Video

Braga, băutura sultanilor, păstrată ca tradiţie la Galaţi

De Adrian Obreja.
Publicat: 16.04.2021, 17:25.
Actualizat: 16.04.2021, 17:26

Gustul copilăriei încă se păstrează la Galaţi. Nu vorbim despre o prăjitură, ci despre un tip de băutură. Se numeşte bragă şi este un produs care se consumă de zeci de ani în această parte a ţării, dar puţini sunt cei care ştiu să mai facă această băutură din cereale. Printre ei doi soţi, de profesie ingineri, din Galaţi, care au decis să facă bragă, după o reţetă din străbuni. Acum, braga lor este la mare căutare printre nostalgici.

Braga este o băutură a turcilor nomazi din Asia centrală, care în urmă cu câteva sute de ani s-a răspândit şi în Balcani. De la străbunicii părinţilor are reţeta şi Dilaver Ismail, un român de origine turcă din Galaţi.

Dilaver Ismail – producător bragă: "Reţeta s-a transmis la bunicul, de la bunicul la mama şi mama mi-a dat-o mie cu toate că suntem 4 fraţi, dar mie mi-a dat-o, nu ştiu de ce".

"Băutura sultanilor", aşa cum era cunoscută pe vremuri, se face din tărâţe, mălai, apă şi drojdie. Dacă ingredientele sunt simple, modul de preparare este ceva mai complicat şi necesită multă muncă şi atenţie.

Citește și:

Cât fierbe de dimineaţa până seara. Asta e operaţia pe care o fac până ajunge la consistenţa de care avem nevoie.

Băutura sulltanilor, o tradiţie păstrată

Mariana Ismail – producător bragă: "Chiar avem dispute, la modul elegant si civilizat, vis-a-vis de Bragă că e ceva usor de facut. Nu...e o părere greşită. Braga e ceva foarte complicat de făcut. O zi întreagă cineva amestecă în cazan pentru că braga nu trebuie să se lipească".

După fierbere urmează alte operaţiuni. Baterea, adică trecerea printr-o sită fină, şi mai apoi fermentarea. Practic după aproximativ 48 de ore se poate bea primul pahar de bragă. Iar aşteptarea merită. Mai ales pentru nostalgici.

"Noi am fost generaţia veche care am consumat de mici bragă. Cred că şi cei mici în continuare. Şi copiii consuma, ca consumând soţia, consumă şi ei".

În prezent, în puţine oraşe ale ţării se mai găseşte braga. Băutura mai poate fi găsită şi în Brăila şi Constanţa.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.