a merge la medic, se recomandă îndepărtarea pilozității de pe piept, pentru aplicarea ușoară a electrozilor, pentru a nu se desprinde și pentru ca înlăturarea lor să nu fie dureroasă.
-
În ziua montării aparatului, este de preferat ca pacientul să poarte o cămașă largă, cu nasturi.
-
Pacientului îi este recomandată evitarea dușurilor și a înotulului.
-
Pacientul trebuie să desfășoare activitățile obișnuite, fără să le modifice. Fie că urcă scările sau că depune alte eforturi mai intense, acestea trebuie să facă parte din rutina sa.
-
Medicamentele luate în mod regulat nu trebuie excluse în perioada monitorizării.
-
Când apar anumite simptome, acesta trebuie să le noteze împreună cu ora la care au apărut și să țină evidența eforturilor desfășurate (mersul pe jos, alergatul, activitatea sexuală, perioade de stres, exerciții fizice).
-
Electrozii nu trebuie deconectați pentru că acest lucru va întrerupe înregistrarea.
-
Monitorul holterului trebuie păstrat uscat.
-
Pacientul trebuie să stea departe de magneți, detectoare de metale și zone de înaltă tensiune.
Așadar, holterul EKG pentru monitorizare reprezintă o investigație simplă care oferă informații complexe și importante despre funcționarea inimii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰