Antena Meniu Search
x

Sistemul medical se clatină sub valul de cazuri noi de coronavirus

Pare că intrăm într-o stare de haos. Fără să fie întrebaţi, medici şi specialişti din mai multe spitale din ţară au fost detaşaţi în Capitală, la spitalul COVID Witting care stă gol de două luni. Nu a avut cine să trateze pacienţi.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 05.10.2020, 09:22

Vezi și
  • 56 de pacienți cu COVID au murit în ultimele 24 de ore în România.
  • 598 de pacienţi sunt internaţi acum la terapie intensivă

În urma medicilor veniţi din ţară, rămân însă echipe incomplete şi asistente şi medici obosiţi, obligaţi să facă zeci de ore de gărzi în plus.

Aşa arată secţia de terapie intensivă de la Spitalul C.F. Witting din Capitală: dotată cu aparatură performantă, dar cu paturile goale de mai bine de două luni. La ATI lucrează trei medici. Doi dintre ei, însă, nu pot îngriji bolnavii infectaţi din cauza afecţiunilor pe care le au.

Managerul spune că în această perioadă s-a agravat starea a patru bolnavi infectaţi cu SARS-CoV-2 care erau internaţi în alte secţii. A trebuit transferaţi către alte unităţi medicale pentru că în secţia de terapie intensivă de aici nu avea cine să-i trateze 23,56

Cu secţiile de terapie intensivă din Bucureşti pline, iar cea de la Witting - cu lacătul pe uşă, premierul a venit cu un ultimatul. Şapte medici rezidenţi şi specialişti din ţară şi de la alte spitale din Capitală vor fi detaşaţi aici.

Pe acelaşi subiect

"Nu am fost întrebată şi, sincer, am fost prinsă pentru că şi la noi în spital există deficit de medici. Facem câte opt, nouă gărzi pe lună. Eu mâine ar trebui să intru în tura mea la COVID. Practic, îmi las echipa descoperită.", spune Elena Crăc, medic rezident detaat de la Craiova.

Ionuț Popescu e medic rezident la Timișoara și a fost și el detașat: "Am primit vestea asta şi sunt un pic bulversat. Mi se părea normal să fiu înştiinţat cu ceva timp înainte, nu înainte cu o zi."

Conducerea spitalului din Craiova e disperată. Cristiana Geormăneanu, director medical Spitalul Judeţean Craiova: "Funcţionăm la capacitate maximă. Zilnic avem în aşteptare pacienţi în stare extrem de gravă care rămân în unitatea de primiri urgenţe în aşteptarea unui loc în clinica de terapie intensvă."

598 de pacienţi sunt internaţi acum la terapie intensivă. Au mai rămas libere 452 de paturi. Autorităţile se pregătesc pentru ce e mai rău.

În Franţa, unde peste 32.000 de oameni au fost deja răpuşi de virus, autorităţile iau în calcul să închidă barurile, de mâine.

În România, numărul deceselor în rândul pacienţilor infectaţi oamenilor cu COVID a depăşit astăzi pragul de 5.000. 56 oameni au murit doar în ultimele 24 de ore.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Sanatate » Sistemul medical se clatină sub valul de cazuri noi de coronavirus