Antena Meniu Search
x

Afacerile cu fazani prind aripi în România

Afacerile cu fazani ating profituri record în acest an. Multe dintre păsările crescute aici îşi iau zborul peste hotare. La restaurantele de top din străinătate, carnea este o delicatesă care se vinde cu zeci de euro. Şi românii au început să prindă gustul unor mâncăruri rafinate.

de Redactia Observator

la 10.07.2019, 22:35

Vezi și

Afacerile cu fazani ating profituri record în acest an. Multe dintre păsările crescute aici îşi iau zborul peste hotare. La restaurantele de top din străinătate, carnea este o delicatesă care se vinde cu zeci de euro. Şi românii au început să prindă gustul unor mâncăruri rafinate, chiar dacă sunt încă puţine localuri unde bucătarii ştiu să prepare aceste specialităţi. 

La crescătoria Gherghiţa, aflată la 25 de kilograme de Ploieşti, păsările cu penaj spectaculos aduc profituri uriaşe Direcţiei Silvice Prahova. Aici de aproape 50 de ani se cresc fazani în semi-libertate. 

De la cei comuni, la fazani guleraţi, japonezi sau negri. De la un an la altul, numărul lor a crescut. Acum s-a ajuns la 37.000 de exemplare. Păsările sunt crescute în condiţii speciale. Poartă ochelari, ca să nu se rănească unele pe altele, iar angajaţii le-au făcut voliere în care se pot reproduce. 

Angajaţii trec printr-un filtru când intră în crescătorie, pentru a nu aduce viruşi în crescătorie. Spaţiul reproduce mediul natural în care trăiesc păsările.

Când ajung la 150 de zile şi au o greutate de un kilogram şi jumătate, fazanii sunt vânduţi. Anul acesta, cererea a fost uriaşă şi vânzările- record. Peste 3.500 de păsări. Fiecare fazan se vinde cu 45 de lei. Printre cumpărători sunt şi firme care îi trimit la export.

Carnea păsărilor este o delicatesă în restaurantele cu stele Michelin din străinătate. La Paris, o porţie de fazan rumenit cu rozmarin şi legume costă 42 de euro, iar tocăniţa de fazan cu ceapă caramelizată costă 35 de euro.

Supa de fazan cu tăieţei de casă sau fazanul la rotisor sunt preparate simple şi savuroase pe care încep să le aprecieze şi românii. Bucătarii cu imaginaţie umplu carnea cu mere, legume, verdeţuri şi o stropesc cu vin alb sau o pregătesc cu muguri de bambus şi ciuperci. 

Carnea de fazan este foarte sănătoasă, bogată în proteine şi are un conţinut mic de colesterol. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Afacerile cu fazani prind aripi în România