Banii, motiv de divorţ în România. Tot mai multe cupluri se despart după certurile pe cheltuieli
Banii mei sunt banii mei, banii tăi sunt banii noştri. E ceva ce se înţelegea de la sine, pe vremuri, în momentul în care doi adulţi decideau să se căsătorească. Studiile arată că tot mai mulţi români care merg la psiholog după o despărţire spun că din cauza banilor au ajuns aici.
Banii mei sunt banii mei, banii tăi sunt banii noştri. E ceva ce se înţelegea de la sine, pe vremuri, în momentul în care doi adulţi decideau să se căsătorească. O gândire deloc sănătoasă spun specialiştii. Pentru că studiile arată că tot mai mulţi români care merg la psiholog după o despărţire spun că din cauza banilor au ajuns aici. Nu a lipsei banilor, atenţie, ci a lipsei de comunicare în privinţa salariilor, spre exemplu.
Ea vrea o locuinţă pe gustul ei, prea mult pentru gustul lui. Pare un motiv pueril dar de fapt, pentru unele cupluri, de la astfel de discuţii şi până la despărţire este doar un pas.
O confirmă şi studiile, care arată că 30% dintre căsătorii sfârşesc printr-un divorţ în România. Iar problemele financiare sunt cauza cel mai des întâlnită.
GABRIELA SAULEA, consilier divorţ:
Tradiţional, noi eram cele care cheltuiam banii bărbaţilor. Sunt tot mai multe femei care câştigă bani, sunt femei corporate, sunt femei de afaceri, iar soţii lor şi-au luat o meserie liberală, sunt mai relaxaţi şi cheltuie banii soţiei.
Unele cupluri ţin banii separat de teamă că celălalt îi va risipi sau îi va limita achiziţiile. Altele nu comunică suficient şi nu vor să îşi schimbe atitudinea. Iar multe sunt... "infidele financiar" faţă de partener. Da, există şi aşa ceva.
GABRIELA SAULEA, consilier divorţ:
Am chiar acum o clientă care a putut să treacă peste o rată pe care a făcut-o pentru a acoperi cheltuielile soţului, a putut să treacă peste faptul că ea câştigă bani mai mulţi decât el, dar nu a putut să treacă peste faptul că el a minţit-o, că a făcut datorii fără să o anunţe.
ADRIAN ASOLTANIE, consultant financiar:
Eu aş recomanda înainte de a face pasul căsătoriei de a face un buget împreună să înţelegi cam ce bani intră în familia respectivă, cam ce obiceiuri de consum are fiecare, astfel încât să nu te trezeşti la 3 ani de la căsătorie că partenerul tău avea nu ştiu ce datorie sau credite.
Un singur lucru nu se schimbă. Nicio armă nu este mai puternică în acest război decât comunicarea, spun specialiştii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰