Coronavirus, 10 aprilie. 270 de decese în România și 5.467 de cazuri confirmate
Autoritățile române au anunțat emiterea Ordonanței Militare cu numărul 8, care vine în completarea celorlalte 7 Ordonanțe Militare emise de la decretarea Stării de Urgență în România.
- 270 de morți și 5.467 cazuri confirmate în România.
- A fost emisă Ordonanța Militară 8.
Ce știm până acum:
- 270 de morți și 5.467 cazuri confirmate în România
- A fost emisă Ordonanța Militară 8
- Boris Johnson a ieșit de la terapie intensivă
Ora 23.33: 330 de români au fost repatriați din Spania cu ajutorul a două aeronave.
Ora 22.40: Turcia impune carantină de 48 de ore pentru 31 de orașe, inclusiv Istanbul și Ankara, pentru a evita răspândirea coronavirusului.
Ora 21.28: Franța a raportat pentru vineri încă 7.120 de infectări și 987 de decese provocate de coronavirus, ajungând la 124.869 de infectări și 13.197 de decese provocate de coronavirus.
Ora 21:00 - Premierul Ludovic Orban a precizat, pentru Observator, că nu se poate interzice niciunui român să plece la muncă în străinătate, mai ales dacă nu pot câștiga în țară cât li se oferă în afara ei de angajatorul respectiv.
"Nu putem interzice, nu ne permite tratatul, legea, Constituția României. Nu putem interzice niciunui român să plece la muncă în străinătate, mai ales că sunt oameni care au contracte de muncă sezoniere și pentru ei reprezintă o ocazie de a obține niște venituri pe care în România, în condițiile date, nu ar avea ocazia să le obțină".
Ora 20:50 - Premierul Ludovic Orban a declarat, la Observator, că regulile impuse de Guvern pentru împiedicarea răspândirii noului coronavirus ar putea să rămână valabile și mult timp după ridicarea stării de urgență.
"Îi rog pe români să nu relaxeze măsurile, să respecte în continuare cu strictețe toate regulile, să își petreacă cel mai mult timp în casă, și atunci când ies pentru serviciu sau cumpărături să mențină distanța fizică, să evite interacțiunea directă cu alți cetățeni, iar la locul de muncă trebuie să se protejeze, prin toate mijloacele de protecție de care trebuie să beneficieze din partea angajatorilor. Toate regulile trebuie să rămână valabile foarte mult timp de acum înainte, chiar dacă va trece vârful epidemiei. Epidemiologii nu pot să-ți spună sută la sută că va muri virusul și că nu va mai exista o perioadă de timp cu riscul de transmitere a virsului. Văd deja că in foarte multe țări europene există o pregătire pe care și noi am început să o facem și anume să conviețuim, între ghilimele, cu acest virus și să pregătim revenirea la normalitate, sigur, după trecerea vârfului epidemiei, trebuie făcută gradual, în condiții de siguranță"
Ora 20:30 - Premierul Orban a făcut declarații în exclusivitate la Observator, despre măsurile care se vor lua în cadrul aparatului bugetar. Premierul precizează că s-a gândit deja la un mecanism.
"Pregătim o Ordonanță de Urgență care urmărește introducerea unui mecanism pentru starea de urgență, perioada în care ne vom găsi în stare de urgență, prin care, în sectorul public, jumătate dintre angajați să lucreze 15 zile sau zilele lucrătoare din cele 15 zile, iar cealaltă jumătate restul de 15 zile, urmând ca jumătate din timp să stea acasă, perioadă în care vor primi 75% din salariul de bază. Este o măsură pe care o adoptăm având la bază mai multe motive. În primul rând, un motiv de natură epidemiologică. Practic, oamenii stând acasă 15 zile, se știe că și izolarea durează 14 zile, în această perioadă, dacă cineva este infectat, va avea simptome și se va manifesta, eliminând riscul să-și infecteze colegii în perioada respectivă. Al doilea motiv este unul care ține de solidaritate. Se știe că epidemia a afectat afacerile, a afectat foarte mulți angajați din companii, din sectorul privat. S-au suspendat aproximativ un milion de contracte de muncă și noi considerăm că trebuie să existe solidaritate în împărțirea greutăților născute din această epidemie", a declarat Ludovic Orban la Observator.
Ora 20:00 - Premierul Ludovic Orban a declarat, în exclusivitate la Observator, că exportul de cereale este permis în Uniunea Europeană și interdicția de export a cerealelor se aplică doar pentru țările care sunt în afara Uniunii Europene.
"Vreau să fac această precizare pentru că, din păcate, s-a transmis greșit informația. Noi nu am interzis și nici nu putem interzice exportul în țării din Uniunea Europeană. Suntem parte a Uniunii Europene unde există libertate deplină de circulație a persoanelor, a mărfurilor, ca atare, interdicție nu se referă la exportul către țări din Uniunea Europeană ci către țări care nu fac parte din Uniunea Europeană. Este o interdicție temporară, care funcționează pe perioada stării de urgență. Am luat această decizie tocmai pentru a garanta faptul că vom avea cantități suficiente astfel încât niciunui român să nu-i lipsească de pe masă pâinea și alte produse alimentare", a declarat premierul Orban pentru Observator.
Ora 19.38: Aproape 1.000 de persoane au murit de coronavirus în Marea Britanie, în ultimele 24 de ore, numărul total al deceselor provocate de coronavirus ajungând la aproape 9.000. În Italia au fost confirmate încă 570 de decese provocate de coronavirus. Numărul total al deceselor provocate de coronavirus în Italia a ajuns la 18.849.
Ora 19.06: Au fost confirmate încă cinci decese survenite la pacienți din România infectați cu noul coronavirus. Numărul total al deceselor provocate de coronavirus în România a ajuns la 270.
Ora 18.58: Olanda a ajuns la peste 23.000 de infectări și peste 2.500 de decese provocate de coronavirus.
Ora 18:00 - Observator Update: Informațiile orei 18:00 despre coronavirus în România și în lume, transmise de Bianca Iacob.
Ora 17:45 - Vitamina C, ceaiuri fierbinti, usturoiul sunt doar cateva dintre variantele de tratament sau prevenire a Covid 19, vehiculate in mediul online. Specialiştii atrag însă atenţia că aşa zisele soluţii sunt de fapt periculoase. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat o listă de adevărat sau fals prin care încearcă să spulbere miturile legate de noul coronavirus.
Ora 17:30 - Pandemia de coronavirus a scăzut drastic și cererea de energie așa că peste 12.000 de mineri și energeticieni din Oltenia vor intra în șomaj tehnic. Cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din țara noastră funcționează la capacitate mult redusă, iar salariații vor întrerupe lucrul, prin rotație, timp de 17 zile.
Ora 17:15 - Un bărbat a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, după ce, acum două săptămâni, a tuşit în faţa unui poliţist local din Cluj-Napoca, ameninţându-l că îi transmite noul coronavirus.
Ora 17:00 - Gigantul farmaceutic francez Sanofi a anunțat, vineri, că a decis să doneze 100 de milioane de doze de hidroxiclorochină către 50 de țări.
Ora 16:30 - Aproximativ şapte tone de echipamente de protecţie medicală, constând în 100.000 de măşti de protecţie tip FFP2 şi FFP3, sunt aduse din Turcia, vineri, cu o aeronavă C-27 J Spartan a Forţelor Aeriene Române.
Ora 16:00 - Observator Update: Informațiile orei 16:00 despre coronavirus în România și în lume, transmise de Bianca Iacob.
Ora 15:30 - Managerul Spitalului Judeţean Focşani, Constantin Mândrilă, şi şapte angajaţi ai unităţii medicale au fost depistați pozitiv cu noul coronavirus.
Ora 15:00 - Observator Update: Informațiile orei despre coronavirus în România și în lume, transmise de Bianca Iacob.
Ora 14:40 - Spania anunță în bilanțul actualizat vineri că 55.668 de persoane s-au vindecat de coronavirus în această țară, de la începutul epidemiei. Numărul deceselor anunțate pe 10 aprilie este la cel mai mic nivel din ultimele 17 zile.
Ora 14:15 - Autoritățile române au anunțat încă 8 decese între pacienții infectați cu noul coronavirus. Bilanțul morților a ajuns la 265.
Ora 13:40 - Poliția a anunțat în ce condiții pot fi făcute cumpărăturile pentru masa de Paște și de unde se poate cumpăra miel.
Ora 13:35 - Grupul de Comunicare Strategică a actualizat vineri bilanțul privind cazurile de coronavirus la românii din străinătate. Conform autorităților, 42 de români au murit peste hotare, de la începutul pandemiei, iar 684 au fost infectați.
Ora 13:25 - Institutul Național de Sănătate Publică a dat publicității lista actualizată pe 10 aprilie cu cazurile de coronavirus din județele țării. În Suceava, numărul cazurilor a depășit 1500, iar în București sunt peste 680. Timiș e pe locul 3, cu peste 250 de cazuri.
Ora 13:00 - Observator Update: Informațiile orei 13:00 despre coronavirus în România și în lume, transmise de Sonia Simionov.
Ora 12:55 - Autoritățile au anunțat că 82 români s-au vindecat de coronavirus în ultimele 24 de ore. Numărul total al vindecaților a crescut la 729 în țara noastră, de la începutul epidemiei.
Ora 12:50 - Buletinul de presă al Grupului de Comunicare Strategică: "Până astăzi, 10 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 5.467 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 729 au fost declarate vindecate și externate".
Ora 12:20 - Comisia Naţională Supremă de Salvare din Yemen a anunțat, vineri, un prim caz de contaminare cu noul coronavirus în provincia Hadhramaut.
Ora 12:00 - Observator Update: Informațiile orei 12:00 despre coronavirus în Români și în lume, transmise de Sonia Simionov.
Ora 11:40 - Soția unui român din Italia, care a devenit mamă în timp ce avea Covid-19, s-a vindecat de coronavirus și s-a reunit împreună cu familia. Tânăra, care e italiancă, spune că timp de 25 de zile nu și-a putut îmbrățișa fetița nou-născută.
Ora 11:10 - Statele Unite au înregistrat 1.783 de decese din cauza noului coronavirus într-o singură zi, potrivit datelor oferite de Universitatea Johns Hopkins joi, la ora locală 20.30. Bilanţul morţilor a crescut 16.478.
Ora 11:00 - Observator Update: Informațiile orei despre coronavirus în Români și în lume, transmise de Sonia Simionov.
Ora 10:43 - Informare de presă. Autoritățile române au anunțat încă 9 decese între pacienții cu coronavirus. Bilanțul morților a ajuns la 257.
Ora 10:15 - Managerul Spitalului Județean Piatra Neamț, Florin Apostoae, a fost revocat joi seară, prin ordin de ministru
Ora 10:00 - Observator Update: Informațiile orei despre coronavirus în Români și în lume, transmise de Sonia Simionov.
Ora 09.45: Surse medicale au declarat pentru Observator că Ministrul Nelu Tătaru e așteptat să anunțe demiterea managerului de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț.
Ora 09.40: Statul New York înregistrează cazuri de coronavirus mai multe decât orice țară. Peste 160 de mii de oameni au fost testați pozitiv, față de 153 de mii în Spania și 143 de mii în Italia. 799 de decese s-au înregistrat în ultimele 24 de ore, iar numărul total depășește 7000.
Ora 09.15: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, va fi vineri în Neamț, unul dintre cele mai afectate județe de epidemia de coronavirus, unde se înregistrează peste 200 de cazuri.
Ora 09.00: Sonia Simionov explică în Observator Update prevederile noii Ordonanțe Militare 8, anunțată joi seară de Ministrul de Interne.
Ora 08.45: Două avioane cu muncitori sezonieri români urmează să decoleze vineri către Germania de pe Aeroportul din Iași. Directorul aeroportului a cerut ajutorul jandarmilor. Cursele sunt programate la ora 13.00 (către Baden-Baden) și ora 13.30 (către Nurenberg).
Două zboruri charter cu muncitori sezonieri cu destinaţia Germania sunt programate să decoleze vineri de pe Aeroportul Iaşi, directorul aeroportului, Cătălin Bulgariu, declarând pentru News.ro că un autocar cu pasageri a sosit deja şi că a solicitat prezenţa Jandarmeriei. Bulgariu a estimat la 350 numărul celor care vor pleca spre Germania.
Două zboruri sunt programate vineri de pe Aeroportul Iaşi. Unul dintre zboruri, programat la ora 13:00, are destinaţia Baden - Baden şi este operat de Tui Fly. Celălalt zbor pleacă spre Nuremberg, la 13:30, fiind operat de Sunexpress.
Ora 08.30: Numărul deceselor de coronavirus la nivel global a ajuns la 95.700 și e așteptat ca în acest weekend să treacă de 100 de mii de victime. Cei mai mulți morți sunt în Italia - 18.279 de oameni, urmată de Statele Unite (16.684), Spania (15.447), Franța (12.228) și Marea Britanie (7.993).
Ora 07.50: Numărul infecțiilor în Germania a crescut cu 5323 în ultimele 24 de ore, când s-au înregistrat încă 266 de decese. Bilanțul în această țară a ajuns la 266 de morți și 113.525 de cazuri de coronavirus. Este a patra zi consecutivă de creștere a numărului de infecții, după o scurtă perioadă de declin.
Ora 07.25: Statele Unite anunță 35.147 noi cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore și încă 1863 de decese. Bilanțul total a crescut la 16.632 de morți și 467.846 de infectați.
Ora 07.15: Noua Zeelandă înregistrează al doilea deces de coronavirus. Este vorba despre o femeie de 90 de ani dintr-un azil, care a murit într-un spital din Christchurch. Azilul e primul focar depistat în acest oraș, iar 20 de pacienți de acolo au fost spitalizați. Noua Zeelandă a raportat 44 de cazuri astăzi și 1283 în total.
Ora 06.55: Premierul britanic Boris Johnson, confirmat cu coronavirus, a ieșit de la terapie intensivă, dar rămâne internat în spitalul din Londra unde a fost adus din cauza stării provocate de Covid-19. Conform reprezentanților guvernului, Johnson e într-o ”stare de spirit extraordinar de bună”.
De reținut: Autoritățile române au anunțat emiterea Ordonanței Militare cu numărul 8, care vine în completarea celorlalte 7 Ordonanțe Militare emise de la decretarea Stării de Urgență în România.
O măsură anunțată joi seara a fost interzicerea totală a exportului de cereale și produse fabricate din ele. Astfel, se interzice și se suspendă exportul pentru următoarele produse agroalimentare: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei de semințe, zahăr, produse de brutărie sau alte produse rezultate din produsele de panificatie, inclusiv pentru alimentarea industriei sau agriculturii.
Pentru nerespectarea măsurii de interzicere a exportului, pe lângă amendă, sancțiunea principală, se pot confisca și bunurile care se exportă în afara teritoriului României, cu încălcarea restricției. Ordonanța Militară 8 poate fi studiată în integralitatea sa, aici.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰