Antena Meniu Search
x

Video Alexandru, în vârstă de 10 ani, cel mai tânăr istoric al României: "Mi-aş dori să deschid un muzeu de istorie în mai multe ţări"

La vârsta lui, alţii copii au ca principală pasiune joaca. Însă, la doar 10 ani, Alexandru este cel mai tânăr istoric al României. Dragostea lui pentru date istorice l-a ajutat să devină ghidul celor mici la Muzeul Național de Istorie și să realizeze "Atelierul micilor istorici", o călătorie în istorie pe înțelesul copiilor. Alexandru îți povestește istoria României cu ani, detalii și chiar opinii. Iar din 2018 merge și la cursurile de excelență ale Fundației Dan Voiculescu.

de Redactia Observator

la 05.09.2021, 14:44

Vezi și

Alexandru are 10 ani și este elev în clasa a 4 a. Dragostea lui pentru istorie se poate rezuma în 3 cuvinte cheie: pasiune, implicare și multă muncă. Este ghid voluntar pentru cei mici la Muzeul Național de Istorie, dar susține și ateliere online.

Alexandru Scorțar: În timpul acestor ateliere le vorbesc copiilor despre lucruri istorice. Pentru mine istoria înseamnă vizualizarea trecutului, observarea vieţii oamenilor; observăm cum trăiau ei şi putem să recontituim societatea. 

Pasiunea lui Alexandru pentru istorie e venit în urma cititului

Barbu Cristina Muzeograf: Am decis sa facem această serie, "atelierul micilor istorici", unde să îmbinăm bucuria lui de a învăţa istoria cu mesajul nostru de a promova obiectele Muzeului Naţional de Istorie pe înţelesul micilor vizitatori. 

Pe 1 iunie 2021 a avut prima interacțiune cu vizitatorii muzeului de istorie. Oamenii și copiii au fost cuceriți de inteligența lui Alexandru, de cunoștințele lui, de modul lui de a prezenta istoria neamului românesc.

Alexandru Scorțar: Pe 1 iunie am susținut un ghidaj în expozițiile "Tezaurului istoric" şi "Columna lui Traian" cu copii. Experiența este unică și foarte diferită. 

Pasiunea lui pentru istorie e venit în urma cititului, îi plăcea să citească ore întregi, să acumuleze cât mai multe informații. În 2018 a primit de la niște prieteni prima lui enciclopedie de istorie, acum biblioteca lui este impresionantă.

Alexandru Scorțar: Pasiunea mea a început cu o enciclopedie de istorie. După ce am citit această carte am fost fascinat de istorie și am vrut sa îmi extind pasiunea.

De 3 ani face parte din Clubul de Excelență al Fundației Dan Voiculescu. A mers la cursuri de învățare rapidă, chimie distractivă și matematică.

Alexandru Scorțar: Cursurile de la fundație mi-au mărit capacitatea de a învăța şi viteza de citire. Pentru mine, Fundația înseamnă un centru de învățare.

Ana Cornelia Scorțar, mama lui Alexandru: A fost dragoste la prima vedere, începând cu primul curs, cursul de învăţare rapidă, de care s-a îndrăgostit. L-a urmat timp de trei ani şi speră în continuare să-l urmeze din această toamnă. I-u plăcut foarte mult cursurile, s-au potrivit exact personalităţii lui. 

Este pasionat de limba engleză, ascultă muzica clasică, preferatul lui este Mozart, în urmă cu câteva luni a descoperit și limba franceză, dar cel mai mare vis al lui este unul surprinzător:

Alexandru Scorțar: Mi-aş dori să deschid un muzeu de istorie în mai multe ţări, care să fie pentru toţi oamenii şi să aibă şi părţi itneractive, atât cât are şi părţi istorice. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Alexandru, în vârstă de 10 ani, cel mai tânăr istoric al României: "Mi-aş dori să deschid un muzeu de istorie în mai multe ţări"