Cum îi încurajezi pe cei mici să adopte obiceiuri alimentare sănătoase
Obiceiurile alimentare ale părinților se reflectă întotdeauna în alegerile pe care cel mic le va face mai târziu. Din acest motiv, este important să știi cum să îl educi atunci când vine vorba despre ceea ce pui pe farfurie.
Copii nu au o dorință înnăscută să aleagă pizza sau cartofi prăjiți în locul legumelor, acest lucru se întâmplă atunci când acestea sunt singurele opțiuni pe care le are la dispoziție.
Fie că e vorba de copii mici sau adolescenți, există numeroase modalități prin care îi poți încuraja să facă alegeri sănătoase și să mănânce echilibrat și corect, astfel încât să crească sănătoși. Iată câteva sfaturi care îți pot fi de folos în acest sens:
Oferă-le alternativele potrivite
Nimănui nu îi place să fie forțat să facă ceva ce nu îi place, lucru care este la fel de adevărat și atunci când vine vorba de ceea ce pui în farfurie. Așa că ideea de le oferi copiilor posibilitatea de a alege între anumite alimente sau preparate le poate oferi senzația că au un anumit nivel de libertate, ceea ce îți poate ușura munca de a-i convinge să mănânce mai sănătos.
Asigură-te că, întâi de toate, îi oferi posibilitatea de a alege între câteva feluri de mâncare, îl loc să îl întrebi ce vrea să mănânce. Ține cont și că farfuria trebuie să conțină proteine, carbohidrați complecși, legume sau fructe și alte alimente bogate în calciu. În plus, faptul că îl vei lăsa să aleagă îl va ajuta să devină mult mai interesat să încerce alimente noi.
Alege alimente de calitate
Un alt aspect important este legat de modul în care alegi ingredientele pe care le folosești. Îți va fi mai ușor să creezi un meniu sănătos atunci când știi că ai la dispoziție ingrediente de calitate. De exemplu, dacă pregătești cereale cu lapte la micul dejun, asigură-te că citești cu atenție eticheta și că acestea sunt bogate în fibre, fortificate cu vitamine și minerale și nu conțin o cantitate ridicată de zahăr. De regulă, cerealele integrale, ovăzul sau grâul integral sunt cele mai bune alegeri.
Un alt lucru pe care îl poți face este să apelezi la producători locali pentru a te aproviziona cu legume și fructe proaspete, lapte, ouă sau carne. În plus, dacă ai posibilitatea, alege să crești acasă pui de o zi, pe care îi poți găsi în magazinele specializate. Vei avea la îndemână propria sursă de carne și ouă și, în același timp, siguranța că știi ce pui în farfurie.
Variază treptat
Una dintre cele mai mari provocări este de a introduce alimente noi în alimentația zilnică a copiilor, mai ales că aceștia sunt destul de reticenți în privința lucrurilor noi. O soluție utilă este de a combina ingredientele noi cu cele pe care acesta deja le cunoaște și le apreciaza. De exemplu, dacă nu îi place morcovul, încearcă să îl combini cu un sos preferat. Iar dacă ezită în privința deciziei de mânca broccoli, îl poți adăuga în omletă.
Acest lucru este cu atât mai eficient în primii ani de viață, când cel mic învață constant și când își formează obiceiurile alimentare de bază. De asemenea, ține cont că trebuie să variezi cât mai mult, astfel încât cel mic să încerce cât mai multe mâncăruri diferite.
Oferă-le gustări istețe
Nu doar copiii iubesc gustările dintre mese, ci și adulții; însă, cel mai important este să știi ce anume să le oferi. În primul rând, ai grijă ca gustările nu fie în cantități mari. În al doilea rând, evită să le oferi gustări când se apropie ora mesei. Dacă vor să guste ceva și nu vrei să își strice pofta de mâncare, le poți oferi un ingredient pe care îl folosești în acel moment pentru prepararea cinei sau prânzului.
De asemenea, gustările ar trebui să fie bogate în proteine, fibre și vitamine. Câteva alegeri istețe pot fi biscuiții din cereale integrale, merele servite cu unt de arahide, nucile, ouăle fierte, strugurii sau bețișoarele de morcovi sau apio și humusul.
Nu în ultimul rând, ține cont că nu trebuie niciodată să îl forțezi pe cel mic să mănânce un aliment care nu îi place. Până la urmă, ai la dispoziție multe alte variante sănătoase din care poți alege. Important este să găsești un echilibru și un meniu care să fie pe placul tuturor.
Sursă foto: Shutterstock
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰