Antena Meniu Search
x

Locuitorii din Iași s-au înghesuit să doneze sânge, după ce au auzit că se oferă bonusuri (Video)

Criza de sânge s-a rezolvat într-o zi la Iaşi: cu bani daţi donatorilor. Sute de oameni s-au aşezat la coadă, după ce edilul oraşului a anunţat că îi va răsplăti cu tichete de 500 de lei. Supriză, însă. Donatorii nu vor primi deocamdată nimic. Măsura va fi aprobată abia luni. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 14.08.2020, 22:19

Vezi și
  • Donatorii de sânge din Iași sperau să obțină câte 500 de lei în schimbul gestului respectiv.

Medicii de la Centrul de transfuzie din Iaşi au avut un şoc dis-de-dimineaţă, când au văzut zecile de donatori. Până astăzi abia dacă le treceau câţiva oameni pragul, iar acum nu mai aveau loc înăuntru. Oamenii s-au aşezat la coadă afară. 

Astăzi, la Centrul de transfuzii din Iași coada se întinde pe câteva zeci de metri. Este pentru prima dată în ultimele luni când cifra donatorilor va depăși 40 și prima dată în ultimii ani când vedem coadă afară pentru că oamenii vor să doneze sânge. 

Alina Pleșu, medic Centrul de transfuzie sanguină Iași: Toți vor să doneze și capacitatea noastră e de 100 de donatori. Atât putem accepta astăzi. Suntem luați prin surprindere de acest număr. 

Aglomeraţia nu e întâmplătoare. Primarul Iaşiului tocmai a anunţat că primii o mie de donatori vor primi câte 500 de lei. 

Acest domn este în trecere prin Iaşi şi a aflat din ziar de stimulentul pregătit de edil. Şi nu este singurul: "Un bănuț contează foarte mult". 

Sebastian donează de la 18 ani şi a rămas surprins de mulţimea de oameni venită astăzi. Actul donării este un act voluntar, iar tânărul nu este de acord cu condiţionarea: "Sper din suflet că au venit din proprie inițiativă, nu din cauza banilor. Nu mi se pare ok să dai bani pentru a dona".

Şi, totuşi, banii contează, crede primarul Iaşiului. E criză naţională de sânge şi e nevoie de măsuri suplimentare. 

Mihai Chirica, primar Iaşi: Trebuie să venim și cu un stimulent material.

Donatorii de azi au avut însă parte de o surpriză. Nu vor primi voucherele în valoare de 500 de lei, pentru că hotărârea de consiliu va fi aprobată abia luni. Astăzi vor primi șapte bonuri de masă în valoare de 60 de lei, o zi de concediu, analize gratuite şi o reducere de 50% la abonamentul de transport. 

Edilul cere Guvernului să modifice legea, pentru ca donatorii să poată primi şi bani cash. A discutat deja cu ministrul Sănătăţii. 

În prezent, donarea de sânge în scopul obţinerii unor foloase materiale este considerată trafic de organe. 

Mihai Chirica, primar Iaşi: Mi-a spus că va acționa și din acest punct de vedere, stimulând printr-o hotărâre de Guvern donarea de sânge prin aplicarea de facilități materiale, bănești.

Iaşiul nu este singura municipalitate care îi răsplăteşte pe donatorii de sânge. Şi la Bucureşti, primarul Gabriela Firea a anunţat că vrea să acorde câte 1.000 de euro fiecărui donator de plasmă care s-a vindecat de COVID, sub forma tichetelor de masă sau a tichetelor cadou. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Locuitorii din Iași s-au înghesuit să doneze sânge, după ce au auzit că se oferă bonusuri (Video)