Descopera aromele diferitelor tipuri de vin chardonnay!
Chardonnay este printre cele mai cunoscute vinuri albe din lume, iar motivele sunt convingatoare. In primul rand, este produs din struguri albi care se pot adapta foarte multor climate, iar vinurile de acest tip sunt deosebit de diversificate.
Astfel, te poti bucura de un astfel de vin curat si revigorant sau poti servi unul aromat si corpolent. Exista un tip pentru fiecare iubitor de vin, motiv pentru care foarte multe persoane apreciaza acest sortiment.
Ce gust are?
Acest tip de struguri este foarte iubit de producatorii de vinuri fiindca poate creste in aproape orice climat si este foarte usor de “lucrat” in crama. Tocmai de aceea, producatorul de vin poate alege sa transforme strugurii intr-o bautura usoara si eleganta sau una densa si plina de personalitate.
Fiecare pahar de vin poate avea un gust aparte, iar acest lucru depinde de zona si modul in care a fost produs. Tocmai de aceea, pe Beicevrei.ro vei gasi mai multe sortimente de chardonnay, astfel incat vei putea alege in functie de preferintele papilelor tale.
De regula, chardonnay-ul este un vin sec cu corpolenta medie spre mare, iar aciditatea si volumul de alcool sunt moderate. Aromele pe care le poti distinge pornesc de la mere si lamaie pana la papaya si ananas, ia vinurile imbatranite in butoaie de stejar au note de vanilie.
Care sunt principalele arome regasite in vinurile chardonnay?
Prima impresie poate porni de la un gust de lamaie si o mineralitate abraziva si poate ajunge la mere coapte si fructe tropicale. Aceasta paleta cuprinzatoare de arome este posibila fiindca strugurii se pot adapta multor climate si pot fi culesi la diferite momente ale dezvoltarii.
Cu cat climatul este mai rece, cu atat mai pregnante vor fi notele de citrice, iar acest principiu este valabil si la strugurii care se culeg devreme. In climatele calde si la recoltele tarzii, strugurii vor contine mai mult zahar si vor pierde din aciditate. Astfel, savoarea vinului va consta in arome “coapte”, bogate. Fiindca sunt influentate in mod direct de struguri, aceste arome se numesc “arome principale”.
Vinurile chardonnay au si arome secundare, numite si “note”, care sunt influentate de procesul de producere. Printre acestea, vei putea regasi tonuri de nuca de cocos, vanilie, scortisoara sau nucsoara, iar acestea provin din folosirea butoaielor de stejar. Factorii ce influenteaza aromele si intensitatea acestora cuprind originea lemnului de stejar, forma butoiului, modul de tratare a lemnului si lungimea perioadei de invechire a vinului.
O alta aroma dezvoltata in urma procesului de vinificatie este datorata diacetilului, produs secundar al fermentatiei care ofera vinului acel caracter “untos” pe care il mentioneaza oenologii.
De ce este atat de apreciat?
Acest soi de struguri are o istorie nobila, iar radacinile sunt, evident, in Franta. Tocmai de aceea, unele dintre cele mai delicate si extravagante sortimente de vin provin din Burgundia. Chardonnay-ul este unul dintre cei trei struguri de baza din sampanie si este singurul soi in sampania Blanc de Blancs.
Datorita aromelor atat de diferite, unii producatori mentioneaza pe eticheta faptul ca vinul a fost imbatranit in butoaie de stejar. Atunci cand se urmareste un gust proaspat si usor, producatorii fermenteaza strugurii in butoaie de otel inainte de imbuteliere. Atunci cand doresc sa obtina o corpolenta sesizabila si arome secundare de vanilie si mirodenii, in schimb, producatorii vor fermenta si imbatrani vinul in butoaie de stejar.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰