Antena Meniu Search
x

Abuzuri asupra victimelor accidentelor rutiere! Cum au ajuns SĂ PROFITE avocaţii de vulnerabilitatea acestora şi până unde poate ajunge ABUZUL!

Unii avocaţi abuzează de starea de vulnerabilitate a victimelor accidentelor de circulaţie, fac ”promisiuni aberante” cu privire la ”câştiguri” fabuloase din aceste traume şi introduc acţiuni în instanţă cu sume nejustificate, a anunţat vineri Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC).

Unii avocaţi abuzează de starea de vulnerabilitate a victimelor accidentelor de circulaţie, fac ”promisiuni aberante” cu privire la ”câştiguri” fabuloase din aceste traume şi introduc acţiuni în instanţă cu sume nejustificate, a anunţat vineri Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC).

În plus, AVAC condamnă şi ”poziţia de forţă” a asigurătorilor, care consideră că orice sumă solicitată în instanţă de victimele accidentelor de circulaţie reprezintă îmbogăţire fără justă cauză.

”Ambele practici, total incorecte şi păguboase pentru persoanele vătămate, trebuie evaluare cu atenţie, tratate ca atare şi desigur limitate ca şi pondere prin orice mijloace”, consideră reprezentanţii AVAC.

Preşedintele AVAC, Cătălin Codescu, avertizează că statul trebuie să ofere o garanţie reală în ceea ce priveşte respectarea drepturilor victimelor accidentelor de circulaţie, nu una iluzorie.

”Nu putem accepta nici poziţii dominante, nici abuzuri şi nici speculaţii în ceea ce priveşte valorificarea dreptului la viaţă. Acest drept suprem trebuie respectat ca atare iar garanţia statului trebuie să fie efectivă şi nu iluzorie”, a declarat Codescu, în cadrul comunicatului.

Totodată, reprezentanţii AVAC consideră că stabilirea unui prejudiciu în ceea ce priveşte vătămarea corporală trebuie să respecte anumite reguli. Astfel, cel care creează un prejudiciu trebuie să îl repare integral, iar ”tratarea diferită a victimelor accidentelor de circulaţie în raport cu alte persoane care au suferit astfel de vătămări atrage încălcarea principiului privind egalitatea în faţa legii, dar şi principiului echităţii actului de justiţie”.

În plus, jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) scoate în evidenţa că în evaluarea daunelor morale nu se operează cu criterii prestabilite, au avertizat reprezentanţii AVAC.

”Jurisprudenţa CEDO şi ICCJ arată că în evaluarea daunelor morale trebuie să se procedeze la o particularizare a cazului astfel încât despăgubirea să îndeplinească anumite condiţii precum: caracterul rezonabil, echitabil şi să nu reprezinte o îmbogăţire fără justă cauză”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii AVAC au subliniat că proiectul legii asigurării de răspundere civilă auto RCA, care va reglementa piaţa RCA, a fost aprobat de Senat, iar în prezent se află în dezbatere la Camera Deputaţilor în cadrul Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Abuzuri asupra victimelor accidentelor rutiere! Cum au ajuns SĂ PROFITE avocaţii de vulnerabilitatea acestora şi până unde poate ajunge ABUZUL!