Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Pesta porcină, cea mai gravă boală a animalelor de la Al Doilea Război Mondial! Peste 120.000 de porci au fost ucişi până acum

Ne confruntăm cu cea mai gravă boală a animalelor de la al Doilea Război Mondial încoace. O spun autorităţile, care vorbesc despre lupta cu virusul pestei porcine ca despre un adevărat "război", în care state mai mari decât România au fost înfrânte deja.

de Redactia Observator

la 30.08.2018 , 10:47

Ne confruntăm cu cea mai gravă boală a animalelor de la al Doilea Război Mondial încoace. O spun autorităţile, care vorbesc despre lupta cu virusul pestei porcine ca despre un adevărat "război", în care state mai mari decât România au fost înfrânte deja. Într-o conferinţă de presă, Ministrul Agriculturii şi şeful Autorităţii Sanitar-Veterinare au explicat că virusul a intrat în ţară din vina oamenilor. Şi că a fost răspândit tot din vina lor. Declaraţiile vin după ce Klaus Iohannis a criticat dur lipsa de reacţie a autorităţilor în faţa pestei porcine.

Un război pe care îl pierdem şi noi, cu fiecare zi ce trece. Noi focare de pestă porcină sunt confirmate în fiecare zi. Cea mai gravă situaţie rămâne în Tulcea, Ialomiţa, Constanţa şi Brăila. Iar la Arad, judeţ care până acum nu a fost afectat de epidemie, un porc mort a fost descoperit pe râul Mureş, iar analizele asupra cadavrului sunt în curs de desfăşurare.

Între timp un nou focar a fost descoperit şi în Satu Mare. Un judeţ care se luptă cu boala încă din vara anului trecut. Din Ucraina ar fi pătrus virusul în România, prin carne şi alimente necertificate sanitar-veterinar. Apoi, spun oficialii, s-ar fi răspândit din vina oamenilor.

Vezi și

Peste 123 de mii de porci au fost ucişi până acum. Şi au fost finalizate 1.890 de dosare de despăgubiri.

În urmă cu exact două luni, pesta porcină punea lacătul pe una dintre cele mai mari afaceri din Tulcea. Un producător de mezeluri, care avea şi propriul complex zootehnic, a fost nevoit să sacrifice peste 48 de mii de porci. Abia acum, conducerea companiei a finalizat dosarul de despăgubiri. Pierderile financiare se ridică la aproximativ şapte milioane de euro.

În schimb, în gospodării, oamenii şi-a finalizat dosarele demult. Şi încă aşteaptă banii pentru animalele sacrificate. Unele au fost ucise în urmă cu câteva luni.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?
Observator » Ştiri sociale » Pesta porcină, cea mai gravă boală a animalelor de la Al Doilea Război Mondial! Peste 120.000 de porci au fost ucişi până acum