Antena Meniu Search
x

Purtarea măștii de protecție e obligatorie în toate spațiile publice deschise pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani

Purtarea măștii de protecție e obligatorie în toate spațiile publice deschise pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani. Restricţiile referitoare la plaje nu se regăsesc în hotărârea de Guvern.

Cosmin Stăniloiu
de Cosmin Stăniloiu

la 29.07.2020, 22:58

Coronavirus România
Imagine cu caracter ilustrativ - Profimedia
  • Guvernul a adoptat HG care reglementează purtarea măștii în exterior.
  • Zonele unde masca e obligatorie se stabilesc de autoritățile locale.

Guvernul a adoptat modificarea HG privind prelungirea stării de alertă, fiind adăugate noi măsuri de limitare a pandemiei. Masca devine obligatorie în spaţiile publice, chiar dacă este vorba de spaţii în aer liber, iar terasele şi cluburile din unele zone ale ţării ar putea funcţiona cu restricţii stabilite de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Restricţiile pentru zona plajelor, deşi prevăzute în decizia CNSU, nu au fost incluse în Hotărârea de Guvern.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a prezentat noile restricţii decise în şedinta de Guvern de miercuri.

”În seara aceasta a fost adoptată modificarea anexelor 2 şi 3 ale Hotărârii de Guvern nr. 553/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 17 iulie 2020. Măsurile care au fost propuse şi adoptate sunt următoarele: Prima măsură, purtarea măştii în spaţiile publice.

Astfel articolul spune în următorul fel: purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice deschise cum ar fi pieţele, târgurile, zonele de aşteptare, cum ar fi staţii de autobuz, peroane şi alte le asemenea, falezele, zonele în care se desfăşoară serbări publice, pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare stabilite prin hotărârea Comitetului Judeţean sau al Municipiului Bucureşti pentru Spitaţii de Urgenţă.

Pe acelaşi subiect

Spaţiile şi intervalele orare se hotărăsc la propunerea DSP, luând în considerare posibilitatea prezenţei concomitent a unui număr mare de  persoane în spaţiile şi în intervalele orare respective unde se constată dificultăţi în păstrarea distanţei fizice de protecţie sanitară, stabilite în condiţiile legii”, a declarat Arafat.

Cei care administrează spaţiile publice vor fi obligaţi să afişeze anunţuri privind obligativitatea purtării măştii de protecţie.

”Totodată,  administratorii sau proprietarii spaţiilor publice deschise, stabilite potrivit alin.1, afişează la loc vizibil informaţii privind obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile respective.

Adică acest lucru trebuie să fie vizibil, dacă ia decizia CJSU la propunerea DSP să impună măsura portului măştii în spaţii deschise, în anumite intervale orare, în spaţiile respective sau la intrare trebuie să fie afişat acest lucru ca să fie cunoscut de populaţie”, a adăugat şeful DSU.

Arafat mai spune că cei care administrează cluburi și baruri au obligaţia de a respecta orarul de lucru şi restricţiile adoptate de CNSU sau CJSU, după caz. Măsurile se stabilesc, după caz, acolo unde transmiterea comunitară a virusului SARS COV 2 este intensă.

”A doua propunere acceptată este următoarea: Operatorii economici care desfăşoară activitatea în spaţiile prevăzute la punctul 3, cum sunt terasele, cluburile, barurile şi altele asemenea, au obligaţia să  respecte orarul de lucru cu publicul şi restricţiile adoptate prin hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă la propunerea Grupului de Suport Tehnico - Ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt - contagioase pe teritoriul României sau a  CJSU sau al municipiului Bucureşti.

Măsurile prevăzute la punctul 4 se  stabilesc pentru unităţile administrativ - teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului şi/sau un număr în creştere al persoanelor infectate cu virusul SARS COV 2.

Operatorii economici care desfăşoară activitatea în spaţiile prevăzute la punctul 3 au obligaţia să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienţi la numărul locurilor pe scaune sau a oricăror activităţi care presupun interacţiunea fizică între clienţi. Aceleaşi reguli se aplică şi la locurile unde se desfăşoară jocurile de noroc”, a mai declarat Arafat.

Potrivit şefului DSU, măsurile privind purtarea măştii de protecţie se iau la nivel judeţean, la propunerea DSP, iar măsurile privind limitarea orarului de funcţionare se iau, atât la propunerea CNSU, cât şi la propunerea CJSU. Ambele devin obligatorii.

”Care e diferenţa între cele două prevederi? Cea cu mască, decizia se ia la nivel judeţean, la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea DSP. În privinţa intervalelor orare ceea ce înseamnă că se poate limita până la o anumită oră activitatea în amplasamente, se ia la propunerea fie a Grupului Tehnico - Ştiinţific din cadrul CNSU, fie a  CJSU şi se aprobă de către CNSU şi devine obligatorie. Urmează să aibă loc o şedinţă CNSU unde vor fi propuse zonele sau unităţile teritorial - administrative unde se va aplica restricţie de orar de lucru sau activitate a unor amplasamente şi acest lucru va avea loc cel mai probabil mâine”, a mai declarat Arafat.

Şeful DSU a mai arătat că restricţiile referitoarela plaje nu se regăsesc în hotărârea de Guvern.

”Nu mai este în HG, a fost o propunere aprobată în CNSU, a avut logica ei, a fost discutată inclusiv în Grupul de Suport Tehnico - Ştiinţific, însă după analiza actelor normative, Ordinul de ministru în acest sens, s-a considerat că există argumente suficiente ca să fie aplicate pe zona plajei, cu condiţia ca ele să fie respectate, motiv pentru care nu s-a mai inclus în HG o prevedere pentru plaje. Dar este posibil să se vină cu alte prevederi pentru zona din jurul litoralului şi pentru alte zone din alte judeţe, care să stabilească exact orarul de lucru şi care sunt restricţiile acolo”, a mai declarat Arafat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Purtarea măștii de protecție e obligatorie în toate spațiile publice deschise pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani