Bani pentru mămici! Condiţia pe care tinerele însărcinate trebuie să o îndeplinească pentru a primi bani de la stat
Bani pentru mămici! O iniţiativă legislativă propune ca fiecare femeie însărcinată să primească o sumă de bani de la stat, însă banii vor fi acordaţi doar cu o anumită condiţii.
Bani pentru mămici! O iniţiativă legislativă propune ca fiecare femeie însărcinată să primească o sumă de bani de la stat, însă banii vor fi acordaţi doar cu o anumită condiţii.
Proiectul presupune acordarea gratuită, pentru fiecare nou-născut, a unei sume de bani pentru achiziţionarea de haine şi produse de îngrijire.
Totuşi, de acest ajutor de la stat vor beneficia doar mamele care se prezintă la consultaţiile prenatale.
Iniţiatorii susţin în expunerea de motive a proiectului legislativ că stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale – prin condiţionarea acordării gratuite de sprijin material constând în haine şi produse de îngrijire – este necesară pe fundalul datelor negative privind monitorizarea sarcinii (mortalitatea maternă, avorturi spontane, prematuritate, malformaţii congenitale şi mortalitate infantile): 'Mai precis doar o gravidă din trei se prezint la consultaţiile prenatale în perioada sarcinii'.
Proiectul de lege stabileşte că acest sprijin material, raportat la nivelul indicatorului social de referinţă (ISR = 500 lei), va fi acordat o singură dată la ieşirea din spital sau la eliberarea certificatului de naştere, doar dacă gravida s-a prezentat la consultaţiile prenatale.
Valoarea efectivă a ajutorului se va actualiza anual, prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de rata inflaţiei, notează botosaneanul.ro.
La baza acestei idei se află o măsură aplicată în Finlanda, ţară în care acest sprijin material a fost introdus în anul 1938, pentru combaterea mortalităţii infantile în familiile sărace, pentru ca mai apoi să fie generalizat în 1949: "Chiar şi după 75 de ani «cutia finlandeză» face parte din tradiţiile importante ale ţării şi reprezintă un simbol al maternităţii. Statisticile arată că şi această contribuie la realizarea celei mai mici mortalităţi infantile din lume".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰