Medic ORL: Pierderea mirosului apare și la rinite, nu doar la infecția cu Covid-19. Primele semne de boală
Pierderea mirosului apare și în rinite, nu doar la infecția cu noul coronavirus, spune medicul ORL Bogdan Popescu, care le recomandă celor cu simptome să apeleze la medicii specialiști.
- Potrivit medicului, coronavirusul afectează mirosul fără să apară nişte modificări semnificative în nas.
- În schimb, în cazul unei rinite, pacienții au obstrucţie nazală importantă și prurit nazal.
Într-un interviu pentru TVR, medicul precizează că rinita poate duce la pierderea mirosului în totalitate, însă pacienţii cu o astfel de afecţiune au şi alte simptome, care sunt diferite de cele privind infecţia cu noul coronavirus.
„Rinita presupune o inflamaţie a mucoasei nazale, inclusiv mucoasei sinusurilor paranazale. Ea acoperă (inflamaţia, n.red.) receptorii de miros din cavităţile nazale şi atunci poate să apară o scădere a mirosului, mergând până la pierderea completă a acestuia. Diferenţa între pierderea mirosului la un pacient alergic şi pierderea mirosului la un pacient care are alt tip de patologie este că în momentul examinării mucoasa are un anumit aspect. Pacienţii alergici, în afară de pierderea parţială sau totală a mirosului, au obstrucţie nazală importantă, au prurit nazal. Coronavirusul afectează mirosul fără să apară nişte modificări semnificative în nas. Practic, obstrucţia nazală, accentuarea secreţiilor nazale, sunt suprapuse peste pierderea mirosului, ceea ce în infecţia cu SARS-COV2 se întâmplă excepţional”, a spus medicul Popescu.
Referitor la un alt simptom care apare la pacienţii cu SARS-COV2 – febra – medicul Bogdan Popescu suţine ca infecţiile virale în sfera aero-digestivă superioară pot duce la o creştere a temperaturii corporale până la 39 de grade.
„Febra este o reacţie de apărare a organismului. Sistemul imunitar se luptă cu agresor antigen din punct de vedere medical, care determina apariţia acestei febre. Febra este şi ea diferenţiată, în funcţie de intensitatea ei. Avem de-a face cu infecţii virale şi infecţii bacteriene. Din punct de vedere ORL, infecţiile virale în sfera aero-digestivă superioară determină o febră care nu este foarte mare. În majoritatea cazurilor nu trece de 39 de grade celsius”, a explicat medicul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰