Video

Noile tulpini de Covid pot păcăli testele. Specialiştii internaţionali recomandă o analiză mai complexă

De Corina Matlinschi.
Publicat: 22.01.2021, 20:22.
Actualizat: 22.01.2021, 20:26

Dacă nu ştim, înseamnă că nu există. Asta ar putea fi explicaţia pentru numărul mic de infectări din ultima vreme. Testăm în orb sau ignorăm noile tulpini ale virusului care pot fi depistate doar prin analize mai complexe şi mai scumpe: secvenţierea genomică. Oficialii europeni se uită cu mirarea la relaxarea noastră şi avertizează: depistaţi mutaţiile, altfel vă paşte o nouă carantină.

''Toate negative, deşi simptomele persistau. Nu aveam gust, nu aveam miros şi eram un pic îngrijorată trebuie să recunosc.''

Anca a avut simptome de COVID în perioada sărbătorilor de iarnă. Aşa că s-a izolat şi s-a testat. Surpriză: toate cele patru teste rapide i-au ieşit negative.

''Recomandarea medicului nostru a fost ca, undeva la o lună distanţă, să ne facem un test de sânge, astfel încât să vedem dacă avem totuşi imunitate, dacă am trecut totuşi (prin boală) şi testele au ieşit negative, deşi am avut Covid.''

Raed Arafat, şef DSU: Există bineînţeles un procent de fals negativ. Dacă sunt simptomatici, sfatul este să facă un test PCR.

Adrian Gagheş, microbiolog: Nu este suficient să am un test negativ. Acest teste trebuie interpretate într-un context de date clinice, epidemiologice, de istoricul pacientului.

Testele pot ieşi negative în perioada de incubaţie sau sunt teste care nu detectează mai multe gene din virus. Testele actuale detectează, în general, doar două gene din patru. Dacă virusul a suferit mutaţii, e posibil să nu le identifice deloc.

Adrian Gagheş, microbiolog: Cu cât testul poate identifica mai multe regiuni din genomul viral, cu atât şansele de a scăpa detecţiei sunt mai mici.

Specialiştii internaţionali recomandă o analiză mai complexă

Agenţia Medicamentului din Statele Unite ale Americii, dar şi Comisia Europeană au recomandat ţărilor europene să facă o analiză mai complexă: secvenţierea genomică a cel puţin 5% din testele pozitive.

Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: Testarea şi secvenţierea genomică sunt esenţiale pentru a identifica progresul noilor variante. Statele membre ar trebui să îşi înnoiască strategiile de testare pentru a răspunde noilor tulpini. Şi să crească urgent secvenţierea cel puţin până la 5%, preferabil până la 10% din rezultatele pozitive. În prezent, multe dintre statele membre nu testează nici 1% dintre probe.

Mihai Dimian, profesor universitar la Universitatea din Suceava: Noi avem 100.000 de teste pozitive pe lună. UE ne solicită să avem 5% dintre aceste teste pozitive secvenţiate. Deci ar trebui cam pe lună să avem aproximativ 5000 de probe secvenţiate. Capacitatea de secvențiere a României este limitată, cam 1000 de probe secvențiate pe lună, în momentul de față, însă și costurile sunt destul de mari. Cam 1000 de ron proba. Deci 1000 de probe ar însemna un milion de lei partea de consumabile.

Doar în trei laboratoare din România se poate face acum secvenţierea.

Raed Arafat, şef DSU: Cu cât secvenţiem mai mult, cu cât ştim mai mult care este de fapt tipologia care există în România. Secvenţierea nu are impact asupra tratamentului.

Până acum, am reuşit să facem în jur de 80 de secvenţieri. Ministrului Sănătăţii admite că procedura costă mult şi vrea un program de finanțare dedicat. Nu a spus însă şi când se va întâmpla asta.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Extern • acum 47 de minute
Vaccinul Johnson & Johnson, la un pas de autorizare în SUA. Serul va fi administrat într-o singură doză
recomandari pe a1.ro
Au doborât recordul pentru cea mai mare familie. Câți copii are familia și cât de mult costă doar mâncarea lor
Social • ieri la 20:27
Foto
A trecut exact un an de la primul caz de coronavirus din România. 26 februarie 2020, ziua în care a început coșmarul

Top știri

Animație: Cum s-a petrecut accidentul în care a murit tânărul polițist Ionuţ Negrilă. Motocicleta s-a rupt în două
1
Eveniment • ieri la 19:11

Nesăbuinţa cu care s-a avântat în trafic l-a costat viaţa pe Ionuț Negrilă, un tânăr poliţist-motociclist. Avea viteză și, foarte posibil, făcea întrecere cu un alt motociclist, tot poliţist. Ambii erau în timpul liber.

PARTENERI
Cu ce probleme se confruntă Adela Popescu, însărcinată în 20 de săptămâni: ”Perioadă dificilă, analize de sânge, ecografii”
spynews.ro
Femeia a fost concediată pentru că a refuzat să facă vaccinul
gandul.ro
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
prosport.ro
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste ce a dat un țăran când își săpa liniștit grădina
redactia.ro
Horoscopul zilei de 28 februarie 2021. Peștii trebuie să se preocupe de propria persoană. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
În ciuda speculațiilor, Leticia Calderon devăluie că relația dintre copiii ei și tatăl lor este una foarte strânsă
tvhappy.ro
O mai știi pe Nadine? Ce viață chinuită a avut. Uite ce a ajuns să facă ACUM
libertatea.ro
Fiica lui Andrei Vochin despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală față de tatăl meu. L-a deranjat”
GSP
Acuzat de minciună de George Simion, Gigi Becali a reacţionat dur: "E prea mic!" Dezvăluiri incredibile: "I-am dat şi soţiei lui un birou, că ea e nu ştiu ce pictoriţă!"
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Relația care a nedumerit Internetul. Cum reușesc 3 tineri ”foarte îndrăgostiți” să formeze un ”cuplu” cu 2 femei și un bărbat
A1.RO
Creatura ciudată găsită de un pescar a pus pe jar internetul. Ce este vietatea din imagine și de ce vor toți să o cumpere
A1.RO

TV

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte
TV • la 08:21
Video

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte

Emoţii la cote înalte în cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbăta aceasta, de la 20:00, la Antena 1. Sub...