Coronavirus, 14 aprilie. 351 de decese și 6879 de cazuri confirmate în România
România înregistrează 351 de decese, dintre pacienții infectați cu covid-19. Numărul total al persoanelor confirmate ca fiind infectate cu noul coronavirus este de 6.879.
- România anunța pe 14 aprilie 351 de decese, dintre pacienții cu covid-19
- Autoritățile nu cred că restricțiile nu pot fi relaxate, momentan.
Ce știm până acum:
-România: 6879 de cazuri și 351 morți
-Numărul infectărilor ar putea crește în următoarele 3 săptămâni
-Președintele Iohannis anunță decizia în privința prelungirii stării de urgență
Ora 23.19: Premierul Ludovic Orban a anunțat, marți seara, că școlile și-ar putea relua cursurile după data de 15 mai și a anunțat că atât elevii, cât și studenții vor termina anul școlar și vor da toate examenele necesare.
Ora 23.10: Purtarea măștilor de protecție devine obligatorie în Constanța din 15 aprilie. Măsura va fi valabilă cel puțin până la terminarea stării de urgență.
Ora 21.11: Italia a avut 602 decese provocate de coronavirus și 2.972 de infectări noi, în ultimele 24 de ore. Totalul a ajuns la 21.067 de decese provocate de coronavirus și 162.488 de infectări cu coronavirus.
Ora 19:30 Declarații ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela:
Precizări pentru Sărbătorile Pascale:
- Având în vedere numărul mare de cetățeni de religie ortodoxă, pentru a nu exista riscul răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus, ministerul Afacerilor Interne vine în sprijinul Bisericii Ortodoxe, executând misiuni de susținere și ajutor pentru clerici și credincioși.
- Pentru a oferi o alinare spirituală tuturor celor care trec în prezent prin momente grele, vom ajuta Biserica Ortodoxă Română la împărțirea Sfintelor Paști, cât și a Luminii Sfinte, adusă de la Ierusalim în seara Învierii.
- Având în vedere dorința de a se oferi credincioșilor o anumită consolare, prin distribuirea Paștilor și a sfintei Lumini, s-au stabilit următoarele:
- Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu aghiasmă și vin, numită Paști, sfințită anul acesta în Joia Mare, în 16 aprilie, după Sfânta Liturghie, va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri, 17 aprilie și sâmbătă 18 aprilie, în intervalul orar 07-17, în toate parohiile din Patriarhia Română in locuri special amenajate, in afara bisericilor, de către personalul angajat al bisericii și de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecție (mască sanitară, distanță socială), exact ca la magazinele alimentare.
- În declarația pe proprie răspundere, la locul deplasării credinciosul va face precizarea: "pentru ridicarea sfintelor paști de la biserică" și va trece numele lăcașului de cult din zona de rezidență a persoanei respective.
- Reprezentanții MAI, Poliție, Poliție de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliție Locală, vor asigura ordinea publică pe toată perioada distribuirii Sfintelor Paști. Angajații parohiei, membrii consiliilor parohiale și voluntarii, în calitate de organizatori vor asigra respectarea distanței sociale, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț.
- Pentru credincioșii bolnavi și cei peste 65 de ani, Paștile vor fi distribuite la domiciliu, de către voluntari, vineri și sâmbătă, sau în prima zi de Paști, începând cu ora 6 dimineața, cu respectarea măsurilor de protecție, mască sanitară și mănuși.
- Distribuirea Sfintei Lumini, aduse de la Ierusalim, în seara de sâmbătă 18 aprilie, în jurul orelor 19, se va face de cptre voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică și patrulele existente sub coordonarea MAI aflate în misiune, sâmbătă, începând cu ora 20.
- Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei, în afara curții sau a imobilului în care locuiesc, respectând reguile de distanțare socială, astfel încât să fie evitată aglomerația și formarea grupurilor mai mari ed 3 persoane. În acest sens, 2 sau 3 locatari dintr-o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină primită de la voluntari tuturor vecinilor.
- În zonele carantinate Sfânta Lumină va fi dusă cu ajutorul personalului MAI, de la centrele episcopale la parohiile din zonele carantinate.
- În noaptea de Înviere este permisă circulația tuturor preoților, care distribuie Sfânta Lumină în casele credincioșilor, cât și a voluntarilor care vor avea asupra lor cartea de identitate ecusonul nominal din partea parohiei, mască și mănuși de protecție.
- Echipajele care acționează în posturile fixe, în intersecții, pe drumurile comunale, naționale sau europene, cât și cele de la punctele de frontieră, vor oferi Sfânta Lumină persoanelor aflate în trafic.
Ora 19.07: În Marea Britanie s-a ajuns la 93.873 de infectări și 12.107 decese provocate de coronavirus. În Suedia s-a ajuns la 11.445 de infectări și 1.033 de decese provocate de coronavirus.
Ora 18.35: 744 de englezi infectați cu noul coronavirus au murit în ultimele 24 de ore. Peste 11.000 de englezi au fost răpuși de coronavirus, de la debutul pandemiei. 58 dintre englezii care au murit în ultimele ore nu aveau alte probleme medicale semnificative.
Ora 18.20: Observator Update: Informațiile orei 18.00 despre coronavirus în România și în lume, transmise de Bianca Iacob
Ora 17.16: Au fost confirmate încă cinci decese la pacienți din România infectați cu noul coronavirus. Numărul total al deceselor provocate de coronavirus la noi în țară a ajuns la 351.
Ora 16.15- Observator Update, principalele informații ale acestei ore, transmise de Bianca Iacob, pot fi urmărite în acest video:
Ora 16.00- Un tânăr de 29 de ani din Israel, infectat cu coronavirus, se numără printre primii oameni din lume care sunt tratați cu un ”vaccin pasiv”, ce presupune administrarea de plasmă de la o persoană deja vindecată. Mai multe detalii AICI.
Ora 15.40- Polițiștii români au dat, în ultimele 24 de ore, peste 7.500 de amenzi privind restricționarea circulației, în valoare de aproximativ 16 milioane de lei, echivalentul a circa 3.3 milioane de euro. Peste 31.000 de persoane aflate în izolare sau carantină au fost verificate doar în ziua de 13 aprilie 2020.
Ora 15.20- Medicii și asistentele de la Spitalul Județean Târgoviște au ieșit pe stradă, cu costumele de protecție și cu măștile pe față, pentru a întâmpina racla cu moaștele Sf. Ierarh Nifon, scoasă de prelații din municipiu într-o procesiune care a avut ca scop “păzirea de noua pandemie”. Mai multe detalii AICI.
Ora 15.10- Autoritățile au dat publicității marți lista actualizată a cazurilor de coronavirus din județe. Conform datelor din 14 aprilie, numărul total al pacienților infectați cu coronavirus în România este de 6879, dintre care 246 în ultimele 24 de ore.
Ora 15.00- O tânără gravidă a pierdut sarcina după ce a stat ore întregi în corturile de la vama Nădlac. Viitoarea mămică venise din Italia şi a așteptat în frig până când autorităţile i-au găsit loc la un hotel din Timişoara pentru carantină.
Ora 14.30- China dă undă verde primelor teste clinice pe oameni în vederea obţinerii unui vaccin experimental împotriva noului coronavirus.
14.00- Președintele României, Klaus Iohannis, face declaraţii cu privire la prelungirea Stării de Urgenţă şi măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19:
Ora 13.56- Autoritățile române au anunțat alte 14 decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus. Numărul morților a ajuns la 346.
Ora 13.40- Vladimir Putin a avertizat Rusia să se pregătească pentru o „criză extraordinară” provocată de coronavirus. Putin le-a spus oficialilor să fie pregătiţi pentru scenarii „extraordinare” referitoare la pandemie, în timp ce Moscova a înăsprit măsurile de izolare. În total, numărul cazurilor de Covid-19 raportate în Rusia este de peste 18.300, iar cel al deceselor a depăşit 145.
Ora 13.25- Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a făcut noi declarații despre o eventuală relaxare a restricțiilor în România, după ce Franța a anunțat că va ridica o parte din restricții antiepidemice după data de 11 mai.
Ora 13.10- Observator Update, principalele informații ale acestei ore, transmise de Francesca Simionescu, pot fi urmărite în acest video:
Ora 13.05- La ATI, în acest moment, sunt internați 241 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 23.645 de persoane. Alte 67.268 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Ora 13.00- 246 noi cazuri de coronavirus în România. Bilanţul a ajuns la 6879 de pacienţi infectaţi, între care 1.051 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.
Ora 12.40- Ministrul de Interne a anunțat că va fi emisă o nouă Ordonanță Militară care va reglementa noi măsuri pentru Paște, luate în colaborare cu Patriarhia Română.
Ora 12.20- Zece turişti străini care au ignorat carantina și au ieșit la o plimbare printr-un oraș din India, au fost obligați de polițiști să își ceară iertare în scris de 500 de ori. Potrivit poliției din Rishikesh, turiștii au ignorat restricțiile de circulație impuse în India, începând cu 25 martie, pentru a opri răspândirea coronavirusului, și au fost surprinși în timp ce se plimbau pe malul râului Gange.
Ora 12.10- Observator Update, principalele informații ale acestei ore, transmise de Francesca Simionescu, pot fi urmărite în acest video:
Ora 12.00- Spania a relaxat o parte din restricţii, după scăderea numărului deceselor provocate de coronavirus. Poliţia a împărţit măşti de protecţie oamenilor care mergeau la muncă, în cele mai importante noduri de transport, dar numai un număr mic de navetişti au fost văzuţi în staţia feroviară Atocha din Madrid, care de obicei este foarte aglomerată, iar traficul rutier a fost format în mare parte din autobuzele transporturilor publice.
Ora 11.40- Restricțiile impuse pe timpul pandemiei de coronavirus trebuie ridicate treptat, a anunțat şeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, care îi avertizează pe liderii lumii că ”drumul de coborâre este mult mai lent decât cel de urcare”, atunci când vine vorba de curba epidemică. În acest sens, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit șase criterii destinate să ghideze țările care au depășit ”platoul pandemiei” și iau în calcul ridicarea restricțiilor impuse populației. Mai multe detalii AICI.
Ora 11.30- Caz cutremurător la Spitalul de Urgență Arad. Doinița Morcan, o pacientă infectată cu coronavirus, a povestit revoltată clipele de groază prin care a trecut după ce a stat, timp de 6 ore, cu o femeie moartă în salon. Mai multe detalii AICI.
Ora 11.20- India: Carantina, prelungită până pe 3 mai. Modi este convins că a acţionat mai eficient decât alte ţări. Prim-ministrul a declarat că în următoarea săptămână este posibil să fie luate măsuri mai stricte pentru a evita răspândirea coronavirusului în noi regiuni. Modi a precizat că, după asta, este posibil să fie relaxate măsurile de izolare în zone care nu raportează noi focare.
Ora 11.10- Observator Update, principalele informații ale acestei ore, transmise de Francesca Simionescu, pot fi urmărite în acest video:
Ora 11.00- Prof. Dr. Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România, este de părere că cel puțin 30% din populaţia României, respectiv 4 – 5 milioane de români, s-a imunizat deja la COVID-19.
Ora 10.45- Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a anunțat că la sfârșitul lunii aprilie, în România vom avea 14.000 de cazuri de coronavirus. Reprezentatul țării noastre la Organizația Mondială a Sănătății crede că în luna mai vor putea fi relaxate restricțiile și situația va reveni la normal.
Ora 10.35- Noul coronavirus este de zece ori mai letal decât virusul H1N1, cel care provoacă gripa, a anunțat luni Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Oficialii fac apel la o ieșire lentă din izolare, astfel încât pandemia să fie ținută pe cât posibil sub control. Mai multe detalii AICI.
Ora 10.20- Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, o altă persoană, cadru medical, a murit în lupta cu noul coronavirus. Bilanţul deceselor a ajuns la 332.
Ora 10.10- Observator Update, principalele informații ale acestei ore, transmise de Francesca Simionescu, pot fi urmărite în acest video:
Ora 9:30 - Restricțiile impuse pe timpul pandemiei de coronavirus trebuie ridicate treptat, a anunțat şeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, care îi avertizează pe liderii lumii că ”drumul de coborâre este mult mai lent decât cel de urcare”, atunci când vine vorba de curba epidemică.
Ora 9.10- Observator Update, principalele informații ale acestei ore, transmise de Francesca Simionescu, pot fi urmărite în acest video:
Ora 9:05 - Raed Arafat, despre ridicarea restricțiilor: "Normal că aceste măsuri sunt foarte neplăcute, însă eu cred ca mai avem un pic până trecem hopul. Dacă trecem peste perioada Paștelui respectând aceste măsuri și vedem că numărul cazurilor rămâne stabil sau scade, cu siguranță va urma o relaxare treptată a acestor restricții", a spus șeful DSU.
România înregistrează 331 de decese, dintre pacienții infectați cu covid-19. Numărul total al persoanelor confirmate ca fiind infectate cu noul coronavirus este de 6.633, iar Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a anunțat că se așteaptă ca numărul de infectări cu noul coronavirus să crească în următoarele trei săptămâni.
În Spania, o parte din restricții au fost ridicate, iar muncitorii din mai multe domenii și-au reluat activitatea. Experții recomandă multă atenție, după decizia Spaniei, deși numărul deceselor și îmbolnăvirilor anunțate de Spania sunt într-o continuă scădere.
Italia ar putea adopta aceeași strategie, având în vedere că înregistrează aceeași tendință de scădere.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰