Antena Meniu Search
x

Creşterea preţului gazelor va atrage după sine un val de scumpiri şi la alte produse de bază

N-aduce anul ce-aduce ceasul. Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a anunţat, în plină iarnă, că preţul la gaze creşte pentru consumatorii casnici.

Vezi și

N-aduce anul ce-aduce ceasul. Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a anunţat, în plină iarnă, că preţul la gaze creşte pentru consumatorii casnici. Ar fi vorba doar despre câţiva lei pe lună, la o factură, spun responsabilii din energie. Însă oamenii sunt revoltaţi. Au plătit prea mult, cred ei, chiar şi pentru lunile calde de iarnă.

Românii vor resimţi golul din portofel în februarie, atunci când vor avea de achitat pentur consumul de luna aceasta. Cel mai mult vor plăti cei care se încălzesc cu ajutorul centralelor termice pe gaz. ANRE a anunţat, în medie, o scumpire de doar cinci lei, dar specialiştii spun că liberalizarea pieţei nu face decât să dea mână liberă furnizorilor să îşi recupereze pierderile după această perioadă călduroasă. 

Astfel, la un consum mediu de 700 Kwh pe lună, o familie care locuieşte la apartament plăteşte acum în jur de 200 de lei pentru factura la gaze. De luna viitoare va plăti cu cel puţin 10 lei mai mult. Cei care locuiesc la case vor avea însă dublu de achitat. 

Ion Purică, analist piaţa energiei: "La noi a scăzut consumul şi companiile zic că nu mai fac profiturile pe care le aveau şi, în consecinţă, cresc preţurile." 

Pe acelaşi subiect

Scumpirea vine şi pe fondul veştilor de la meteorologi, care ne anunţă că de zilele următoare iarna îşi va intra pe deplin în drepturi. Teodora Cumpănaşu, ANM: "Temperaturi chiar negative pe parcursul zilei, la sfârşit de săptămână. Sâmbătă, duminică, începutul săptămânii viitoare temperaturi negative pentru Muntenia, Moldova, Oltenia, chiar şi Dobrogea continentală." 

Asta înseamnă că, vrând-nevrând, românii vor fi nevoiţi să dea drumul caloriferelor şi pe parcursul zilei. Ion Purică, analist piaţa de energie: "Sunt consumatorii casnici, care au veniturile cele mai mici, probabil pensionari, probabil lucrători cu salarii mici în economie." 

La cererea furnizorilor, ANRE a decis ieri scumpirea MWh de la 81 de lei la 88 de lei. 3 milioane de gospodării din România se încălzesc în momentul de faţă cu gaze naturale şi vor fi afectate. Măsură luată de ANRE va declanşa un val de scumpiri la început de an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Creşterea preţului gazelor va atrage după sine un val de scumpiri şi la alte produse de bază